vereség

2020.03.06. 19:00

Balázs kikapott, vezetnek a belgák Debrecenben

Balázs Attila három szettben kikapott Ruben Bemelmanstól a debreceni Magyarország-Belgium tenisz Davis Kupa-selejtező pénteki nyitómérkőzésén.

A Főnix Csarnokban mintegy kétezer néző várta a két csapat 14. összecsapását, amelyet a héten az első számú magyar játékossá előlépett Balázs nyitott meg.

Ami a két ország DK-történelmét illeti, az ellenfél 22 szezont töltött az elitet felvonultató világcsoportban, melyben 2015-ben és 2017-ben is döntőbe jutott, de kikapott a britektől, illetve a franciáktól.

Köves Gábor kapitány együttese a tavaly februári selejtezőben Fucsovics Márton és Balázs Attila nélkül 5-0-ra kikapott a németektől Frankfurtban, majd szeptemberben a budapesti osztályozón – immár a legjobbakkal kiegészülve – 3-2-re verte az ukránokat, így idén is a selejtezőben próbálkozhat.

Ami az 1937 óta íródó egymás elleni történelmet illeti, 8-5-re a belgák vezettek. Legutóbb 2018 februárjában, Liége-ben csaptak össze a felek, akkor a hazaiak 3-2-re nyertek.

A világranglistán karriercsúccsal 76. Balázs előzőleg egyszer találkozott a 222. helyen álló Bemelmansszal, 12 évvel ezelőtt egy szlovéniai Future-tornán a belga bizonyult jobbnak.

Pénteken a Davis Kupában 2009 óta 18 győzelemmel és 11 vereséggel álló Balázs 1:1-nél bréklabdákat hárított, majd egy fonák nyerővel 3:1-re elhúzott, aztán semmi-negyvenről hozta a szerváját (4:1). A 16 belga szurkoló nagy örömére azonban a balkezes Bemelmans – aki 12/19-es DK-mutatóval rendelkezik – visszabrékelt, és 4:4-nél ismét nyílt lett a küzdelem. A 32 éves rivális 5:4-nél remek adogatásokkal még kivédte Balázs szettlabdáit, 6:5-nél azonban ez már nem sikerült neki, így 66 perc elteltével a hazai kedvenc rázhatta boldogan az öklét. A szurkolók álló ovációval jutalmazták a produkciót, Juhász Gábor főtitkár pedig megafonnal buzdította Balázst a nézőtérről.

A második felvonásra mindkét játékos rendezte gondolatait, rendkívül stabilan ütöttek, a 31 éves magyar öt szervagém során összesen három labdamenetet vesztett.

A szettet lezáró rövidítésben Bemelmans kiváló fonákokkal 3-0-ra elhúzott, 2-5-ös hátrányban Balázs mérgében eldobta az ütőjét, és innen már nem tudta megmenteni a szettet.

Szűk két óra után jöhetett a döntő játszma, amely ugyancsak kiegyenlített csatát hozott, mígnem a magyar éljátékos 4:5-nél nem tudta hozni az adogatását, ami a meccsbe került. A fordulatos találkozó 2 óra 37 percig tartott.

A második egyes mérkőzést Fucsovics Márton (84.) vívja Kimmer Coppejansszal (154.) a Főnix Csarnokban.

A debreceni párharc győztese a világ legjobb együtteseivel küzdhet meg a novemberi, 18 csapatos madridi DK-döntőben – ahol minden részt vevő válogatott 172 millió forintnak megfelelő összeghez jut -, míg a vesztes osztályozót vív a bennmaradásért szeptemberben.

Eredmény:

Magyarország-Belgium 0-1 – állás az első egyes után

Balázs Attila-Ruben Bemelmans 7:5, 6:7 (4-7), 4:6

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!