az év legjei

2020.01.02. 08:54

Felejthetetlen pillanatokból kijutott az elmúlt esztendőben

Az elmúlt esztendőben is kijutott a jóból és rosszból a Tolna megyei sportolók és sportegyesületek számára. Szubjektív legjeink a 2019-es évből.

Berg Sándor

Fotó: MW

Az év sportolója

KISZLI VANDA. Sikeres éven van túl az Atomerőmű SE 26 éves maratoni kajakosa: a franciaországi Európa-bajnokságon egyesben megvédte címét, míg a kínai világbajnokságon szintén aranyérmet szerzett K-1-ben. Saohszingban történelmet írt azzal, hogy az első alkalommal kiírt rövidpályás vb-n is aranyérmet szerzett. Nem csoda, hogy a honi szövetség az év női maratoni kajakosának választotta.

Az év felfedezettje

SZEMEREI LEVENTE. Ahogy közeledett a szezon vége, versenyről versenyre úgy javított legjobbján a Szekszárdi Sportközpont Nkft. atlétája. A 19 éves akadályfutó háromezer méteren negyedik lett az U20-as Európa-bajnokságon, megnyerte a magyar szövetség által kiírt Szuper Ligát, illetve megszerezte első felnőtt magyar bajnoki címét. Az év junior atlétájának Szemerei Leventét választotta a MASZ.

Fotó: MW

Az év edzője

SZŐKE GERGŐ. Az AC Szekszárd korábbi kiváló atlétája már edzőként kamatoztatja aktív pályafutása alatt szerzett tapasztalatait. A Szekszárdi Sportközpont közép- és hosszútávfutóinak edzője többek között Szemerei Levente felkészítéséből is tevékeny részt vállalt, nagyban hozzásegítve tanítványát a 2019-es év remek eredményeihez.

Az év csapata

SZEKSZÁRD AC. Sorozatban negyedik bajnoki aranyérmét nyerte a Türei Ferenc, Szily György edzőpáros csapata a női Extraligában, a Klubcsapatok Szuperligájában pedig döntőt játszott. Az utolsó sikercsapatot a Madarász Dóra, Ruta Paskauskiene, Tetyana Bilenko, Bálint Bernadett, Imre Leila ötös alkotta.

Az év hőse

GEREBEN LÍVIA. Az Atomerőmű KSC Szekszárd 20 éves válogatott bedobójánál májusban diagnosztizáltak leukémiát, azóta túl van már több kemoterápiás kezelésen és az őssejt-transzplantáción, a karácsonyt pedig már családja körében tölthette. Mint azt korábban a Nemzeti Sportnak nyilatkozta, nyáron már edzeni szeretne, a következő idényben pedig pályán lenni – ez is élteti, ennek az elérése is erőt ad neki a kitartáshoz.

Fotó: MW

Az év visszatérője

BÖDE DÁNIEL. A „madocsai Messi” két bajnoki címet és három Magyar Kupa-győzelmet ünnepelhetett a Ferencvárossal, mielőtt kilenc év fővárosi kitérő után nyáron hazaigazolt nevelőegyesületéhez, a Paksi FC NB I.-es futballcsapatához. A 33 éves csatár megváltóként érkezett az atomvárosiakhoz, ahol még keresi régi önmagát: a bajnokságban 12 bajnokin három gólt, a kupán két találkozón négy találatot jegyez eddig.

Az év mérkőzése(i)

KSC SZEKSZÁRD-GIRONA. A női kosárlabda Európa Kupa 2018/2019-as kiírásának nyolcaddöntőjében Djokics Zseljko együttese hazai pályán 79–73-ra legyőzte a sztárjátékosokkal (köztük az Európa-bajnok és vb-ezüstérmes Laia Palaúval) felálló Spar Citylift Girona együttesét. A spanyolországi visszavágón végül hosszabbítás után a katalán csapat nyert 80–73-ra, azaz egyetlen pont döntött a gigászi párharcban.

Az év csalódása

SZIVICS TOMISZLAV VISSZATÉRÉSE. A vajdasági szakembert az öt és fél év után távozó Csertői Aurél helyére nevezte ki a Paksi FC. A nyári felkészülési eredmények és a játékoskeret megerősítése bizakodásra adott okot, a második Szivics-éra mégis mindössze tizenegy bajnokiig, vagyis a szezon egyharmadáig tartott. Három győzelem és egy döntetlen mellett hét vereség volt a mérleg. A helyére beugró Osztermájer Gábor rövid idő alatt „összekapta” társaságot.

Az év mélyrepülése(i)

SZEKSZÁRDI FGKC, PAKSI FC II. Hét NB I./B-ben töltött szezon után, két-két arany- és ezüst­érmet begyűjtve a 2018/2019-es idény végén az utolsó előtti helyen búcsúzott a másod­osztálytól a Szekszárdi Fekete Gólyák KC női felnőttcsapata. Hasonló utat járt be a Paksi FC második számú csapata, amely sorrendben 9., 6. és 10. hely után kiesett az NB III.-ból, idén pedig nem is indított a klub tartalékcsapatot.

Az év feltámadása

SZEKSZÁRDI UFC. A megyeszékhely harmadosztályú csapatát a 2018/2019-es bajnokság 22. fordulóban csupán három pont választotta el a kiesőhelytől, az utolsó nyolc fordulóban viszont két győzelmet és hat döntetlent ért el (a pontok felét már a Kvanduk Jánost váltó Dienes Pál vezérletével szerezték a sárga-feketék), így ismét megmenekült az NB III.-as bajnokságból való kieséstől az UFC.

Az év sporteseménye

BORVIDÉK FÉLMARATON. Sorozatban a tizedik futóversenyt rendezték meg idén májusban a megyeszékhelyen. A jubileumi eseményen újabb részvételi rekord dőlt meg, hiszen több mint kétezer-egyszázan húzták fel a lábukra a nyúlcipőt, hogy megküzdjenek a Szekszárdi-dombság adta kihívásokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!