cselgáncs

2019.06.22. 07:20

Nem lesz Tolna megyei dzsúdós az Atom-kupán

Tolna megyei versenyzőkért idén nem szoríthatunk az Atom-kupán, de a magyarok jó esélyekkel lépnek tatamira a paksi versenyen.

Rónai Gábor

Fotó: Molnár Gyula

Kovács Antal, Mészáros Anett és Bor Barna. Ők hárman állhattak fel a korábbi években a dobogó felső fokára paksi színekben az Atom-kupán. Hogy mikor és ki lép ASE-versenyzőként a nyomdokaikba, azt egyelőre nem lehet tudni, az azonban biztos, hogy nem az idei versenyen fog berobbanni a legjobbak közé. A 34. Atom-kupán nem lesz egyetlen paksi induló sem, de a szekszárdi Gemenc JK sem képviselteti magát.

Tavaly egyetlen induló képviselte az ASE színeit, de Veres Marcell (81 kg) a második fordulóban kikapott a cseh Pavel Svectől, így gyorsan véget ért számára a viadal.

Tavaly huszonkilenc ország 362 dzsúdósa lépett tatamira, a mieink három arany- (a 73 kilogrammos Gunics Endre, Domaszéki JISE, a 81 kilogrammos Rajkai Róbert, Százhalombatta és a 90 kilogrammos Tóth Apor, Miskolci VSC tiszteletére is eljátszották a Himnuszt a Gesztenyés utcai ASE-sportcsarnokban), négy ezüst- és négy bronzéremmel az éremtáblázat második helyén végeztek, előttünk Ukrajna, mögöttünk Olaszország állhatott fel a képzeletbeli dobogóra.

Az idén ötvenhét dzsúdósunk – harmincnyolc férfi és tizenkilenc nő – méretteti meg magát az atomvárosban. Azt, hogy a verseny mennyire rangosnak számít, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy több tucatnyian is befutottak azok közül, akik Pakson tették meg az első lépést.

A judoinfo.hu internetes oldal a teljesség igénye nélkül összegyűjtött néhány kiemelkedő dzsúdóst, akik nálunk tették le a névjegyüket. A későbbi olimpiai bajnokok közül 1985-ben a német Udo Quellmalz diadalmaskodott a junior Atom-kupán, az olasz Giuseppe Maddaloni 1996-ban állt a paksi dobogó legfelső fokán, 1998-ban nyert a szlovénok első olimpiai aranyérmese, Urska Zolnir, 1999-ben a francia ötkarikás bajnok, Lucie Decosse, 2001-ben a románok olimpiai aranyérmese, Alina Dumitru, 2003-ban az oroszok londoni olimpiai bajnoka Manszur Iszajev, 2007-ben a szlovén Tina Trstenjak, 2008-ban a csehek olimpiai győztese, Lukas Krpalek vagy 2012-ben az olasz Fabio Basile is.

Az Atom-kupán a férfiak (-60, -66, -73, -81, -90, -100, -100) és a nők (-48, -52, -57, -63, -70, -78, -78) is hét-hét súlycsoportban mérik össze tudásukat.

Borítóképünkön Hangyási László mesteredző és Veres Marcell látható a 2018-as Atom-kupán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!