Hallgassa élőben!

Milák Kristóf a legjobb idővel jutott tovább

Hat magyar úszó is érdekelt volt a hétfői előfutamokban, köztük a világbajnok és világcsúcstartó Milák Kristóf és az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás 200 pillangón, ők mind a ketten bejutottak a középdöntőbe, ráadásul Milák a legjobb idővel. A címvédő Hosszú Katinka és Sebestyén Dalma 200 vegyesen úszott, s előbbi a második idővel jutott tovább, utóbbi 17. lett. Az ötkarikás programban most debütáló női 1500 méteres gyorsúszásban Késely Ajna és Mihályvári-Farkas Viktória próbált szerencsét, de sajnos egyiküknek sem jött össze a döntőbe kerülés.

FÉRFI 200 MÉTERES PILLANGÓÚSZÁS, ELŐFUTAM

Kenderesi Tamás a harmadik futamban indult, ahol nem kezdett túl erősen, de a hajrában feljött és 1:55.18-cal a második helyen csapott a célba. A negyedik futamban hárman előzték még meg, így már biztos volt a továbbjutása a középdöntőbe.

Milák Kristóf végig vezetett az ötödik és egyben utolsó előfutamban, s 1:53.58-as idővel, majdnem egy másodpercet verve a negyedik futam győztesére, az első helyen jutott tovább az elődöntőbe. Kenderesi ideje összességében a 8. legjobb volt.

Milák, a szám favoritja igazából játszadozott a mezőnnyel, idejét (amellyel például Rióban bronzérmet lehetett volna nyerni) senki nem tudta megközelíteni, bár az interjúfolyosón a rá jellemző lazasággal megemlítette, nem feltétlen tervezett ilyen úszást elsőre.

NÉZZE MEG VIDEÓN MILÁK KRISTÓF ÚSZÁSÁT!

Bemelegítettem. 1:54-es időt szerettem volna, 1:53 lett, teljesen jó – jegyezte meg, miután egyedüliként tudott 1:54 alá bemenni. – Az első százon elúszkáltam Chaddel, szerencsére nem kezdett be, a második százon meg elmentem. A fordulók jók lettek, azokra figyeltem.”

A középdöntőre hasonló időt tervez („Lehet jobb, de nem kell. Van még utána számom, arra is kell az erő”), a döntőben szeretne jobbat úszni.

A Milák által említett dél-afrikai Chad Le Clos egyébként majdnem elszállt, csak a 16. helyen ment tovább. Nála magabiztosabban úszott Kenderesi, aki csak arra figyelt, hogy futamában ott legyen az elején.

Már vártam, hogy ússzak. Nagyjából elégedett is vagyok, 1:54-gyel kezdődő időt szerettem volna, ez néhány tizeddel elmaradt, de rendben van. Próbáltam a futamomhoz alkalmazkodni, és az utolsó ötvenet meghúzni, ami sikerült. Kicsit tartok a középdöntőtől, mert nem lesz jó érzés reggel úszni. A döntővel már minden rendben lesz” értékelt Kenderesi, és sietett is levezetni, majd még a jégkád is várt rá.

NŐI 200 MÉTERES VEGYESÚSZÁS, ELŐFUTAM

Ebben a számban is két magyar indult, Sebestyén Dalma a második futamban lett 5. helyezett 2:12.42-vel, utólag kiderült, hogy ez nem elég a továbbjutáshoz, mert éppen lecsúszott az elődöntőről (17. legjobb idő).

A 400 vegyes ötödik helye után a rövidebbik vegyes számban Hosszú Katinka biztató formát mutatott. 2:09.70-cel nyerte meg a futamát, és összesítésben is csak az amerikai Kate Douglass tudott jobbat nála.

NÉZZE MEG HOSSZÚ KATINKA FUTAMGYŐZTES ÚSZÁSÁT!

Úgy éreztem, mintha régebben lett volna a négyszáz vegyes, az úszók is elvesznek ebben a lebonyolításban utalt arra Hosszú az M4 Sportnak, hogy délelőttönként vannak a döntők és esténként az előfutamok. – Ez az idő jobb, mint amivel a májusi Eb-n bronzérmes lettem. Még maradt benne, de most megyek is pihenni.”

Sebestyén Dalma 21 századdal maradt le a középdöntőről, amit rendkívül csalódottan vett tudomásul. „Azért is sajnálom, mert a továbbjutás olyan lökést adott volna, hogy biztosan megjavítottam volna az egyéni csúcsomat.

NŐI 1500 MÉTERES GYORSÚSZÁS, ELŐFUTAM

A mieink közül Mihályvári-Farkas Viktória a 3., Késely Ajna az 5. futamban indult. Előbbi 300 métertől az élre állt futamában és 16:02.26-os új egyéni csúccsal toronymagasan meg is nyerte azt. Sajnos a negyedik futamban hatan is jobb időt úsztak nála, így már legfeljebb egyvalaki előzhette meg a döntőbe kerüléséhez. Az utolsó futamot az amerikai Katie Ledecky nyerte új olimpiai csúccsal, s Késely Ajna 1:59.80-nal az ötödik lett, így pont lecsúszott a döntőről, mert összesítésben a 9. helyen zárt, míg Mihályvári-Farkas a 12. lett.

Késely azzal maradt le a döntőről, hogy az utolsó százon megelőzte őt az ausztrál Kiah Melverton. A 400 vegyesen hatodik, 17 éves Mihályvári-Farkas 12 másodpercet javított az egyéni rekordján, és összesítésben 12. lett. Az amerikaiak szupersztárja, Katie Ledecky a világ nyolcadik legjobb idejét (15:35.35) érte el a debütáló számban.

A négyszáz gyors után lelkileg össze tudtam magamat szedni. Nagyon nehéz éven vagyok túl, az olimpia előtt másfél-két hónappal még olyan gödörben voltam, amiből nem tudtam, hogy ki tudok-e mászni nyilatkozta Késely. – Ez egy jó 1500 volt, régen nem tudtam tizenhat percen belüli időt úszni. Még úgy is boldog lehetek, hogy kicsivel maradtam le a döntőről. Néha odanéztem a másik pályára, és láttam az ausztrál lányt, de tudatosan nem akartam, hogy eltérítsen a saját iramomtól. Tudtam, hogy köztünk fog eldőlni a továbbjutás, de ha őszinte vagyok, sok lett volna kétszer leúszni a 1500-at a 800 előtt, és még a váltóban is jól akarok teljesíteni.”

„Azért a hangsúly elsősorban a négyszáz vegyesen volt, de az nagy öröm, hogy tizenkét másodpercet javítottam a legjobb időmön vallotta be MIhályvári-Farkas. . Jó lett volna tizenhat perc alá kerülni, ám azzal azért tisztában voltunk, hogy nekem itt egészen minimális esélyem van döntőbe jutni. Ötszázig egyébként kellemes volt, jó tempót mentünk, utána eldöntöttem, hogy sebességet váltok, aztán ezernél azt éreztem, hogy ez túl jól sikerült, mert onnan elkezdett nagyon fájni. Akkor azt mondtam magamnak, a négyvegyest magam miatt úsztam, ezt az utolsó ötszázat viszont azokért úszom le a lehető legjobban, akik a legközelebb állnak hozzám: a szeretteimért, az edzőmért, az engem támogatókért. Nagyon nagy élményt jelentett ez az olimpia, a döntő és a hatodik hely igazi csoda volt számomra, tizenhét vagyok, remélem, még átélhetek hasonló élményeket.”

TOKIÓ 2020, ÚSZÁS
Előfutamok, a magyar érdekeltségű eredmények
Férfiak
200 m pillangó.
1. Milák Kristóf (magyar) 1:53.58, 2. Vang (tajvani) 1:54.44, 3. De Deus (brazil) 1:54.83, … 8. Kenderesi Tamás (magyar) 1:55.18 Milák és Kenderesi továbbjutott a középdöntőbe.
Nők
1500 m gyors.
1. Ledecky (amerikai) 15:35.35, 2. Vang (kínai) 15:41.49, 3. Sullivan (amerikai) 15:46.67, …9. Késely Ajna (magyar) 15:59.80, ..,12. Mihályvári-Farkas Viktória 16:02.26 – Késely és Mihályvári-Farkas kiesett.
200 m vegyes. 1. Douglass (amerikai) 2:09.16, 2. Hosszú Katinka (magyar) 2:09.70, 3. Walsh (amerikai) 2:09.94, …17. Sebestyén Dalma 2:12.42 – Hosszú továbbjutott a középdöntőbe, Sebestyén kiesett.

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Kovács Erika, Mirkó István, Nedelykov Tamás, Szűcs András, Tumbász Hédi

Hozzászólások

Női kosárlabda Munkatársunktól
Erdélyben válhat valóra a KSC nagy álma
durva fotó / 33 perce
Óriásit esett a színpadon, csúnyán megsérült a magyar énekes
Nem ez volt az első eset, hogy a munkája során baleset érte.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SCHALLI PÁLNÉ szül.: Zsidó Katalin tolnai lakos 89 éves korában elhunyt. Hamvainak végső nyugalomra helyezése 2021. szeptember 20-án, hétfőn 15 órakor lesz a tolnai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS MOLNÁR ÁGNES halálának 10. évfordulójára "Ott pihensz, ahol nem fáj semmi, S nyugalmadat nem zavarja senki. Életed elszállt mint a virágillat, De emléked ragyog, mint a fényes csillag." Gyermekeid és szerető családod
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HARGITAI ISTVÁNNÉ szül.: Szieb Gizella 90 éves korában csendesen elhunyt. Szeretett hozzátartozónk végső nyugalomra helyezése katolikus gyászszertartás keretében 2021. szeptember 20-án, hétfőn, 11 órakor lesz a szekszárdi újvárosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. FÜLÖP LAJOS 2018. július 20-án és DR. FÜLÖP LAJOSNÉ szül.: Potyondi Erzsébet 2021. szeptember 4-én csendesen elhunytak. Szeretett szüleink hamvainak szórása 2021. szeptember 14-én, kedden, szűk családi körben az alsóvárosi temetőben lévő szórókútnál megtörtént. Gyászoló lányaik és családjuk
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MÉTH JÁNOS szekszárdi lakos 93 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni végső nyugalomra helyezése 2021. szeptember 18-án, szombaton, 11 órakor a szekszárdi újvárosi temetőben lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik szerettünket utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NAGY ATTILA szászvári bányaüzem volt dolgozója 74 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 17-én, pénteken, 15 órakor lesz a váraljai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SEBES LÁSZLÓNÉ sz. Jung Anna bonyhádi lakos 62 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 16-án, csütörtökön 15 órakor lesz a bonyhádi evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LEICHT ANDRÁSNÉ szül.: Tombi Katalin 83 éves korában elhunyt. Temetése 2021. augusztus 15-én, szerdán, 15 órakor lesz a nagymányoki temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MEZEI MÁTYÁSNÉ szül. Schermann Rozália Bonyhádi Ruházati Szövetkezet volt elnöke bátaszéki lakos 74 éves korában csendesen elhunyt. Szeretett hozzátartozónk hamvasztás utáni végső nyugalomra helyezése 2021. szeptember 16-án, csütörtökön, 15 órakor lesz a bátaszéki köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSOMA ISTVÁN györei lakos 67 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 15-én, szerdán 13 órakor lesz a györei temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PÁL JÓZSEF szekszárdi lakos 86 éves korában elhunyt. Hamvainak végső nyugalomra helyezése 2021. szeptember 15-én, 13 órakor a szekszárdi alsóvárosi temetőben lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik szerettünket utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS ANTAL MÁRTON halálának 10. évfordulójára 1926-2011 ANTAL MÁRTONNÉ szül.: Bíró Brigitta halálának 25. évfordulójára 1931-1996 "Hisz a jó szülőket feledni nem lehet, míg élünk, ide hív a szeretet. Eljön majd a viszontlátás, sírotokon legyen áldás." Szerettei
"Nem néz reátok szemem megtört fénye, Nem látjátok soha már kezem búcsút intve. Emlékemet itt hagyom köztetek, mindenkitől búcsúzom, Isten veletek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSENKEY GYULA MÁV-dolgozó 61 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 13-án, hétfőn 15 órakor lesz a bonyhádi katolikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOCH ÁDÁM tengelici Javszolg Kft. volt ügyvezetője, a horgászegyesület alelnöke 77 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 11-én, szombaton, 11 órakor lesz a tengelici temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS NAGY FERENC volt szálkai lakos halálának 10. évfordulójára "Álmodtunk egy öregkort, csodásat és szépet, de a kegyetlen halál mindent összetépett." Szerető feleséged és családod
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. BARCZA IMRÉNÉ szül.: Schwartzer Ibolya bonyhádi lakos életének 86. évében elhunyt. Temetése 2021. szeptember 9-én, csütörtökön, 15 órakor lesz a bonyhádi evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KÓSIK LÁSZLÓNÉ sz. Beda Mária volt őcsényi lakos 85 éves korában elhunyt. Szeretett halottunktól 2021. szeptember 6-án, hétfőn, 11 órakor veszünk végső búcsút az őcsényi református temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KÖNCZÖL ANDRÁSNÉ szül.: Nevendős Erzsébet volt alsónyéki, szekszárdi lakos 70 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni végső nyugalomra helyezése 2021. szeptember 6-án, hétfőn, 15 órakor lesz a szekszárdi alsóvárosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DORN JÁNOS nagymányoki lakos 88 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 2-án, csütörtökön 15 órakor lesz a váraljai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZOLLÁR LÁSZLÓ zombai lakos életének 86. évében elhunyt. Temetése 2021. szeptember 2-án, csütörtökön, 15 órakor lesz a zombai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
költségvetési csalás gyanú / 52 perce
Még mindig nyomoz a NAV a Momentumnál
Szent Vér-kegyhely / 1 órája
A zarándoklat után jobb emberként tértek haza
Wessely Gábor
hátborzongató / 1 órája
Szörnyű, ami kiderült: 72 éves nőt erőszakolt meg Maddie feltételezett gyilkosa
ezt is elrontották / 1 órája
Gyurcsány szivárogtathatta ki az őszödi beszédet, de elszámította magát
ritka alkalom / 1 órája
Tóth Gabi kivételt tett és megmutatta: kiköpött Krausz Gábor a kislányuk, Hannaróza
ArtPass.Cards / 2 órája
Kriptotőzsdére mennek a legjobb magyar kortárs művészek alkotásai