ULTRAMARATON

2019.08.11. 12:27

A címvédő is rajthoz áll az idei Korinthoszon

Százhatvan, nyolcvan és negyven kilométer vár a nevezőkre a jövő pénteki futóversenyen.

Rónai Gábor

Fotó: Makovics Kornél

A legnagyobb görög klasszikus ultratávú futóverseny, a Spartathlon és annak teljesítői előtt tiszteleg a Korinthosz ultramaraton, amelyet jövő pénteken rendeznek szekszárdi rajttal Tolna és Bács-Kiskun megyét érintve.

A verseny kiváló mentális és fizikális felkészülési lehetőséget teremt a Spartathlonra, hiszen a görög verseny klimatikus viszonyai, a hosszú egyenesek monotonitás tűrése, illetve az éjszakában való futás elemei megjelennek a Korinthosz távjain is.

„Versenyünk egy mért, hitelesített pályán halad, aminek pontos távja 161,08 km, azaz szinte pontosan 100 mérföld, aminek szintidőn belüli teljesítése (a férfiak esetében 21, a nők esetében 22 óra) kvalifikációs eredmény is lehet a Spartathlonra! – mondta a főszervező, Márkus István, Öcsi. – Célunk, hogy versenyünk meghatározó ultratávú rendezvény legyen a hazai és közép-európai hasonló kategóriájú versenyek között. A Szekszárd, Baja, Szekszárd között kijelölt korábbi 80 km-es pályán a versenyzők három időpontban, három helyszínről indulva teljesítik az egyes versenytávokat, amelyeknek egységesen Szekszárdon van a befutója. A 160 km-es táv Szekszárd, Baja, Szekszárd útvonalon halad, a 80 km-es táv a korábbi Korinthosz megfordított szakasza, Baja, Szekszárd útvonalon, míg a 40 km-es szakasz Keselyűs, Szekszárd útvonalon zajlik” – tette hozzá.

Változás az idei évtől, hogy a versenyzőket kerékpárral már nem lehet kísérni. Autóval pedig azért nem, mert a verseny egyes szakaszai a Duna és a Sió töltésén haladnak, oda pedig autóval nem lehet behajtani. A verseny népszerűségét mutatja, hogy pillanatok alatt betelt a nevezési limit, a szervezők többségében magyar futókat fogadtak, de címvédőként itt lesz az olasz Enrico Maggiola, aki tavaly 15 óra alatt futotta le a távot. A 160 kilométeres táv pénteken 11 órakor rajtol a Garay térről, a további két távnak (80 és 40 km) péntek éjfélkor vágnak neki a nevezők Bajáról, illetve Keselyűsből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!