Hallgassa élőben!
Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

Márton Anna negyedik helyen zárt kard egyéniben

Márton Anna revansra készül: öt éve, Rióban épp a francia Brunet búcsúztatta őt az olimpiai küzdelmektől.

Sérült térddel, drámai sikerek után lemaradt az olimpiai dobogóról Tokióban a 26 esztendős kardvívó, Márton Anna. A BVSC kiválósága a bronzasszóban nem tudott fogást találni a végig magabiztosan vívó Manon Brunet-n, aki így – néhány vitathatóan megítélt együttes találat segítségével is – 15:6-os sikert ért el.


TOKIÓ 2020
VÍVÁS, NŐI KARD, EGYÉNI

BRONZASSZÓ
Márton Anna–Manon Brunet (francia, 4.) 6:15

ÖSSZEFOGLALÓ

Reméli, hogy nem okozott nagy csalódást.

Márton Anna a bronzasszó elején érzett dekoncentráltsága miatt önkritikusan áll a kamera előtt, a megannyi szurkoló támogatásáért mond köszönet, és reméli, nem okozott csalódást.

Néhány perce sétált csak le a pástról, háta mögött a kadétkora óta ismert, ünneplő Manon Brunet-vel.

Ugyan a gyermekkoruk óta megannyiszor legyőzött francia rivális – hasonlatosan a 2016-os riói asszójukhoz – ezúttal kifogott rajta a bronzért folyó csatában, aligha lehet bárki csalódott Márton Anna hétfői versenynapjára gondolva. Talán ő, de – s jó eséllyel erre sosem fog hivatkozni –, tudva, hogy sérült térdszalagokkal vágott neki az olimpiának, annak az olimpiának, amit nemhogy biztosnak, kifejezetten rizikósnak ígértek számára, ez a negyedik hely is több mint bravúros.

Míg az elődöntő kifejezetten hatékony vívással, jó tusokkal indult Márton szempontjából, addig a bronzasszó eleje egyértelműen Manon Brunet-é volt. A francia adta az első öt tust, köztük rögvest egy vitathatónak tűnő, videón hiába visszanézett, meg nem változtatott ítélettel.

Márton ezt követően szépített, sőt, egy sikeres videókérés után újabb tust írtak be a neve mellé. De valódi fordulatot ez sem hozott, Brunet pedig 8:2-es fórral vonulhatott az egyperces pihenőre.

A szünet utáni első tus megint a franciáé volt. Azé a franciáé, aki felnőttkarrierjük során eddig a találkozóig csupán egyszer, a már emlegetett riói nyolcaddöntőben tudta csak legyőzni Márton Annát. Másik hét alkalommal kikapott.

Úgy érzi, saját magát verte meg…
„Úgy érzem, hogy mindent megtettem, amit tudtam. Sajnálom, hogy erre az utolsó asszóra már fejben nem tudtam összeszedni magam. Igazából saját magamat vertem meg, kicsit úgy éreztem magam, mintha az első olimpiámon lennék„ – mondta a bronzasszó után az MTI-nek Márton Anna.

Eb- és vb-bronzérmes kardvívónk ezúttal nem tudott megújulni, 2:11 után ugyan adott zsinórban három tust, de ennél közelebb zárkózni nem tudott. Brunet végül 15:6-ra nyert – a két-három furcsán megítélt tus ellenére is – meggyőző magabiztossággal.

S ezzel megszerezte a bronzérmet is.

Márton Anna a hivatalos versenyadatok szerint olimpiai negyedik lett – de azok, akik élőben látták az argentin María Belén Pérez Maurice elleni asszóját, azt a bizonyos első asszót, ahol kiugrott a bal térde, [1]tudják, egyúttal a tokiói olimpia egyik legnagyobb bajnoka is. Közel sem stabil térddel, megannyi fájdalomcsillapítóval a szervezetében kissé talán eltompult, elfáradt a végére – de csalódást nem okozott.

TOKIÓ 2020
NŐI KARD, EGYÉNI
VÉGEREDMÉNY

1. Szofia Pozdnyakova (orosz)
2. Szofija Velikaja (orosz)
3. Manon Brunet (francia)
4. MÁRTON ANNA (magyar)
… 9. PUSZTAI LIZA (magyar)
… 32. KATONA RENÁTA (magyar)

A döntőben
Pozdnyakova (16.)–Velikaja (2.) 15:11

TUSRÓL TUSRA

6:15: S vége, Manon Brunet befejezi, övé a bronz! Márton Anna negyedik.
6:14:
Hiába érzi, hová jön a vágás, nem tud védeni Márton.
6:13: Együttes után folytatják, Brunet előrelódul, Márton nem tudja védeni.
6:12: Márton a pást végébe szorítja Brunet, elsőre rossz a kitartott szúrás, de utána megvana védés-visszavágás.
5:12: Brunet kiszúr, megcsúszik, de így is ő találja el Márton Annát… hét tus a különbség.
5:11: Együttes, nem döntik el, ki indult előbb, megnézi videón a zsűri, majd… Márton Annának adják! 4:11: Most Brunet vág csak közbe, Mártoné az újabb találat.
3:11: Márton Anna adja a tust, ez is kétlámpás volt. Lehet mégse volt hiába a reklamálás?
2:11: Egyszerre indulnak, de ezt is Brunet-nek adják. Gárdos mester reklamál… hiába.
2:10: Azonnal indulnak mind a ketten, Márton elszúr Brunet mellett, aki visszavág…
2:9: megint csak közbevágni sikerül, az akció kezdeményezőjeként Brunet-é a tus.

Egyperces szünet, majd Gárdos Gábor edző nyom egy puszit Márton Anna kobakjára, ahogyan visszaküldi a pástra.

2:8: Újabb kétesnek tűnő pontot adnak Brunet-nek, Márton újabb videót kér, ezt nem fordítják meg… jön az egyperces szünet. Ez az asszó nem indult jól.
2:7:
Jó az első védés, de utána Brunet pengéje elérni Márton hasát.
2:6: Brunet, mintha egy pillanattal a jelzés előtt elindulna, Márton egy ütemet veszít, Brunet sisakon vágja…
2:5: Megint azonnal indulnak, mindkét lámpa kigyullad, Márton ismét videózást kér, és ezúttal megadják neki a tust!
1:5: Márton egy egylámpás találattal szépít.
0:5: Ütköznek, Márton kicsit kiáll, a térdére kap, de aztán visszaáll alapállásba, egymásnak ugranak, Brunet kapja az újabb pontot.
0:4: Ránézésre egyszerre indulnak, de a zsűri Brunet-nek adja a negyedik tust is. Márton videózást kér, megnézik, de nem változtatnak a döntésen…
0:3: Márton hiába vág közbe, a pást végébe szorulva újabb találatot kap a franciától.
0:2: Sasszé ide-oda, majd Brunet eltalálja Márton karját a kosár mögött, alatt.
0:1: Együttesből indulunk, nem döntik el. Márton lódul előre, Brunet véd, visszavág. Övé az első tus.

KEZDÉS ELŐTT

JÖHET A NEMES BOSSZÚ
„Úgy éreztem, uralom az asszót az elején, meg érzem a ritmust, váltott ő is, ezzel egy időben meg volt néhány kétes tus, úgy éreztem, azokat inkább én adtam, és ez engem nagyon kizökkentett, Velikaja pedig elég rutinos versenyző ahhoz, hogy ezt kihasználja. Sajnálom, hogy erre a fordulatra mentálisan nem készültem fel jobban. A bronzért a francia Brunet jön, gyerekkorunk óta együtt vívunk, jól ismerjük egymást, eléggé pörgős vívása van – mindenképpen legyőzöm, ráadásul Rió miatt is bosszút akarok állni, hiszen akkor tőle kaptam ki. Azóta egyszer sem tudott legyőzni, és ez így is marad” – mondta az elődöntő után Márton Anna a Nemzeti Sport helyszínen tartózkodó tudósítójának, Kovács Erikának.

A bronzasszónak megvan a maga pikantériája: az éremért a francia Manon Brunet kellene legyőznie. Az olimpiai 4. kiemelt „régi ismerőse”, a kadét és a junior világversenyeket szinte együtt vívták végig, s ha ez az ismeretség nem lenne elég, hát Rióban is összefutottak öt éve. Míg a juniorévek alatt Márton volt a sikeresebb az egymás elleni asszókban, addig a brazíliai olimpiai nyolcaddöntőben a francia bizonyult jobbnak.

Lenne hát miért revansot venni a mostani bronzcsatán…

S ha Márton azt a vívást mutatja, amit az elődöntő első felében bemutatott (3:0-ra, 4:1-re és 5:4-re is vezetett még Szofija Velikaja ellen), akkor össze is jöhet a visszavágás Brunet-vel szemben – a programterv szerint 12 óra 50 perckor szólítják majd pástra őket.

Ami a mérlegüket illeti: a felnőttek között eddig nyolcszor találkoztak, Brunet a riói asszót leszámítva pedig egyszer sem tudta legyőzni Márton Annát.

MÁRTON ANNA ÚTJA AZ ÉREMCSATÁIG
2. FORDULÓ
Márton Anna (6.)–
María Belén Pérez Maurice (argentin, 27.) 15:12
NYOLCADDÖNTŐ

Márton Anna–
Csoj Szu Jon (dél-koreai, 22.) 15:12
NEGYEDDÖNTŐ
Márton Anna–
Zaynab Dayibekova (üzbég, 35.) 15:11
ELŐDÖNTŐ
Márton Anna (6.)–Szofija Velikaja (orosz, 2.) 8:15

A nap további eseményeihez kattinstson az NSO-ra!

Hozzászólások

Hirdetés
Digitális tudásfejlesztés jelentős állami támogatással
Az állatorvos válaszol B. M.
Rendszeresen kell-e fürdetni kedvencünket?
psg / 30 perce
Messi máris megsérült
Várhatóan nem lesz ott a szerdai, Metz elleni meccsen.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HOFFMANN PÁL KÁROLYNÉ szül.: Czier Klára bonyhádi lakos 74 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 23-án, csütörtökön, 14 órakor lesz a bonyhádi evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Kérjük együttérzésüket egy szál virággal szíveskedjenek kifejezni. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LAUFER SEBESTYÉNNÉ szül.: Neukirchner Katalin kisdorogi lakos 81 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 24-én, pénteken, 15 órakor lesz a kisdorogi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS GYŐRI LÁSZLÓ halálának 3. évfordulójára ,,A gyertyák lángja imbolyogva ég, fejünk felett felhős, szomorú az ég, ezernyi emlék mely lelkünkben él, fáj a szívünk, hogy örökre elmentél!" Márta, Márti, Franciska és családjaik
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy JUHÁSZ LAJOSNÉ szül.: Szabó Valéria szakályi lakos 74 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 23-án, csütörtökön, 14:40-kor lesz a szakályi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SCHALLI PÁLNÉ szül.: Zsidó Katalin tolnai lakos 89 éves korában elhunyt. Hamvainak végső nyugalomra helyezése 2021. szeptember 20-án, hétfőn 15 órakor lesz a tolnai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS MOLNÁR ÁGNES halálának 10. évfordulójára "Ott pihensz, ahol nem fáj semmi, S nyugalmadat nem zavarja senki. Életed elszállt mint a virágillat, De emléked ragyog, mint a fényes csillag." Gyermekeid és szerető családod
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HARGITAI ISTVÁNNÉ szül.: Szieb Gizella 90 éves korában csendesen elhunyt. Szeretett hozzátartozónk végső nyugalomra helyezése katolikus gyászszertartás keretében 2021. szeptember 20-án, hétfőn, 11 órakor lesz a szekszárdi újvárosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. FÜLÖP LAJOS 2018. július 20-án és DR. FÜLÖP LAJOSNÉ szül.: Potyondi Erzsébet 2021. szeptember 4-én csendesen elhunytak. Szeretett szüleink hamvainak szórása 2021. szeptember 14-én, kedden, szűk családi körben az alsóvárosi temetőben lévő szórókútnál megtörtént. Gyászoló lányaik és családjuk
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MÉTH JÁNOS szekszárdi lakos 93 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni végső nyugalomra helyezése 2021. szeptember 18-án, szombaton, 11 órakor a szekszárdi újvárosi temetőben lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik szerettünket utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NAGY ATTILA szászvári bányaüzem volt dolgozója 74 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 17-én, pénteken, 15 órakor lesz a váraljai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SEBES LÁSZLÓNÉ sz. Jung Anna bonyhádi lakos 62 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 16-án, csütörtökön 15 órakor lesz a bonyhádi evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LEICHT ANDRÁSNÉ szül.: Tombi Katalin 83 éves korában elhunyt. Temetése 2021. augusztus 15-én, szerdán, 15 órakor lesz a nagymányoki temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MEZEI MÁTYÁSNÉ szül. Schermann Rozália Bonyhádi Ruházati Szövetkezet volt elnöke bátaszéki lakos 74 éves korában csendesen elhunyt. Szeretett hozzátartozónk hamvasztás utáni végső nyugalomra helyezése 2021. szeptember 16-án, csütörtökön, 15 órakor lesz a bátaszéki köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSOMA ISTVÁN györei lakos 67 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 15-én, szerdán 13 órakor lesz a györei temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PÁL JÓZSEF szekszárdi lakos 86 éves korában elhunyt. Hamvainak végső nyugalomra helyezése 2021. szeptember 15-én, 13 órakor a szekszárdi alsóvárosi temetőben lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik szerettünket utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS ANTAL MÁRTON halálának 10. évfordulójára 1926-2011 ANTAL MÁRTONNÉ szül.: Bíró Brigitta halálának 25. évfordulójára 1931-1996 "Hisz a jó szülőket feledni nem lehet, míg élünk, ide hív a szeretet. Eljön majd a viszontlátás, sírotokon legyen áldás." Szerettei
"Nem néz reátok szemem megtört fénye, Nem látjátok soha már kezem búcsút intve. Emlékemet itt hagyom köztetek, mindenkitől búcsúzom, Isten veletek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSENKEY GYULA MÁV-dolgozó 61 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 13-án, hétfőn 15 órakor lesz a bonyhádi katolikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOCH ÁDÁM tengelici Javszolg Kft. volt ügyvezetője, a horgászegyesület alelnöke 77 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 11-én, szombaton, 11 órakor lesz a tengelici temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS NAGY FERENC volt szálkai lakos halálának 10. évfordulójára "Álmodtunk egy öregkort, csodásat és szépet, de a kegyetlen halál mindent összetépett." Szerető feleséged és családod
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. BARCZA IMRÉNÉ szül.: Schwartzer Ibolya bonyhádi lakos életének 86. évében elhunyt. Temetése 2021. szeptember 9-én, csütörtökön, 15 órakor lesz a bonyhádi evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család
Vipera-misszió / 31 perce
Itt fog a Holdon landolni az amerikai holdjáró (videó)
kitüntető cím / 1 órája
Városmarketing Gyémánt Díjjal ismerték el Paksot
TN
rémisztő kilátások / 1 órája
Egyenesen felénk száguld egy hatalmas aszteroida: veszélyre figyelmeztettek a tudósok
kevesebb hulladék / 1 órája
Gyümölcsmaradékból készítettek antibakteriális kötszert
áldozatvédelem / 1 órája
Varga Judit: nem elég együttérezni, aktívan segíteni kell
nehéz döntés / 2 órája
Befejezi pályafutását a világ leghíresebb síugrója