VB-selejtező

2017.10.09. 08:00

Hibát hibára halmozott a fociválogatott Bázelben

Gulácsi Péter, a magyar válogatott kapusa önkritikusan értékelt a Svájctól világbajnoki selejtező mérkőzésen elszenvedett 5–2-es vereség után.

Balázs László

Bázel, 2017. október 7. Lovrencsics Gergõ (j), valamint a svájci Remo Freuler (b) és Fabian Frei a Svájc - Magyarország labdarúgó világbajnoki selejtezõmérkõzésen a bázeli St. Jakob Park Stadionban 2017. október 7-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

„Jól kezdtük a Svájc elleni meccset, de sikerült elrontanom ezt a teljesítményemmel. Nemcsak elcsúsztam, már a labdaátvétel sem volt jó, onnantól csak próbáltam javítani a hibámat, de nem sikerült” – mondta az RB Leipzig kapusa, aki úgy kapta az első gólt, hogy egy hazaadás után átvette a labdát, majd elesett, így Granit Xhaka az üres kapuba passzolhatott.

Gulácsi úgy vélte, ő nem az a hálóőr, aki sokat hibázik, de a szombati meccsen nagyon összejöttek a dolgok, ezért elnézést kért a társaitól és a szurkolóktól is.

„Az első gól alapjaiban határozta meg a mérkőzést, addig talán ha egy lehetőségük volt a svájciaknak. Onnantól nyíltabban kellett játszanunk, így több területe maradt az ellenfélnek, ezt pedig kihasználta” – vállalta a felelősséget hibájáért a német bajnoki ezüstérmes lipcseiek játékosa. A magyar kapus példaértékűnek nevezte, hogy a szurkolók a gyengébb eredmények ellenére is kitartanak a válogatott mellett, így szerinte az a minimum, hogy mindenki kitisztítsa a fejét, majd kedden a feröeriek ellen győzelemmel biztosítsák be a harmadik helyet. Ahogy fogalmazott, ezzel tartoznak a drukkereknek.

Bernd Storck szövetségi kapitány azzal indokolta az újonc Ugrai Roland kezdőcsapatba nevezését, hogy gyors és labdabiztos játékos. Szerinte ezt bizonyította is, de 90 percre nem volt meg a kondíciója, bár mást is lecserélhetett volna hasonló okból, végül ő a hajrában eredményes tudott lenni. Hozzátette, a svájciak rendkívül gyorsan játszottak, és sokat kellett futniuk a játékosoknak, ezért is fáradtak el többen. A német szakvezető azt tartotta a mérkőzés pozitívumának, hogy csapata két gólt szerzett, ebből az egyiket akcióból. Továbbá kijelentette, hogy csapata győzelemre játszik majd kedden a feröeriek elleni találkozón.

„Meghálálták a bizalmat a játékosok. Csapatként futballoztunk, senki nem egyénieskedett. Az elejétől sok helyzetünk volt, jó néhányat ki is használtunk. Az egyetlen negatívum a második félidőben kapott két gól, de talán ez megbocsátható egy ilyen győzelem esetében” – mondta Vladimir Petkovic, a svájciak szövetségi kapitánya.

A párharc 46. mérkőzésén 30 magyar győzelem és 5 döntetlen mellett ez volt a 11. svájci siker. A mieink, akik 41 éve nyeretlenek Svájcban, először kaptak ki Bázelben.

Jegyzőkönyv

Vb-selejtező, 9. forduló: B-csoport: Svájc–Magyarország 5-2 (3-0). Bázel, St. Jakob Park, 32 018. V.: Tagliavento (olasz). Svájc: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djourou, Moubandje – Freuler (Derdiyok, 84.), Frei (Zakaria, 73.), Xhaka – Shaqiri, Seferovic (Embolo, 63.), Zuber. Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic. Magyarország: Gulácsi – Bese (Lang, 33.), Kádár, Guzmics, Korhut – Pátkai, Elek (Márkvárt, 56.) – Varga R. (Sallai, 69.), Nagy Á., Lovrencsics – Ugrai. Szövetségi kapitány: Bernd Storck. Gól: Zuber (43., 49.), Xhaka (18.), Frei (20.), Lichtsteiner (83.), illetve Guzmics (58.), Ugrai (89.).

A B-csoport állása: 1. Svájc 27 pont, 2. Portugália 24, 3. Magyarország 10, 4. Feröer 9, 5. Lettország (3–18) 4, 6. Andorra (2–19) 4.

A záró fordulóban, október 10., kedd: Magyarország–Feröer (tv: M4 Sport) 20.45. Lettország–Andora 20.45. Portugália–Svájc (tv: Sport1) 20.45.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!