születésnap

2020.05.05. 13:28

Kilencvenöt éves lett volna Buzánszky Jenő

Buzánszky Jenőre, a Nemzet Sportolójára emlékezünk 95. születésnapján. Az Aranycsapat hátvédje 49 alkalommal ölthette magára a válogatott mezt, és világraszóló sikereknek volt részese – közölte az MTI-vel az Aranycsapat Testület.

TN-összeállítás

Forrás: TN

A dombóvári születésű Buzánszky Jenő tagja volt az olimpiai bajnok magyar válogatottnak, játszott 1953-ban a londoni Wembley-ben az évszázad mérkőzésén, ahol a magyar válogatott 6–3-ra győzte le az angol válogatottat. Az 1954-es vb-n ezüstérmet szerzett.

„Nem csupán labdarúgó és edzői pályafutása volt rendkívül sikeres, de közéleti tevékenysége is példaértékű volt. Alapítótagja volt az Emberi Méltóság Tanácsának, és más szervezetekben is fáradalmat nem ismerve ápolta a sporttörténelmünk és hőseink emlékét, építette és támogatta a fiatal nemzedékek sportszeretetét, és kereste az egész Kárpát-medencében a fiatal magyar sporttehetségeket” – áll a közleményben.

Az Aranycsapat Testület a sportért felelős államtitkár által meghirdetett céloknak megfelelően ápolja a legendás csapat hagyományait, évről évre megemlékezik a kiváló játékosok jeles évfordulóiról.

„Ebben az esztendőben a járvány miatt nem koszorúzhatunk Jenő bácsi újdombóvári szülőházánál, így csak lélekben hajthatunk fejet a kiváló sportember teljesítménye előtt. Kegyelettel emlékezünk az öt esztendővel ezelőtt elhunyt sportlegendára, aki a hazaszeretet és sport szeretetének kiemelkedő személyisége volt” – zárta levelét az Aranycsapat Testület elnöke, Lomnici Zoltán és Bajkai István alelnök.

Buzánszky Jenő emlékét méltó módon őrzi szülővárosa, Dombóvár is.

Az Illyés Gyula Gimnáziumban – ahol egykor tanult –a tornaterem mellett Buzánszky-emlékfalat hoztak létre, a József Attila Általános Iskola műfüves labdarúgópályája a legendás jobbhátvéd nevét viseli, Újdombóváron egy utcát neveztek el róla, egy róla készült portré található a „Hírességek útján”, másik arcképe pedig az Ivanich Üzletházban az ismert helybelieket felsorakoztató Dombóvári Panteonban látható.

A város önkormányzata néhány éve döntött úgy, hogy azon a helyen, ahonnan Buzánszky Jenő pályafutása indult, szobrot állít a tiszteletére. Varga Gábor helyi szobrászművész alkotását 2018 áprilisában avatták fel a Szuhay Sportcentrumban, ahol jelenleg a megyei I. osztályú focibajnokságban szereplő Dombóvár FC is játssza bajnoki mérkőzéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!