Kajak-kenu

2017.09.16. 19:21

Ez az ezüstérem még szebben csillog

Nyerni ment a dél-afrikai világbajnokságra a Boros Adrián–Solti László maratoni kajakpáros. A 2. helyet azonban nem elvesztett aranyként, hanem megnyert ezüstként értékeli a tolnai világklasszis, a történtek után nem véletlenül.

Steinbach Zsolt

– Egyesben kiszámíthatatlan volt, mi fog történni a versenyen, az 1–6. helyek bármelyikére odaérhetett valaki a portugál, dél-afrikai, spanyol versenyzők és jómagam közül. Párosban viszont nyerni mentünk – nyilatkozta lapunknak Boros Adrián, amikor edzőjével, Barina Józseffel hazaérkezett a Dél-Afrikában rendezett maratoni kajak-kenu-világbajnokságról, és a tolnai kajakházban birkapörkölt vacsorával várták őket barátaik.

Mint az ismert, a Tolnai Kajak-Kenu SE világbajnoka egyesben ezúttal bronzérmet szerzett, párosban pedig – Solti Lászlóval – ezüstérmes lett.

A maratoni vb férfi K-2-es versenye emlékezetes marad még a sportág sokat tapasztalt szakemberei között is. Az aranyesélyes magyar páros ugyanis az első két körben (egy kör nagyjából 3,5 kilométer volt) közel egyperces hátrányba került a többiekkel szemben. Ennek oka az volt, hogy Solti László keze a verseny elején „elkötött”, teljesen besavasodott. A magyar duó így leszakadt az élbolytól, és csak két kör után tudták megindítani a hajót, a 7. helyről, egymagukban evezve. Teljesen reménytelennek tűnt a helyzetük, ám rendkívüli elszántsággal a 6. körben, nagyjából 20 kilométernél sikerült utolérniük az élbolyt. Igaz, ez rengeteg energiájukat elvitte. Az utolsó tíz kilométeren aztán már együtt mentek a legjobbakkal, a hajrára viszont „bölcsőbe” kerültek: három oldalról közrefogták őket az ellenfelek. Ilyen helyzetből csak úgy lehet kikerülni, ha kicsit lemaradnak, és onnan indítanak újra. Így bő tíz méterrel megint leszakadtak a többiektől, de olyan finist produkáltak, hogy végül mindössze 3 méterrel a győztes dél-afrikai páros mögött a 2. helyre hozták a hajójukat. 

Mindezek ismeretében érthető, ha Adrián megnyert ezüstéremként értékelte a vb 2. helyet. Teljesen elégedett volt a párosban elért eredménnyel, ahogy az egyéniben – szintén egy bölcsővel nehezített hajrá után – megszerzett bronzzal is.

Azt mondja, Dél-Afrikában megint bebizonyosodott, hogy még a legreménytelenebb helyzetekben sem szabad feladni. Ha már nem is látszik esély, akkor is tovább kell menni.

A tolnaiak világbajnoka egész éves teljesítményét is pozitívan értékelte. Úgy érzi, a világbajnokságra élete formájában utazott el, de valamennyi idei versenyén dobogós volt, azaz folyamatosan jól teljesített. Ehhez hozzájárult, hogy idén gyorsaságban rengeteget fejlődött, nagyon jók a hajrái. Erősnek érzi magát, amihez az idén elkezdett diétája is hozzájárult (semmi sütemény, semmi csoki, semmi cukor). Ám úgymond még a régi fejével gondolkodik, a taktikáját hozzá kell igazítania az újonnan megszerzett gyorsaságához. Ehhez pedig további versenytapasztalatra lesz szüksége.

A vb után inkább csak a hosszú utazás miatt érzett fáradtságot, így pihenni sem fog sokat. Szeptember végén – meghívásnak eleget téve – újra Dél-Afrikába utazik, ahol edzés és verseny mellett egy kis kikapcsolódás is vár rá. Október 18-án pedig a sanghaji Világ Kupán indul egyesben. (2019-ben ott rendezik a vb-t.)

A következő évi versenyekre történő felkészülést az ideihez hasonlóan szeretné végezni, azaz minél több időt meleg helyen töltve, ahol vízre lehet szállni.

Jövőre Portugáliában lesz a világbajnokság. Adrián azt mondja, azt a pályát már jól ismeri és szereti is. Remélhetőleg ez a 2018-as vb után is így marad.

A magyar kajak nagykövete

– Sok világversenyen voltam már, de ilyet, amit Adriánék produkáltak, még nem láttam – mondta Barina József, Boros Adrián edzője, utalva a magyar páros hihetetlen felzárkózására. – Adrián hatalmas versenytapasztalatot szerzett a korábbi afrikai, amerikai versenyeken, nagyon jó megoldásokat választ a nehéz szituációkban. Még mindig nagyon fiatal és egyre erősebb, tapasztaltabb lesz.

A mesteredző kiemelte: amellett, hogy Adrián kiváló versenyző, jól beszél, okosan nyilatkozik, külföldön is népszerű, nagyon szeretik. A szövetség elnöke azt mondta róla, hogy ő a magyar kajak-kenu sport egyik nagykövete.

 

Címkék#Kajak-kenu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!