2:1!

2019.03.24. 22:29

Óriási győzelmet aratott a magyar válogatott a horvátok fölött

A magyar csapat lendületes játékkal, fantasztikus meccsen győzte le az esélyesebbnek tartott horvátokat az Eb-selejtezőn.

Budapest, 2019. március 24. Dzsudzsák Balázs a Magyarország - Horvátország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezõmérkõzésen a Groupama Arénában 2019. március 24-én. A magyar válogatott 2-1-re gyõzött. MTI/Czagány Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Czagány Balázs

A magyar labdarúgó-válogatott 2-1-re legyőzte a világbajnoki ezüstérmes horvát csapatot vasárnap az Európa-bajnoki selejtezősorozat második fordulójában a Groupama Arénában.

Az első perctől kezdve nagy iramban futballoztak a csapatok, elsőként az ötödik percben Gulácsinak volt dolga, majd nem sokkal később Baráth egy bal oldali beadásnál levegőt rúgott, de a meglepett Kramaric is célt tévesztett.

Ezt követően viszont egyértelműen a magyarok támadtak veszélyesebben,

egy ízben Szalai alig maradt le Dzsudzsák kiugratásáról, de a jubiláló szélső pontos beadásából is veszélyes szituáció alakult ki a horvát kapunál. Azonban ahogy Szlovákiában, úgy ezúttal is akkor kapott gólt a magyar csapat, amikor volt néhány ígéretes akciója: egy gyors ellentámadásnál Lovrencsics elsőre tisztázni tudott, de a bedobás után Modric játszotta magát tisztára a 16-os jobb oldalán, végül Rebic senkitől sem zavartatva passzolhatott Gulácsi kapujába.

Íme az első, horvát gól (0-1):

https://streamable.com/jfp9m

Marco Rossi együttese viszont a nagyszombati találkozóval ellentétben nem zavarodott meg a bekapott góltól, hátrányban is nagy akarattal játszott, a széleket pedig sokkal jobban kihasználta, így támadásaiban benne volt a gólszerzés esélye, például Nagy Dominik középre gurítását ezúttal már bevetődve elérte Szalai, de irányítani nem tudta igazán a lövést.

A magyarok határozottan jobban és aktívabban futballoztak a vb-ezüstérmes riválisnál, így egyáltalán nem volt váratlan, hogy – Dzsudzsák újabb jobb oldali megindulása és hajszálpontos passza után – megszerezték első góljukat a mostani selejtezősorozatban.

A szünetig hátralévő időben is fölényben maradtak a magyarok, akik a 2016-os Eb-részvételük óta a legjobb félidejüket játszották igazán nívós ellenféllel szemben.

Videón a magyar egyenlítés (1-1):

https://streamable.com/gypqq

A folytatásra alábbhagyott a magyar csapat lendülete, így a horvátok birtokolták többet a labdát és inkább ők irányították a játékot, de komoly helyzetük csak abból adódott, hogy Szoboszlai vesztett labdát saját térfélen. Amíg az első félidőben ”futószalagon„ jöttek a magyar akciók a széleken, addig ebben a periódusban a labdát sem sikerült hosszú ideig megtartani, ugyanakkor a védekezés stabil maradt, így a vendégek fölénye is meddőnek bizonyult.

A percek teltek, a játék nem változott, a magyaroknak – a szurkolói kérésnek megfelelően – mégis sikerült megkoronázniuk addigi teljesítményüket,

ugyanis Dzsudzsák bal oldali szöglete után Pátkai megszerezte első válogatottbeli gólját, egyúttal a vezetést. A ”semmiből„ született gól után ismét felpörgött az iram, a horvátok a korábbiaknál több kockázatot felvállalva támadták, de lehetőséget kínáltak gyors kontrákra, egy ilyenből könnyen megduplázhatta volna előnyét a Rossi-legénység. Noha ez nem jött össze, a hajrában is szinte hibátlanul védekezett a magyar gárda, így nagy és kellemes meglepetést okozva, de mindenképpen megérdemelten őrizte meg minimális előnyét a lefújásig a horvátokkal szemben.

És a harmadik, győztes magyar gól (2-1):

https://streamable.com/a7fuw

Rossi: ez pályafutásom legnagyobb győzelme

„A futball a szurkolókért van, ezért boldogok vagyunk, hogy ma örömet tudtunk szerezni nekik, ezek a győzelem pillanatai” – mondta a meccset értékelve az olasz szakvezető. Hozzátette, számára a magyar kapitányi poszt nem a kezdetet, hanem a

célba érkezést jelenti, éppen ezért abban a pillanatban, amikor a drukkerek vagy a szövetség vezetői nem akarják a válogatott élén látni, akkor ő ennek nem lesz akadálya.

Az 54 éves tréner azzal az újságírói felvetéssel nem értett egyet, hogy olyan volt a nemzeti együttes, mintha kicserélték volna a három nappal ezelőtt Szlovákia vendégeként elszenvedett 2-0-s vereséghez képest. Úgy vélte, ha a válogatott bármi módon 3-2-re kikapott volna, akkor most arról faggatnák, miként lehetett volna máshogy játszani, mert a legtöbben csak a végeredmény alapján ítélkeznek.

„Én és a játékosok is saját zsebünkből fizetnénk, hogy bárcsak fordítva lett volna az eredmény a két meccsen. Csütörtök óta háromszor néztem végig a nagyszombati találkozót, és

egyre inkább az a véleményem, ott elpártolt tőlünk a szerencse, pedig egyenrangú partnerei voltunk a szlovákoknak, ezúttal viszont a Fortuna istenasszony mellénk szegődött. Ez volt a különbség a két mérkőzés között”

- mondta Rossi, akit taps fogadott a sajtótájékoztatón. A másik különbséget abban látta, hogy ezúttal a kezdetektől nagyon pozitív volt a futballisták hozzáállása, ami nem mondható el a szlovákiai rangadóról, de hozzátette, azon dolgoznak, hogy ez a jövőben lehetőleg minden meccsen így legyen.

Rossi az MTI érdeklődésére elmondta, hogy Dzsudzsák Balázs jó játékos, de bizonyítania kellett, hogy fizikálisan készen áll a feladatokra. Most jobb állapotban van, mint novemberben. „Csak azért küldök pályára valakit, mert hasznára van a válogatottnak” – mondta a 100. válogatottságát két gólpasszal ünneplő 32 éves szélsőről.

Dzsudzsák: ilyen jubileumról álmodtam

Az immár százszoros válogatott Dzsudzsák Balázs a győzelem után azt mondta: éppen ilyen jubileumi mérkőzésről álmodott.

A 32 éves futballista az Európa-bajnoki selejtezősorozat második találkozóján ünnepelte 100. válogatottságát, és gólpasszal vette ki a részét a sikerből, ráadásul a győztes magyar találat is az ő szöglete után született.

„Lehetőséget kaptam a meccs előtt, hogy beszéljek a csapattal, és

azt próbáltam hangsúlyozni: most ne azzal foglalkozzunk, hogy a világ majdnem legjobb középpályás sora ellen játszunk, hanem azzal, hogy hazai közönség, sőt, teltház előtt futballozhatunk”

- nyilatkozta Dzsudzsák, aki kiemelte: a nézők nem a horvátokra, és nem is az aranylabdás Luka Modricra voltak kíváncsiak, hanem a magyar sikerre éhesen töltötték meg a lelátót.

„Az első perctől kezdve tökéletesen működött minden, és ha azt mondom, hogy megint a szív diadalmaskodott, akkor nem túlzok. A ma esti hangulat még annál is jobb volt, mint amikor a norvégok elleni Eb-pótselejtezőn játszottunk itthon” – tette hozzá a válogatott csapatkapitánya.

Willi Orbán, a válogatott védője szerint a magyar együttes „nagyon jól reagált” a szlovákoktól csütörtök este elszenvedett 2-0-s vereségre, és „fantasztikus” mérkőzést játszott a horvátok ellen.

„Bátran és jól felépített rendszerben futballoztunk ma, kialakítottunk gólhelyzeteket, és sikerült a szurkolókat is kiszolgálnunk”

- mondta a német Bundesligában harmadik RB Leipzig csapatkapitánya.

Marco Rossi szövetségi kapitány együttese június 8-án Azerbajdzsán vendégeként folytatja az Eb-selejtezőket, három nappal később pedig Wales gárdáját fogadja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!