Sport

2015.01.31. 14:26

Lesz futball az atomvárosban

Csertői Aurél szerződtetését jó döntésnek tartja, az NB I-es csapatról pedig azt mondja, szerethető gárda a mai Paksi FC. Örül neki, hogy ősszel nőtt a nézőszámuk, és reméli, hogy a lendületük a tavaszi szezonra is kitart. A centerpálya felújítása egyelőre nem időszerű, de nyáron mindenképpen szeretnének nekivágni a stadion felújításának.

TEOL/Rónai Gábor

– Bemelegítésként öntsünk tiszta vizet a pohárba: milyen néven szerepel majd a bajnokságban a paksi futballcsapat?
– Várhatóan Paksi FC néven – felelte Haraszti Zsolt, az atomvárosi klub ügyvezetője. – December 31-ével lejártak a szerződéseink az MVM Paksi Atomerőmű Zrt-vel, a következő hetekben dől el, hogy lesz-e új megállapodásunk, vagy sem.

– Anyagilag hogy állnak? Mert lehet hallani pletykákat, és jó lenne eloszlatni a kételyeket!
– A klub jelenleg fizetőképes, és a következő hónapra is megvan a fedezetünk. A bajnokság végéig – bárhogy is alakuljanak a dolgok – megteremtjük az anyagi forrásokat az elsőosztályú szerepléshez.

– Mit szól hozzá, hogy Fiola Attila a Puskás Akadémiához igazolt? Sokak meglepődtek, ön nem?
– Sajnálom Fiola Attila távozását, hiszen alapembernek számított, ráadásul tavaly bemutatkozhatott a válogatottban is. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a Puskás Akadémia ajánlatával nem vetekedhettünk.

– Korábban azt lehetett hallani, olvasni, hogy vinné a Győr, a Fradi és a Videoton is. Hozzájuk képest a Puskás Akadémia...
– Konkrét megkeresés a felcsútiakon kívül máshonnan nem érkezett a klubhoz. Volt egy telefonhívás egy élcsapattól – inkább nem nevezném meg őket, mert már amúgy is lezárult az ügy –, de ajánlatot tőlük sem kaptunk.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Haraszti Zsolt ügyvezető: „a klub jelenleg fizetőképes, és a következő hónapra is megvan a fedezetünk” (Fotó: Molnár Gyula)
[/caption]– Kovács Gábor is távozik? Vele kapcsolatosan is sok mindent írnak a hazai sportsajtóban.
– Jelenleg annyit tudok mondani, hogy ötven százaléknál több az esélye annak, hogy megy, mint, hogy marad. A Diósgyőr bejelentkezett érte.

– Az érkezők oldalán egyelőre Balázs Zsolt nevét látni, de úgy hallom, hogy Rodenbücher István is közel van ahhoz, hogy Pakson játsszon tavasszal.
– Balázs Zsolttal a szerdai, Honvéd elleni felkészülési mérkőzést megelőzően hároméves szerződést kötöttünk, és szóban a kispestiek ellen ugyancsak pályára lépő Rodenbücher Istvánnal is megegyeztünk.

– Mit szól a csapat őszéhez?
– Azt gondolom, hogy elégedettek lehetünk. Egy jó közösség jött össze, amelyből remek csapatot sikerült gyúrnia a Csertői Aurél vezette szakmai stábnak. Hozzá kell tennem, nagy erősítés volt számunkra, hogy Csertői Aurélt tavaly télen leigazolnunk. Jelenleg úgy állunk a hetedik helyen, hogy, ha február 21-én hazai pályán megnyerjük a Nyíregyháza elleni, őszről tavaszra halasztott találkozót, akkor két pontra megközelíthetjük a dobogón álló diósgyőrieket.

– Pedig nyáron sokan mondták, hogy az egyik biztos kieső a Paks, ehhez képest pedig...
– Tudni kell, hogy amikor 2011-ben ezüstérmes helyen végeztünk, akkor ugyanez volt a helyzet, akkor is úgy gondolták, hogy a paksi csapat esik ki az élvonalból, ehhez képest megnyertük a Ligakupát is, és a nemzetközi kupában is szerepelhettünk – mi több egyetlen magyar csapatként három kört is mentünk. A rémisztgetések ellenére tudtam, hogy a játékoskeretünk lényegesen jobb annál, mint, hogy kiesési gondjaink legyenek, és a csapat be is bizonyította mindezt.

– Mit gondol, meddig juthat el a Paksi FC tavasszal?
– Bizakodó vagyok, szerintem az első hat hely valamelyikét meg tudjuk szerezni. Fontos lenne a jó rajt, hogy legyőzzük a Nyíregyházát, mert az megadná a lökést a sikeres folytatáshoz. 

– Apropó Nyíregyháza? Hol lesz a nyitómérkőzés? A jelenlegi állapotokat elnézve nem túl biztató a helyzet! (Csütörtökön, az interjú felvételekor friss hólepel fedte a centerpályát, és február közepéig sok csapadékot jósolnak az időjárás-előrejelzők – A szerk.)
– Még jó pár hét van a rajtig, természetesen mindent megteszünk azért, hogy jó körülmények között fogadhassuk riválisunkat.

– Ha finoman akarok fogalmazni, nincs irigylésre méltó helyzetben „pályafronton” a klub! Várhatók lépések mostanában?
– Nyárig biztosan nem lesz változás, viszont nyáron szeretnénk elkezdeni a stadion felújítását, az államtól kapott nyolcszázmillió forintból teljesen kicserélnénk a centerpálya talaját, új főoldali lelátót építünk és a jelenlegi főlelátóval szemközti mobil-lelátó helyére is betonlelátót szeretnénk felhúzni.

– Akkor csak szóbeszéd a városban, hogy elköltöznek a Fehérvári útról, és az ASE-stadion helyén lesz az új PSE-aréna?
– Minden alapot nélkülöznek ezek a pletykák, fel sem merült ilyesmi. Két alternatívánk volt: az egyik, hogy az M6-os autópálya felé, a jelenlegi pályától nem messze épült volna az új paksi stadion, de ehhez nem elég a nyolcszázmillió. A másik pedig a jelenlegi sporttelep felújítása. Utóbbi mellett döntöttünk.

– Ha minden igaz, nemsokára elkezdődik az atomerőmű bővítése, nem lenne érdemes kivárni a stadionprojekttel?
– Nem könnyű erre a kérdésre válaszolni, mert az biztos, hogy komoly cégek jönnek majd Paksra, és az is biztos hogy gazdaságilag szép jövőt ígér egy ekkora beruházás, de a jelenlegi helyzetünkben gyorsan kell lépnünk. A bővítésnek biztosan lesznek pozitív hatásai a helyi futballra, ha csak azt nézzük, hogy elmondások szerint tízezer emberrel többen fognak dolgozni Pakson, akkor reménykedhetünk abban, hogy több figyelem irányul majd a futballklub felé.

– Nemrég néztem egy statisztikát, amelyből az derül ki, hogy a paksi egyike volt azon csapatoknak, ahol nőtt a nézőszám az őszi szezonban. Ön mit gondol, ez minek köszönhető?
– A jó szereplésünk biztosan lendített rajta, ám azt is ki kell emelnem, hogy ez egy szerethető csapat, amelyik a végsőkig küzd a sikerért. Erre vevők a szurkolók, nagyon remélem, hogy a tavaszi szezonban is kitartanak majd a csapat mellett, mert szükségünk lesz rájuk céljaink eléréséhez.

– Mit gondol, melyik csapat lesz a bajnok?
– Ha a Videoton odafigyel, akkor nem fogják beérni. Mellettük a Diósgyőrt várom dobogóra, annak ellenére is, hogy Kádár Tamás és Elek Ákos személyében két válogatott kulcsembert veszítettek. A másik dobogós pozícióért három-négy csapat lesz versenyben, bármelyikük odaérhet a harmadik helyre.

– Hogy látja, milyen a mai NB I-es bajnokság színvonala? A télen mintha megmozdult volna valami: hazatért a Fradiba Hajnal Tamás, a Győr nemzetközi szinten is jó játékosokat igazolt, a Videotonról nem is beszélve.
– Azt gondolom, most már itt az ideje, hogy a magyar foci elinduljon felfelé. Nagyon sok csapatnál lett lényegesen jobb a gazdasági háttér, új stadionok épültek, sok helyett megújulnak. Mindenképpen színvonal-emelkedést várok. Mert mikor induljon meg a magyar futball, ha nem ilyenkor?

– Zárásként: kijut a válogatott ifjabb Dárdai Pál irányításával a 2016-os Európa-bajnokságra?
– Magyar emberként erre mit mondhatnék? Bízom benne, hogy igen! Nagyon sokat jelentene a magyar futballnak, mindenképpen javulna tőle a sportág megítélése, arról nem is beszélve, hogy a szurkolóknak is óriási örömet okozna.

Ezüstérem, Ligakupa-győzelem és Európa Liga

Kétség kívül a 2011-es volt eddig a paksi labdarúgás legsikeresebb esztendeje. Az atomvárosi együttes a bajnok Videoton mögött a második helyet szerezte meg az NB I-ben, ráadásként pedig megnyerte a Ligakupát is. A döntőben az idegenbeli 2–1-es vereséget követően 3–0-ra győzték le a címvédő DVSC együttesét. A paksiak második helyükkel kivívták a nemzetközi szereplés jogát. Az andorrai UD Santa Colomát kettős győzelemmel búcsúztatták, a norvég Tromsőt a hazai döntetlent követően egy idegenbeli 3–0-s sikerrel ejtették ki. A skót Hearts a harmadik körben parancsolt megálljt a Paksnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!