JEGYZET

2019.09.11. 06:30

Csak egy kilométer

Ökrös Csaba

Olvasom az egyik, futók számára íródó sportmagazinban, hogy elég egy kilométert lefutni, és máris futóvá válik az ember. Nem vitatom ennek a kijelentésnek az igazságtartalmát, hiszen elsősorban a kezdők biztatása lehetett a célja ennek a megfogalmazásnak. Míg ezt az életmódváltásra sarkalló mondatot el nem olvastam, soha nem gondolkodtam azon, hogy vajon hány lépés, megtett kilométer után tekinthető valaki futónak. Ha elfogadjuk azt, hogy egy kilométer megtétele elégséges ehhez, akkor is felmerül a kérdés, hogy vajon az ezredik méter után hirtelen köszönt-e be az átalakulás, vagy lépésről lépésre változik át futóvá a lelkes sporttárs.

A Gengszterfilmben az egyik főszerepet játszó Sche­rer Péter hozza képbe Mucsi Zoltánt azzal, hogy „reg­gel fölkelsz, és máris rabló vagy”. Lehetséges, hogy a futásnál is működik valami ilyesmi?

Az ezredik méterhez még csak egy önjelölt közeledik, de az ezeregyedik méternél már futót köszönthetünk?

Logikusnak tűnik a feltételezés, miszerint ha valaki egy kilométer futás után elköszön ettől a sporttól, akkor joggal nevezheti magát visszavonult atlétának. Bizonyára sok majdnem bajnok üldögél otthon a fotelban azon merengve, hogy személyében egy elpazarolt tehetség bámulja a tévét.

Azok, akik egy kilométer megtétele után további távokkal is megküzdenek, sok-sok kéretlen segítséget kapnak az életmódmagazinoktól például ahhoz, hogy vegyenek-e magukhoz ételt-italt futás közben, ha már egyszer ki akarnak teljesedni ebben a sportban. Egyre több futó szerelkezik fel izotóniás itallal, energiaszelettel, szőlőcukorral és ki tudja, mivel akkor is, ha egy óránál többet nem strapálja magát. Nem volna rá szüksége, de a táplálékkiegészítők forgalmazására épülő iparág megtanította neki, hogy azok nélkül semmire sem megy, sőt, esetleg veszélynek teszi ki magát.

Ott les a kiszáradás és az éhezés réme minden sarkon, jobb lesz vigyázni! Minden kezdő futó biztos lehet benne, hogy a szorgalmasan elvégzett edzésmunka nem csak az állóképességén és a sebességén fog javítani. Egyfajta ellenálló-képesség is kifejlődik a hobbiatlétákban. Képesek lesznek helyükön kezelni a magazin­beli tanácsokat.

Szép példája ennek, amit egy 50 kilométeres verseny egyik indulójától hallottam. Apró hátizsákjára mutatva közölte, nem bízza a véletlenre az energiapótlást, nem akar csak a frissítő­pontok kínálatára hagyatkozni, a pakkjában lapul némi rántott hús. Szerencse, volt olyan frissítőállomás, ahol főtt krumpli is akadt, így akár körettel is ehette a fehérje-utánpótlásnak szánt elemózsiáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!