Álomcsapat

2018.07.17. 21:11

Íme a Tolnai Népújság világbajnoki válogatottja!

A vasárnap véget ért világbajnokság után szinte mindegyik újság összeállította a maga vb-álomcsapatát, s a Tolnai Népújság sem akart kimaradni a sorból. Önnek is van? Küldje el!

Rónai Gábor

Moszkva, 2018. július 15. A francia válogatott tagjai ünnepelnek a világbajnoki trófeával az oroszországi labdarúgó-világbajnokság Franciaország - Horvátország döntõ mérkõzése után a moszkvai Luzsnyiki Stadionban 2018. július 15-én. Franciaország 4-2-re gyõzött. (MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Fotó: Abedin Taherkenareh

Álomcsapat A belga Thibaut

Courtois vagy az angol Jordan Pickford? Két kapus között vacilláltunk, s bár utóbbinak számos nagy bravúrja volt (a svédek ellen talán a világbajnokság legnagyobb védését mutatta be), végül a kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtó belga mellett döntöttünk. A Chelsea hálóőre az angolok elleni bronzmeccsen öt, a brazilok elleni negyeddöntőben nyolc (!) védést mutatott be.

Berobbanó tehetség a vegyes védelemben

A védelemben a francia Benjamin Pavard, a horvát Dejan Lovren, a svéd Andreas Granqvist és a belga Jan Vertonghen kapott helyet. A 22 éves francia megbízható játéka mellett az argentinoknak lőtt bombagóljával is emlékezeteset alkotott, a Liverpool horvátja nemcsak szóban (egy nyilatkozatában a világ legjobb védői közé sorolta magát…), de tettekben is erős volt, a rutinos svéd higgadtan értékesített tizenegyesei és megbízhatósága nélkül aligha jutott volna válogatottja a legjobb nyolc közé, a belga pedig nemcsak szerelt és fejelt, de például a japánok ellen az ő gólja hozta vissza a nulla kettőről fordító belgák reményeit. A kolumbiaiak belső védője, a Barcelonában játszó, s három gólt fejelő Yerry Mina, az angol betontömb, John Stones és a francia Raphael Varane volt még versenyben a csapatba kerülésért, s nyugodt szívvel bármelyiküket be lehetne cserélni…

Horvát aranylabdás a középpálya közepén, a középpályán a francia Paul

Pogba, a horvát Luka Modric és a szintén horvát Ivan Perisic kapott helyet. Aki végigkövette avilágbajnokságot, annak egyik választást sem kell megindokolnunk. Modric teljesítményét Aranylabdával ismerte el a FIFA, Perisic a végén lőtt fontos gólokat, Pogba pedig nemcsak mókamestere volt válogatottjának, de vezére is. Persze lehetne helye a belga Thomas Meuniernek, aki levette a pályáról a brazil Neymart, vagy az angol Kieran Trippiernek, de ők nem játszottak vb-döntőt!

Csodatini belga passzmesterek között

A támadósorban vitathatatlan helye van a francia tininek, Kylian Mbappénak, aki 19 évesen és hat hónaposan lőtt gólt a fináléban, s lett Pelé után a második legfiatalabb világbajnok. A csodagyereket mindkét szélről belga játékos támogatja. Az egyik oldal Eden Hazardé, aki talán az egész torna legjobb játékosa volt, még akkor is, ha az Aranylabdát Luka Modric kapta. A Chelsea szélsője Oroszországban végképp megérett arra, hogy a Real Madridhoz igazoljon! A másik pedig Kevin De Bruyne-é, aki nemcsak gyorsaságával és passzaival, hanem például a braziloknak szerzett bombagóljával is magára irányította a figyelmet. Hogy hol van a francia Antoine Griezmann, a belga Romelu Lukaku, vagy az angol Harry Kane, aki 6 találatával a torna gólkirálya és aranycipőse lett? Szorosan a többiek nyomában, de sajnos a futballpályára tizenegynél több játékost nem lehet egyszerre felküldeni…

Küldje el ön is álomcsapatát!

Az összeállítással lehet vitatkozni, mert tényleg nem könnyű ennyi kiváló teljesítményt nyújtó játékos közül kiválasztani a legjobbat. Mi erre a tizenegyre szavaztunk, de természetesen várjuk olvasóink álomcsapatát is!

A [email protected] címre ön is elküldheti az ön által legjobbnak vélt tizenegyet. Írja meg mellé a nevét és a település nevét, ahonnan tippel. Péntekig várjuk az álomcsapatokat, aztán összeállítjuk szurkolóink vb-tizenegyét, amelyet internetes oldalunkon, és lapunkban is közzé teszünk!

Kollégáink mondták:

Valamit kezdeni kell a sok tízforintossal

Rónai Gábor, fotó: Makovics Kornél

Az, hogy a franciák megérdemelten nyerték meg a világbajnokságot, nem érdemes vitatni, mint ahogy azt sem, hogy a horvátok is rászolgáltak arra, hogy döntőt játsszanak. Egy kicsit irigyeltem is déli szomszédainkat, akiknél minden egyes meccs előtt és után akkora buli volt, hogy hozzánk is áthallatszott. Kár, hogy végül nem jutottunk el Eszékre, így nem tudtunk együtt örülni a horvátokkal. Most nem tudom, mit csináljak a sok tízforintossal, amelyet az óváros parkolóautomatáiba gyűjtöttünk. Nemcsak mi irigyeltük azonban a horvátok és a győztes franciák ünneplését, irigykedtek a németek, a brazilok, a spanyolok, az argentinok és a portugálok is. Nem kis blama volt a németek kiesése a csoportkörből, vagy az argentinok és a portugálok búcsúja a tizenhat között. A két világsztár, Messi és Ronaldo már réges-régen tévézésre volt kárhoztatva, miközben a világbajnokság előtt lesajnált oroszok, vagy például a svédek az elődöntőbe jutásért futballozhattak. Ez is mutatja, hogy nagyon kiegyenlítődtek az erőviszonyok, ma már nincs nagy különbség a csapatok között. Bár sokan fanyalognak az idei vb miatt, hogy nem volt az igazi, azért panaszra sem volt okunk. Rengeteg jó meccs volt, szép gólokat láthattunk és fiatal tehetségek robbantak be a legjobbak közé. Hétfőn a közösségi oldalon valaki kiírta, hogy 1587 nap (!) van vissza a 2022-es katari vb-ig. Visszaszámlálni talán még felesleges, de ma már kettővel kevesebb...

A sok örök érvényű szabályt a kukába!

Berg Sándor, fotó: Makovics Kornél

Több örök érvényű szabály is csődöt mondott ezen a világbajnokságon. Például az, hogy nem mindig az esélyes csapat nyeri a meccset, hogy nem mindig a többet passzoló, többet támadó, több lehetőséget kidolgozó csapat szerzi a három pontot vagy jut tovább az egyenes kieséses szakaszba. Emellett klasszikus mondások is értelmüket vesztették: hiába játssza a futballt huszonkét játékos (vagy 21), nem mindig a németek nyernek. A „végy egy jó kapust” hipotézise is megdőlt. Tény, hogy egy jó kapus mindig kell a csapatba, de ebben a bő egy hónapban a hálóőrénél is fontosabb szerepet töltött be a csapatnál egy jó pontrúgó vagy egy jól fejelő játékos. Huszonkét büntető született a vb-n, megannyi szögletből és szabadrúgásból lett gól. Az angol Kieran Trippier például a második legtöbb helyzetet dolgozta ki Harry Maguire-nek. Ha már az angolok szóba kerültek: a vb legnagyobb szégyene lett volna, ha éremmel utaznak haza Oroszországból. Még nagyobb, mint sokak szerint a horvátok második vagy a franciák első helye.

Sokat nem mutattak a pályán, helyzeteket is alig dolgoztak ki, Harry Kane pedig úgy lett aranycipős, hogy hat találatából hármat büntetőből szerzett. Erről a 2013-as Konföderációs Kupa jut eszembe, akkor Fernando Torres öt találattal lett gólkirály, ebből négyet Tahiti ellen lőtt... A „dögöljön meg a szomszéd tehene is” felfogás helyett személy szerint örülök a horvátok ezüstérmének – még úgy is, hogy magyarként semmi közünk az ő sikerükhöz...

Ez a vb nem hozott futballforradalmat

Balázs László, fotó: Mártonfai Dénes

Nem ültem le nagy várakozásokkal a televízió elé. Ráadásul július 10-én jelentették be, hogy Cristiano Ronaldo a Juventusba igazol… Ami a hír mellett kizökkentett a komfortzónámból, azok a mindig izgalmas tizenegyespárbajok voltak. Annak örülhetünk, hogy ez a vb mindenféle nagyobb botrány és játékvezetői tévedés nélkül ment le. Sorsot és továbbjutást eldöntő bírói tévedésre – mint például Lampard 2010-es meg nem adott fantomgólja – nem emlékszem. Konszenzus van abban, hogy nem a vébén születnek az új trendek és zseniális taktikai húzások, és nem itt törnek ki futballforradalmak.

Másfelől azonban nagyon érdekes lenyomata a futball változásainak egy világbajnokság. 2010-ben volt csúcson a Guardiola-féle foci, 2018-ra a klubfutballban már egyértelmű ennek a forradalomnak a lecsengése. A Real Madrid ezzel teljesen ellentétes, dinamikus, atletikus futballal nyert három Bajnokok Ligája trófeát.

Látszott, az a válogatott nyer, amelyik a legatletikusabb, legdinamikusabb. A franciák pihentebbek, frissebbek, szerencsésebbek és összességében jobbak voltak. A 16 között, amikor kialakultak az ágak, a legtöbb előrejelzés a brazil, francia, horvát, angol négyesből jósolt valakiket a fináléba. Ez végül bejött. Talán a francia–brazil lett volna az álomdöntő, mert ennek a két csapatnak abszolút történelmi mérkőzései voltak már vébéken. Ami miatt ez a torna emlékezetes marad, a nagycsapatok sorozatos buktái, jó néhány nem várt fordulat, a horvát menetelés és a VAR.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!