mindig több kell

2017.07.27. 15:41

Eredményes volt a vívó-vb

Sikeresnek értékelte a magyar vívóválogatott világbajnoki szereplését Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány.

„Egynél több aranyat legutóbb tíz éve nyertünk vb-n, és csaknem százhúsz országból végeztünk a negyedik helyen az éremtáblázaton. Ezek egyértelműen olyan adatok, amelyekre büszke lehet a válogatott, illetve a honi vívótársadalom” – közölte a szakvezető.

A magyarok egy-egy első, második, illetve harmadik helyezéssel zárták a lipcsei vb-t. Győzött a kardozó Szatmári András, ezüstöt szerzett ugyanő Szilágyi Áronnal, Gémesi Csanáddal és Decsi Tamással csapatban, míg a bronzot a párbajtőröző Rédli András harcolta ki.

A kapitány elmondta: talán az eddiginél is többször látott olyat, hogy valaki vagy valamelyik csapat nagy különbségről fordítson, s felidézte, hogy a legextrémebb példa erre a kardozó német Max Hartungé volt, aki 18-4-re vesztette el a franciák elleni utolsó asszóját.

„De velünk is előfordultak érdekes dolgok. Szatmári Andris mínusz ötről nyert a világbajnoki döntőben, Áron a kardcsapat elődöntőjében mínusz hatról fordított. Ugyanakkor Rédli Bandi a párbajtőr elődöntőben öt előnyről kapott ki, míg Kreiss Fanni egyéniben öt, csapatban négy tusról kapott ki a hajrában” – sorolta, majd hozzátette: az eddigieknél is több figyelmet kell fordítani arra, hogy csak a kézfogásnál ér véget egy mérkőzés.

Udvarhelyi Gábor számára egyértelmű csalódást a női kard szakág szereplése jelentett. Kiemelte, hogy a világranglista közvetlen élcsoportjába tartozó Márton Anna sorozatban harmadik világversenyén teljesített tudása alatt, és ezt a csapat is bánta.

„Ennek a válogatottnak a nyolc közé kellett volna jutnia” – utalt arra, hogy a nyolcaddöntőben kikapott az együttes.

Úgy gondolja, a végeredmény női tőrben és női párbajtőrben sem volt jó.

„Itt nagyon kicsin, egész pontosan kétszer egy-egy tuson múlott az értékes siker. Kreiss Fanni példáit már említettem, Szász-Kovács Emese egyéniben és csapatban ugyancsak ugyanígy járt, igaz, ő mindkét esetben hátrányról egyenlített, csak a befejezés nem sikerült. Ha ezek az egy tusok a javunkra dőlnek el, akkor kimagasló világbajnoki szereplésről beszélhetnénk. Így azonban a női szakágak elmaradtak a várakozástól.” – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!