labdarúgás

2018.05.23. 12:48

A Bonyhádról indult edző jól érzi magát a Puskás Akadémiánál

Fantasztikus menetelés végén szerzett ezüstérmet a Puskás Suzuki Kupán a Puskás Akadémia U17-es csapata, kispadján a bonyhádi származású edzővel, Czinkon Szabolccsal.

Rónai Gábor, fotó: beküldött kép

– Gratulálok! A Real Madridot megelőzni nem kis dolog!

– Köszönöm szépen a gratulációt a magam és a csapatom nevében – mondta a Tolnai Népújság érdeklődésére kedden délelőtt telefonon elért Czinkon Szabolcs, aki második helyen végzett csapatával a Puskás Suzuki Kupán. – Óriási eredményt értünk el, ilyen erős mezőny a korábbi években még nem volt ezen a tornán, mi pedig ott voltunk a döntőben, és az addig mutatott produkciónkkal maximálisan rászolgáltunk arra, hogy az aranyért játszhattunk.

– Néztem a televízióban, nagyon csalódottan nyilatkozott a döntőt követően, pedig egyáltalán nincs rá oka!

– Persze, hogy csalódott voltam, hiszen hihetetlenül közel voltunk ahhoz, hogy történelmet írjunk. A Puskás Akadémia soha nem nyerte meg korábban ezt a tornát, és a mostani fináléban reális esélyünk volt rá, hogy mi emeljük magasba a serleget. Az első játékrészben nagyon jól játszott a csapat, kontrolláltuk a mérkőzést, és lehetőségünk volt a vezető gól megszerzésére, de a genkiek a játékrész hosszabbításában egy védelmi megingást kihasználva büntettek, majd a második játékrész derekán egy pontrúgás utáni szerencsés góllal kétgólos vezetést szereztek. Szépítésünk után támadtunk az egyenlítő találatért, a kapusunk is előrement, de egy labdaszerzés után az ellenfél betalált az üresen maradt kapunkba. A Genk nagyon jó csapat, Európa-szerte híres az utánpótlásneveléséről, de felvettük velük a versenyt, és erre büszkék lehetünk.

– És felvették a versenyt a Bayern Münchennel, a brazil Flamengóval és a görög Panathinaikosszal is!

– A brazilok úgy jöttek Felcsútra, hogy előtte megnyertek egy rangos nemzetközi tornát. Hihetetlenül jó csapatuk van, képzettek, technikásak. Az első félidőben megszereztük ellenük a vezetést, de aztán beszorítottak minket a kapunk elé. Akadt ugyan két-három kontránk, de nem tudtunk gólt lőni. Szerencsére kitartott az előnyünk. A Bayern München fiataljai ellen végig a mi akaratunk érvényesült, magabiztosan vertük meg a németeket. A görög Panathinaikosz ellen úgy léptünk pályára, hogy tudtuk: már egy döntetlen is elég az első helyhez és a fináléhoz. Mégis győzelemre játszottunk, sok helyzetünk volt, mégis a görögök szerezték meg a vezetést. A hajrában nagyon sokat tettünk azért, hogy egyenlítsünk. Nyomtunk, támadtunk, és tíz másodperccel a hosszabbítás letelte előtt egyenlítettünk. Óriási meccs volt, amelyen hatalmasat küzdöttünk, megérdemeltük a döntőbe jutást. Sajnálom, hogy nem tudtunk történelmet írni, hogy nem tudtuk feltenni a pontot arra a bizonyos i-re.

– Két éve került a Puskás Akadémiához, s az eredményeit elnézve azt gondolom, nincs is oka a panaszra!

– Nagyon jól érzem magam, azt csinálhatom, amit szeretek, ráadásul Bonyhádról indulva jelenleg az ország egyik legjobb utánpótlásnevelő klubjánál lehetek edző. Egy éve vagyok ezzel a korosztállyal, nemrég bajnoki címet szereztünk, most pedig világhírű csapatok között ezüstérmesek lettünk a Puskás Suzuki Kupán. Korábban az U13-as csapattal is élveztem a munkát, jó eredményeket értem el, örülök, hogy a klubvezetés úgy látta, hogy a kezembe adhatja az U17-esek dirigálását. Mindig a maximumra törekedtem edzőként, talán emiatt is kért fel annak idején Szalai László, hogy jöjjek a klubhoz dolgozni, amire örömmel mondtam igent.

– Rengeteget hallani arról, hogy ebben a korban bármelyik nemzettel felvesszük a versenyt. Lát olyan tehetséget a csapatában, aki sokra viheti?

– Nagyszerű csapatom van, amelyben a játékosok élnek-halnak a fociért, s biztos vagyok benne, hogy a korosztályból kiöregedve is mindent megtesznek majd azért, hogy élvonalbeli futballistákká váljanak. Bízom benne, hogy néhányukról a jövőben fogunk még hallani.

Ez történt az idei Puskás Suzuki Kupa helyosztóin

A 11. Puskás Suzuki Kupa eredményei Döntő: Genk (belga)–Puskás Akadémia 3–1. Gólszerző: Komáromi (56.), ill. Németh A. (30.), Ardjouma (43.), Limbombe (60.).

Bronzmérkőzés: Flamengo (brazil)–Sporting CP (portugál) 2–1. Gól: Joao Victor (30. – 11-esből), Yuri (37.), ill. F. Correia (38. – 11-esből).

Az 5. helyért: Real Madrid (spanyol)–Bayern München (német) 1–0. Gól: González (10.).

A 7. helyért. Panathinaikosz (görög)–Bp. Honvéd 1–1, tizenegyesekkel 6–5. Gól: Szpinosz (44.), ill. Cipf (16. – 11-esből).

A kupa végeredménye: 1. Genk, 2. Puskás Akadémia, 3. Flamengo, 4. Sporting CP, 5. Real Madrid, 6. Bayern München, 7. Panathinaikosz, 8. Budapest Honvéd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!