visszatekintés

2019.12.30. 10:18

Kiszli Vanda két aranyérmet hozott haza a maratoni vb-ről

Számos sport­élménnyel ajándékozott meg bennünket a 2019-es esztendő. Mindet összegyűjteni képtelenség lenne, háromrészes összeállításunk utolsó oldalán szeptembertől decemberig igyekeztünk csokorba szedni a fontosabbakat.

Rónai Gábor

Fotó: MW

Szeptember

Atlétika

Remekül teljesítettek a Tolna megyei fiatalok a magyar szövetség által megrendezett hagyományos Szuper Liga-döntőn. A Szekszárdi Sportközpont versenyzője, Szemerei Levente aranyérmet nyert 3000 méteres akadályfutásban, az AC Bonyhád fiatalja, Varga Lőrinc bronzérmes lett 800 méteres síkfutásban. A dombóvári Tóth Lili Anna már a Bp. Honvéd színeit képviselve nyerte meg a 3000 méteres akadályfutást.

Kosárlabda

Ötödik helyen végzett a magyar női válogatott a 3x3-as szakág debreceni Európa-bajnokságán. A csapat tagja volt Theodoreán Alexandra, az Atomerőmű KSC Szekszárd NB I-es alakulatának játékosa is.

Szabadidősport

Ezerhatszázan indultak a nyolcadik alkalommal megrendezett Atomfutáson és a hetedszer meghirdetett brutálAtomon. Dr. Kovács Antal, a paksi atomerőmű kommunikációs igazgatója és dr. Zacher Gábor toxikológus is rajthoz állt a paksi versenyen.

Ezerhatszázan álltak rajthoz az idei Atomfutáson és a brutálAtomon
Fotó: Molnár Gyula

Kosárlabda

Sipos Márton-díjjal ismerte el Djokics Zseljko munkásságát a Tolna Megyei Önkormányzat közgyűlése. Az Atomerőmű KSC Szekszárd NB I-es női csapatának vezetőedzője a megye sportjáért végzett munkája elismeréséül kapta a díjat.

Labdarúgás

Újabb NB I-es csapatot fogadhatott a Magyar Kupában a Bonyhád VLC megyei I. osztályban szereplő együttese. Az OTP Bank Liga dobogósaként érkező Puskás Akadémia ellen tisztességgel helytálltak Köllő Roland tanítványai, de végül kiütközött az osztálykülönbség, és a felcsútiak 5–0-ra nyertek.

Kosárlabda

Az Atomerőmű KSC Szekszárd női gárdája nyerte meg a megyeszékhely sportcsarnokában 50. alkalommal megrendezett Sió Kupát, miután a torna fináléjában 76–59-re nyert a Sepsi SIC ellen. A paksi Morgen Ferdinánd-emléktornán az Atomerőmű SE diadalmaskodott, miután a döntőben 81–71-re legyőzte a kecskemétieket. Pakson hetedszer emlékeztek a tragikusan fiatalon elhunyt tehetségre.

Október

Karate

Története legjobb eredményét érte el a Bátaszék SE csapata a hazai rendezésű Wado Kai Európa-bajnokságon, amelyről 12 arannyal, 7 ezüsttel és 18 bronzzal tért haza. Az eddigi rekordot a 2014-es readingi Eb-n érték el, ahol 10 aranyat nyertek Nagy Ákos tanítványai.

Kosárlabda

Győzelemmel kezdte meg szereplését az Európa-kupa 2019/2020-as kiírásában az Atomerőmű KSC Szekszárd, amely a belga Basket Hema ellen nyert 59–55-re a megyeszékhely sportcsarnokában játszott találkozón.

Kajak-kenu

Két aranyat szerzett a paksi Kiszli Vanda a kínai Saohszingban megrendezett maratoni világbajnokságon. Az ASE fiatalja az első ízben megrendezett rövidkörös versenyben, és a hagyományos távon (26 km) is nyert. A tolnai Boros Adrián kajak párosban ezüstérmet szerzett új párjával, Máthé Krisztiánnal.

November

Labdarúgás

Az NB I-es Paksi FC a 11. fordulót követően máris menesztette a klubhoz hat év után visszatérő Tomiszlav Szivicset, akinek irányításával 3 győzelem és 1 döntetlen mellett 7 vereséget szenvedtek el az atomvárosiak az OTP Bank Liga 2019/2020-as szezonjában. Beugróként az utánpótlás szakágat vezető Osztermájer Gáboré lett a kispad. A debütálás jól sikerült, a PFC három vereség után 1–1-re végzett a Kisvárda együttesével Pakson.

Profi boksz

Két év kihagyás után tért vissza a ringbe a Bonyhádon élő kubai öklöző, Ericles Torres Marin, aki a németországi Hessenben a hazaiak kedvencével, Mario Jassmannal bokszolt, s tisztességgel helytállva, szoros meccsen szenvedett vereséget.

Kosárlabda

Tizedik alkalommal emlékeztek meg Dombóváron a 2009-ben elhunyt kiváló szakemberre, Bálind Józsefre, a helyi kosárlabdázás ikonjára, aki olyan klasszis játékosokat hozott Magyarországra, mint Patrick Lee, Germain Thomas, Michael English, Julien Mills vagy Ivory Clark. Az emlékmérkőzésre sokan eljöttek az edző korábbi tanítványai közül.

Gálameccsel emlékeztek Bálind Józsefre
Fotó: Varga Szilvia

Labdarúgás

Nem hozott gólt a Völgységi el Clásico, a Bonyhád VLC és a Majosi SE között a megyei I. osztályú focibajnokság korábbról elhalasztott mérkőzésén. A 0–0-s döntetlen azt jelentette, hogy a majosiak lettek az őszi bajnokok. Ezzel a meccsel búcsúzott el a jövő év őszéig teljes átalakuláson áteső Sport utcai sporttelep.

Nem hozott gólt a Völgységi el Clásico
Fotó: Makovics Kornél

Jubileum

Negyvenedik születésnapját ünnepelte a Gesztenyés úti sportcsarnokban az Atomerőmű SE. Tizenketten vehettek át emlékplakettet, az egykori kiváló kajak-kenu edző, Hajba Antal emlékére pedig egy táblát avattak fel.

December

Atlétika

Szemerei Levente vehette át az év junior atlétájának járó elismerést a Magyar Atlétikai Szövetség évzáró gáláján, Budapesten.

Labdarúgás

Az őszi idényben nyújtott teljesítmények alapján a megyei I. osztályban a tamási Jammah Haruna, a megyei második vonalban pedig a madocsai Böde István lett az ősz játékosa. Mindkét futballista 7-7 alkalommal szerepelt a hétvége válogatottjaiban.

Elismerés

Kétszázkilencvenöt diáksportoló vehetett át elismerést Szekszárdon, a Garay Gimnázium dísztermében megtartott hagyományos ünnepségen. Húsz sportág legjobbjait köszöntötték a diákolimpiai versenyeken elért dobogós helyezésekért.

Labdarúgás

A tabella tizedik helyéről várhatja a bajnokság tavaszi folytatását az NB I-es Paksi FC, amely a Mezőkövesd ellen 1–0-ra megnyert hazai bajnokival zárta a 2019-es évet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!