visszatekintés

2019.12.21. 07:00

Három kupaezüstöt is hozott az esztendő első négy hónapja

Számos sport­élménnyel ajándékozott meg bennünket a 2019-es esztendő. Mindet összegyűjteni képtelenség lenne, háromrészes összeállításunk első epizódjában januártól áprilisig igyekeztünk csokorba szedni a fontosabbakat.

Rónai Gábor

Fotó: Koncz György/NS

Január

Teremfoci Idén először Összetartozás Kupa néven rendezték meg a Losonci István teremlabdarúgó-emléktornát a Bonyhádi Sportcentrumban. A két határon túli csapatot – a székelyföldi Madéfalvát és a felvidéki Tardoskeddet – is felvonultató tornát az A’la Cool csapata nyerte meg.

Teremfoci Első ízben nyerte meg a megyei I. osztályú hivatásos futballklubok részvételével zajló Váz-Bau Kupát a Szedresi SE együttese, amely a döntőben 4–1-re győzött a Tolna VFC ellen. A bronzmérkőzésen a Dombóvár FC 7–5-re verte a Kakasd SE-t.

Sakk A világ legjobbjai között számon tartott Pentala Harikrishnát is csatába dobta a DVTK elleni rangadón az ASE Paks. Az indiai nagymester Almási Zoltán elleni győzelme is kellett ahhoz, hogy a paksiak 6,5:5,5-re megnyerjék a rangadót.

Harikrishna személyében világsztárt vetett be az ASE Fotó: Molnár Gyula

Február

Labdarúgás Idegenbeli győzelemmel indította a 2018/2019-es bajnokság tavaszi szezonját a Paksi FC, amely az OTP Bank Liga első 2019-es bajnokiján 2–1-re legyőzte az MTK Budapestet az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Kosárlabda Fantasztikus meccsen verte meg a világ­sztárokkal teletűzdelt Spar Citylift Gironát az Atomerőmű KSC Szekszárd női gárdája az Európa-kupa negyeddöntőjében (79–73). Az 1150 néző előtt lejátszott összecsapáson Erica McCall (19 pont) és Abby Bishop (16) volt a KSC legjobbja. A visszavágót hosszabbítás után 73–67-re veszítette el a KSC, amely így nem került be a négy közé.

Kosárlabda Nem jutott be a legjobb négy közé az Atomerőmű SE férficsapata a Magyar Kupában, miután a győri nyolcas döntő első találkozóján 91–83-as vereséget szenvedett a Falco KC Szombathelytől. A paksiaknál Nick Faust (24 pont) volt a legeredményesebb. Pár nappal később a vezetőség bejelentette, hogy harmadszor is leül a klub kispadjára az ASE-t 2009-ben bajnoki aranyig vezető edző, Dzunics Braniszlav.

Futsal Ezüstérmet szerzett a női Magyar Kupában a WSH-Palmfood Tolna-Mözs, amely a szigetszentmiklósi fináléban 2–1-re kapott ki az Astra Kiskunfélegyházától.

Labdarúgás Nem tudott történelmet írni a Paksi FC a Magyar Kupában, mert a nyolcaddöntő visszavágóján 3–1-re kikapott a Felcsúton 2–1-re felülmúlt Puskás Akadémiától. Továbbra is a legjobb 16-ba kerülés az atomvárosiak legjobb eredménye a sorozatban.

A tolnai futsalos lányok azért örültek a kupaezüsnek Fotó: TN

Március

Kosárlabda Arany után ezüst. A 2018-ban győztes Atomerőmű KSC Szekszárd ezúttal ezüstérmet nyert a női Magyar Kupában, miután a győri fináléban 81–72-es vereséget szenvedett a Sopron Baskettől. A szekszárdiaknak ez volt az első ezüstjük az arany és a két bronz mellett. A KSC legjobbjának a 19 pontig jutó Erica McCall bizonyult.

Asztalitenisz Aranyérmet szerzett az országos bajnokság női párosainak vetélkedésében Imre Leila és Bálint Bernadett. A Szekszárd AC játékosai az Ormai László Sportcsarnokban rendezett fináléban a Hartbrich Leonie– Fehér Orsolya-párost verték meg 3:0-ra. Női egyesben Madarász Dóra (SZAC) 4:2-es vereséget szenvedett a budaörsi Pergel Szandrától.

Ultrafutás Először rendeztek hatórás, négyórás, két­órás, valamint ötven kilométeres futóversenyt Szekszárdon. A Borvidék Futóegyesület szervezésében meghirdetett, Sixárd elnevezésű viadalon Orsós Zoltán volt a legjobb Tolna megyei, a hatórás viadalon elért negyedik helyével.

Labdarúgás A Bonyhád VLC nyerte a szezon második Völgységi el Clásicóját, miután a megyei I. osztályú focibajnokságban 1–0-ra legyőzte vendégként a Majosi SE csapatát. A bonyhádiak gólját Preininger Patrik szerezte.

Preininger Patrik (pirosban) döntötte el a völgységi derbit Fotó: Mártonfai Dénes

Karate A huszonnegyedik Széki Kupát rendezték meg a hónap végén – ezúttal a szekszárdi sportcsarnokban. A Tolna megyei egyesületek közül a rendező Bátaszék SE, a Tanren-Fadd és a Dombóvári Karatesuli fiataljai indultak.

Április

Kosárlabda Nem jutott be az elődöntőbe az Atomerőmű KSC Szekszárd női együttese, amely kellemetlen meglepetésre 65–60-ra kikapott a CMB Cargo Uni Győrtől az NB I-es bajnokság negyeddöntőjének harmadik mérkőzésén. A KSC a ceglédiek elleni párharcban két győzelemmel (95–49 és 82–61) végül megszerezte az 5. helyet.

Kosárlabda Kiesett a Bonyhádi KSE férficsapata a másodosztálynak számító NB I/B-s bajnokság Piros csoportjából. A völgységiek 112–69-es vereséget szenvedtek a MEAFC-Miskolc otthonában, s ezzel 2–1-re elveszítették a párharcot, amely a tagság meghosszabbításáért zajlott.

Cselgáncs Bor Barna aranyérmet szerzett a kecskeméti országos bajnokságon a férfiak +100 kilogrammos súlycsoportjában. Az Atomerőmű SE klasszisa pályafutása nyolcadik bajnoki címét ünnepelhette. A hölgyeknél Pupp Réka most az 52 kilogrammosok között nyert, és negyedik aranyát jegyezte.

Pupp Réka (jobbról) negyedik aranyát nyerte az ob-n Fotó: MW

Sakk Hiába zárt a Nagykanizsával és a DVTK-val azonos pontszámmal (16) az ASE Paks, a kevesebb táblapontja miatt „csak” bronzérmes lett az NB I-es bajnokság Szabó László-csoportjában. Az atomosoknak a nyolc ezüst mellett ez volt a kilencedik bronz­érmük – az aranyra tovább kell várni...

Asztalitenisz Ezüstérmet szerzett a női Klubcsapatok Szuperligája 2018/2019-es kiírásában a Szekszárd AC, amely az idegenbeli 6:3-as győzelmet követően itthon 6:1-re kikapott az osztrák Linz AG Froschbergtől a döntő visszavágóján. A 2016-ban győztes, 2018-ban harmadik szekszárdiak 2017 után lettek ismét ezüstérmesek.

Ezüstérmesek lettek a KSZL-ben a szekszárdiak (balról) Fotó: Mártonfai Dénes

Borítókép: A szurkolók nagy ünneplésben részesítették a győri döntőben ezüstérmet szerző KSC Szekszárd játékosait

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!