Sport

2015.07.05. 10:12

Aranyéremmel vonul vissza a kapitány

Az újabb B-csoportos bajnoki címet követően abbahagyja a versenyszerű játékot a Metal-Work Bonyhádi KSE férfi kosárlabdacsapatának alapembere, Rutkai Péter.

Balázs László ([email protected])

Már a döntő előtt is lehetett olvasni olyan híreket, miszerint jövőre jelentősebb változások lehetnek a bonyhádi keretben. Nemrég az Atomerőmű SE jelentette be Illés Máté szerződtetését, mellette a 36 éves Rutkai Péter is elköszönt a társaktól. A rutinos csapatkapitány értékelte az elmúlt idényt, és arról is beszélt, miért döntött idén a visszavonulás mellett.
– Érdekes bajnokság volt abból a szempontból, hogy címvédőként indultunk neki. Nem volt kimondva a bajnoki cím, de mindenképpen szerettünk volna a legjobb négy között végezni. Panta István tavaly visszavonult, majd Faragó Pétert is elveszítettük év közben. Többen azt gondolták, hogy mások lesznek a célok, de a csapat szerencsére nem így vélekedett, és sikerült megnyerni a bajnoki címet. Azok, akik eddig talán kevesebb lehetőséget kaptak, vagy kevesebbet tettek hozzá a játékhoz, előléptek. Nagyon jól sikerült a vége, igazi csapatként nyertük meg a döntőt, persze kis szerencse is kellett hozzá. Nem keveset tettünk az egész idényt tekintve azért, hogy odáig eljussunk. A kosárlabda ilyen játék, a dudaszó pillanatáig kell koncentrálni, viszont szerencse is kellett ahhoz, hogy azt a triplát Hegedűs bedobja, de ezért szép a játék – utalt a mindent eldöntő győztes hármasra Rutkai Péter.

Rutkai az újabb B-csoportos bajnoki cím után úgy érzi, eljött az ideje a visszavonulásnak. Mint elmondta, már korábban is gondolkozott ezen, de tavaly például egy másik rutinos társ kiválása miatt a maradás mellett döntött.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Rutkai Pétert ünnepli a csapat
[/caption]

– Már jó pár éve gondolkozom a visszavonuláson. Kicsit sok volt a szervezetemnek, ráadásul sokat is dolgozom mellette – mondta a center. – Tavaly is sokat gondolkoztam ezen, de aztán Panta Pilu visszavonulása után úgy gondoltam, hogy még egy évet ráhúzok, hogy ne legyünk nagyon kevesen a palánk alatt. Most viszont úgy döntöttem, hogy itt az ideje visszavonulni, kétszeres bajnokként – itt az ideje, hogy a fiatalok a helyembe lépjenek.

Pakson járta végig a ranglétrát a korosztályos együttesekben és válogatottakban a felnőtt keretig. Úgy érzi, az atomvárosiaknál nem igazán kapta meg a kellő lehetőséget a nagycsapatban, de így is egy nagyon tartalmas karrier áll mögötte, amivel teljesen elégedett.

– Paksról elég keserű szájízzel távoztam, úgy érzem, nem kaptam meg azt a lehetőséget, amit megérdemeltem volna – jegyezte meg Rutkai. – Azonban ez már lényegtelen, hiszen utána Székesfehérváron és Bonyhádon is egy nagyon jó társaságba kerültem, ahol emberileg és szakmailag is jó munka folyt. Bonyhádon Hepp Kupa-győztesek és bajnokok lettünk, így egyáltalán nem bántam meg azt az utat, amit bejártam. Már tíz éve vagyok itt Bonyhádon, a csapat gyakorlatilag egy nagy család, ezzel mindenki egyetért, aki belekerül. Teljesen elégedett vagyok a karrieremmel. Szerencsére a sérülések is elkerültek, de most már itt az ideje a cipő szögre akasztásának.

Az elköszönő kosaras a családi vállalkozásban ténykedik nap mint nap, de mint kiderült, a kosárlabda sem tűnik el a mindennapokból.

– Mindenképpen megmarad a kosárlabda a civil élet mellett. Az edzői iskolát elvégeztem, beszéltem is a bonyhádi vezetőkkel, hogy számítanak rám a felnőtt csapatnál – ismertette a center. – Edző mindenképpen leszek, mellette a játékvezetőséget is csinálom két-három éve. Meglátjuk egy idő után, hogy melyik élvez előnyt a másikkal szemben, melyiket élvezem jobban – azt fogom inkább csinálni.

(Cikkünk elkészülte után eldőlt, hogy a következő bajnoki idényben Rutkai Péter lesz a Bonyhádi KSE vezetőedzője, Puha Jenő pedig a segítője.)

Címkék#bonyhád
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!