Hallgassa élőben!

Tóth Krisztián nemcsak bronzérmet nyert, a mestere BMW-motorját is

Tóth Krisztián örömkönnyekben úszva érkezett az interjúzónába az olimpiai bronzérme megszerzése után. Miután megnyugodott, beszélgettünk vele a Rio óta bejárt hosszú és viszontagságos útjáról, mentális és érzelmi háttérről, különleges diétáról és a magyar olimpizmus mérföldkövéről. Egy érett, boldog sportember állt velünk szemben.

 

– Boldog születésnapot édesapámnak és az egyik legjobb barátomnak, hiszen ma ünneplik mindketten!

– Ezt ígérte nekik?
– Édesapámnak igen, érmet. Ezzel jutalmazom, és éljen még száz évet egészségben, boldogságban! Leírhatatlan ez az egész. A teljes napom egy csoda volt, gondolkodtam azon is, hogy ha ez az érem itt marad, akkor is hatalmas tapasztalás volt ez Rio után. Nem győzöm megköszönni a rengeteg segítséget, amit kaptam elsősorban a családomtól, aztán a szakemberektől, akik mellettem és mögöttem álltak, az MTK-nak, amely befogadta az egész szakosztályunkat, és támogat minket, hogy ezekért a pillanatokért élhessünk. Köszönöm a csapattársaimnak is azt a munkát, amit hozzátettek ahhoz, hogy jó formát tudjak mutatni: ez nekik is lemondással járt, amit majd igyekszem a hasznukra is kamatoztatni. Nagyon hosszú a sor, remélem, ezzel kicsit vissza tudtam adni nekik a segítségükért.

– Más volt a bronzmérkőzésre várakozni, mint az előzőekre?
– Abszolút nem. Hidegen hagyott a körítés, így készültem fel Tamással, a coachommal. Nem érdekelt, hogy ki van itt és ki nincs, az volt a koncepció, hogy csak menjünk előre, csináljuk a melónkat. Nem foglalkoztam vele, hogy orosszal küzdök, hogy olimpiai éremért, hogy nem fekszik nekem és még nem tudtam legyőzni – ezért szép az olimpia.

– Az a 2016-os, Rióban tett kijelentése eszébe jutott, hogy a magyar olimpiai újoncokat agyonnyomja az olimpia?
– Erre most azt tudom mondani, hogy ezt meg kell élni. Aki elsőre meg tudja oldani, az a klasszis, én meg csak a bajnok voltam, aki ment az úton, és próbálta behozni, amivel le van maradva a klasszisoktól… Óriási, hogy a második olimpiámra összeértek a dolgok. Temérdek tapasztalás, rutinszerzés, trillió küzdelem, minden kellett ahhoz, hogy ez így összejöjjön.

– Ehhez nyilván kellett a család is.
– Igen, a feleségemnek és az ő családjának is hálával tartozom. Az a rengeteg segítség, a főzés, a diétás ételek, amiket előkészítettek nekem, hogy ne száz, hanem kilencven kilóval jöjjek ki Tokióba. Ez nem ment volna egyedül, úgy szinte lehetetlen. Összeállt az egész, ez a legjobb kifejezés. Örülök, hogy elkísértek ezen az úton – és talán még nem is értünk a végére. Habár sietek haza, hogy mindent megbeszélhessünk.

– Van egy jó hírünk: Magyarország 500. nyári olimpiai érmét csomagolhatja a bőröndbe!
– Szép kerek szám! Nagyon örülök neki, és remélem, még ezen az olimpián lesz vagy nyolcszáz!

INTERJÚ PÁNCZÉL GÁBORRAL

– Merre van a pulzusa? – léptünk oda a kérdéssel Krisztián mesteréhez, a felnőtt férfiválogatott szövetségi kapitányához, Pánczél Gáborhoz.
– Most már nyugszom… Voltak a bronzmérkőzésen izgalmas pillanatok, de annyira éles volt ma Krisztián, hogy a kritikus meccseket, amiket eddig elveszített, mert nem volt annyira fontos, vagy nem készült még fel rá, azok ezúttal mind a javára dőltek el. A német ellen szerencsétlen helyzet alakult ki, amit még nem tudtam visszanézni, ám beakadt a lába a nadrágba, azért esett el! Számítottunk arra a támadásra, furcsa is volt, hogy elesett miatta, viszont sosem foglalkozom azzal a küzdelemmel, ami véget ért, úgyhogy gyorsan le is szakítottam erről a sztoriról. A hollandra készültünk, aki világbajnokként azért nagy falat, az orosz pedig a súlycsoport egyik legerősebb tagja. Krisztián azonban a maximumot hozta, ez most a bronzra elég volt.

– A tanítványa már nap közben úgy nyilatkozott, hogy élvezi az egészet, mitől ez a nagy öröm?
– Tudom, hogy a koronavírus-fertőzés nagyon súlyos betegség, ám nekünk hatalmas szerencsét hozott, hiszen egy évvel elhalasztották a játékokat, Krisztián pedig olyan elképesztő változáson ment át ezalatt, ami nélkül világversenyen stabilan eredményt produkálni rettenetesen nehéz. Találtunk egy megfelelő coachot, aki a megfelelő pillanatban a megfelelő szavakat használta, Krisztián pedig megérett erre, és még januártól mostanáig is olyan fejlődésen ment keresztül, ami olimpiai érmet hozott. Ez pedig egy sportoló pályafutásának a csúcsa. A színéről nem szívesen beszélek, mert ez a súlycsoport, amelyben az első nyolcból hét európai – tehát egy Európa-bajnokság is egy kis olimpia, ráadásul súlycsoportonként egy nemzetből kettővel is meg kell harcolni… –, borzasztóan nehéz. Rendkívül boldog vagyok, viszont augusztustól folytatódik a munka, hiszen a fiatalokkal a korosztályos világversenyekre készülünk.

– Mióta érzi azt, amire egyre többször hivatkoznak, hogy sínre kerültek?
– Január óta. Akkor hazajöttünk a Mesterek tornájáról, ő depresszív hangulatban, ezért bizonyos körülményeket meg kellett változtatni, ami egyeseknek talán nem tetszett, azonban meg kellett lépni.

– Miket?
– Erről nem szívesen beszélnék, mert személyeket érint. Vannak azonban versenyzők, akik nem tudnak minden pillanatban felnőni a pillanathoz, noha az adottságaik meglennének hozzá. Ezt észre kell venni, és változtatni. Ugyanakkor ismét hangsúlyozom, hogy a coach, vagy pszichológus, vagy mentáltréner – kinek, melyik tetszik jobban – belépése volt a kulcs, mert olyan szinten rendbe tette és olyan tréningeket alkalmaztak a játékok előtt, ami nélkül sok versenyző nem fog odaérni, ahova pedig elérhetne.

– Hol találták ezt a szakembert?
– Nagy szerencsénk volt. A pandémia miatt, ugye, rengeteg verseny kimaradt, és a danvizsgára készítettem fel tizenkét emberemet. Ez külön szakma, én meg nem szeretek kotnyeleskedni, úgyhogy rábíztam a megfelelő emberre: én tartottam az edzést, ő a vizsgafelkészítést, ami komoly program, hónapokon át tartott. És ez az ember bejött, beszélgettünk, gyorsan kiderült, hogy mivel foglalkozik még, én pedig azonnal megkérdeztem tőle, hogy volna-e kedve segíteni nekünk. Nyitott kapukat döngettem, majd beestem rajta, közöltem, hogy pszichológusokkal már próbálkoztunk, és ugyan működtek, az áttörés sajnos elmaradt. Kértem, hogy rafináltan kerítsük be Krisztiánt… Odaadtam neki a telefonszámot, ám nem telefonált, mire Tamás – a coach – azt mondta, hogy ugyan nem hívta senki, ő azért megpróbálná. Ennek nagyon örültem és biztattam, hogy ha szakmailag úgy ítéli meg, hogy van értelme, hívja. És akkor elindult a folyamat, amely révén immár Eb-, vb- és olimpia érme is van Krisztiánnak. Ezt kevesen csinálják meg. Én meg buktam egy motort.

– Hogy micsoda?!
– Azt mondtam neki, ha érmet szerez, az övé. Ez úgy kezdődött, hogy az első világversenyén, egy junior-világbajnokságon felajánlottam neki az egyik órám, ha érmes lesz, mert nekem elég sok van. Persze, amikor ment fel a bronzért, rádöbbentem, hogy az istenit, a legszebbet fogja kiválasztani! Csakhogy akkor kikapott egy orosztól – ezt most visszaadtuk! Ezúttal felajánlottam neki a BMW-motoromat, amitől ezennel a nagy nyilvánosság előtt elbúcsúzom. De még le kell vizsgáznia, addig a garázsban marad bezsírozva!

Hozzászólások

Hirdetés
Digitális tudásfejlesztés jelentős állami támogatással
Az állatorvos válaszol B. M.
Rendszeresen kell-e fürdetni kedvencünket?
psg / 32 perce
Messi máris megsérült
Várhatóan nem lesz ott a szerdai, Metz elleni meccsen.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HOFFMANN PÁL KÁROLYNÉ szül.: Czier Klára bonyhádi lakos 74 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 23-án, csütörtökön, 14 órakor lesz a bonyhádi evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Kérjük együttérzésüket egy szál virággal szíveskedjenek kifejezni. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LAUFER SEBESTYÉNNÉ szül.: Neukirchner Katalin kisdorogi lakos 81 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 24-én, pénteken, 15 órakor lesz a kisdorogi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS GYŐRI LÁSZLÓ halálának 3. évfordulójára ,,A gyertyák lángja imbolyogva ég, fejünk felett felhős, szomorú az ég, ezernyi emlék mely lelkünkben él, fáj a szívünk, hogy örökre elmentél!" Márta, Márti, Franciska és családjaik
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy JUHÁSZ LAJOSNÉ szül.: Szabó Valéria szakályi lakos 74 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 23-án, csütörtökön, 14:40-kor lesz a szakályi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SCHALLI PÁLNÉ szül.: Zsidó Katalin tolnai lakos 89 éves korában elhunyt. Hamvainak végső nyugalomra helyezése 2021. szeptember 20-án, hétfőn 15 órakor lesz a tolnai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS MOLNÁR ÁGNES halálának 10. évfordulójára "Ott pihensz, ahol nem fáj semmi, S nyugalmadat nem zavarja senki. Életed elszállt mint a virágillat, De emléked ragyog, mint a fényes csillag." Gyermekeid és szerető családod
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HARGITAI ISTVÁNNÉ szül.: Szieb Gizella 90 éves korában csendesen elhunyt. Szeretett hozzátartozónk végső nyugalomra helyezése katolikus gyászszertartás keretében 2021. szeptember 20-án, hétfőn, 11 órakor lesz a szekszárdi újvárosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. FÜLÖP LAJOS 2018. július 20-án és DR. FÜLÖP LAJOSNÉ szül.: Potyondi Erzsébet 2021. szeptember 4-én csendesen elhunytak. Szeretett szüleink hamvainak szórása 2021. szeptember 14-én, kedden, szűk családi körben az alsóvárosi temetőben lévő szórókútnál megtörtént. Gyászoló lányaik és családjuk
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MÉTH JÁNOS szekszárdi lakos 93 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni végső nyugalomra helyezése 2021. szeptember 18-án, szombaton, 11 órakor a szekszárdi újvárosi temetőben lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik szerettünket utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NAGY ATTILA szászvári bányaüzem volt dolgozója 74 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 17-én, pénteken, 15 órakor lesz a váraljai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SEBES LÁSZLÓNÉ sz. Jung Anna bonyhádi lakos 62 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 16-án, csütörtökön 15 órakor lesz a bonyhádi evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LEICHT ANDRÁSNÉ szül.: Tombi Katalin 83 éves korában elhunyt. Temetése 2021. augusztus 15-én, szerdán, 15 órakor lesz a nagymányoki temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MEZEI MÁTYÁSNÉ szül. Schermann Rozália Bonyhádi Ruházati Szövetkezet volt elnöke bátaszéki lakos 74 éves korában csendesen elhunyt. Szeretett hozzátartozónk hamvasztás utáni végső nyugalomra helyezése 2021. szeptember 16-án, csütörtökön, 15 órakor lesz a bátaszéki köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSOMA ISTVÁN györei lakos 67 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 15-én, szerdán 13 órakor lesz a györei temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PÁL JÓZSEF szekszárdi lakos 86 éves korában elhunyt. Hamvainak végső nyugalomra helyezése 2021. szeptember 15-én, 13 órakor a szekszárdi alsóvárosi temetőben lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik szerettünket utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS ANTAL MÁRTON halálának 10. évfordulójára 1926-2011 ANTAL MÁRTONNÉ szül.: Bíró Brigitta halálának 25. évfordulójára 1931-1996 "Hisz a jó szülőket feledni nem lehet, míg élünk, ide hív a szeretet. Eljön majd a viszontlátás, sírotokon legyen áldás." Szerettei
"Nem néz reátok szemem megtört fénye, Nem látjátok soha már kezem búcsút intve. Emlékemet itt hagyom köztetek, mindenkitől búcsúzom, Isten veletek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSENKEY GYULA MÁV-dolgozó 61 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 13-án, hétfőn 15 órakor lesz a bonyhádi katolikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOCH ÁDÁM tengelici Javszolg Kft. volt ügyvezetője, a horgászegyesület alelnöke 77 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 11-én, szombaton, 11 órakor lesz a tengelici temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS NAGY FERENC volt szálkai lakos halálának 10. évfordulójára "Álmodtunk egy öregkort, csodásat és szépet, de a kegyetlen halál mindent összetépett." Szerető feleséged és családod
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. BARCZA IMRÉNÉ szül.: Schwartzer Ibolya bonyhádi lakos életének 86. évében elhunyt. Temetése 2021. szeptember 9-én, csütörtökön, 15 órakor lesz a bonyhádi evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család
Vipera-misszió / 33 perce
Itt fog a Holdon landolni az amerikai holdjáró (videó)
kitüntető cím / 1 órája
Városmarketing Gyémánt Díjjal ismerték el Paksot
TN
rémisztő kilátások / 1 órája
Egyenesen felénk száguld egy hatalmas aszteroida: veszélyre figyelmeztettek a tudósok
kevesebb hulladék / 1 órája
Gyümölcsmaradékból készítettek antibakteriális kötszert
áldozatvédelem / 1 órája
Varga Judit: nem elég együttérezni, aktívan segíteni kell
nehéz döntés / 2 órája
Befejezi pályafutását a világ leghíresebb síugrója