a bajnok

2017.12.07. 20:30

Ötödszörre Aranylabdás Cristiano Ronaldo

A nap nyertese egyértelműen a Real Madrid portugál játékosa, mostani győzelmével ugyanis sikerült megdöntenie Lionel Messi rekordját.

A 32 éves Ronaldo 2008, 2013, 2014 és 2016 után idén ötödszörre érdemelte ki a France Football magazin által odaítélt, az év legjobb játékosának járó elismerést.

A támadó az előző szezonban klubjával történelmet írva megvédte címét a Bajnokok Ligájában, megnyerte a spanyol bajnokságot, valamint elhódította az Európai Szuperkupát, a válogatottal pedig kijutott a jövő nyári, oroszországi világbajnokságra.

Az Aranylabdát 2008 óta kizárólag Ronaldo és Messi kapta meg.

Társai kinevették

Ronaldo gyerekkora óta futballozott, majd 12 éves korában leigazolta Portugália egyik legnagyobb klubja, a Sporting Lisboa.

Az első néhány év nehezen telt a fiatal játékos számára, mivel társai gyakran kinevették madeirai tájszólása miatt.

Az áttörést Bölöni László kinevezése hozta meg neki, az erdélyi szakember 2002-ben már a Bajnokok Ligája selejtezőjébe is benevezte Ronaldót, majd a bajnokságban is lehetőséget adott neki. Az év októberében a Moreirense elleni bajnokin volt először kezdő, és rögtön két góllal hálálta meg a bizalmat.

Repülővel a Manchesterbe

Első profi szezonja után számos európai élcsapat szerette volna szerződtetni. 2003 nyarán a Manchester United a Sportinggal játszott barátságos mérkőzést, Ronaldo pedig annyira jó teljesítményt nyújtott, hogy

az angol futballisták hazafelé a repülőgépen arra kérték Sir Alex Ferguson vezetőedzőt, igazolja le a fantasztikus tehetséggel megáldott támadót.

Ő ezt meg is tette: Ronaldo 12,24 millió fontért került az angol klubhoz.

Manchesterben robbanékonysága és ördöngös cselei miatt pillanatok alatt kedvenc lett, ugyanakkor az Old Traffordon kívül – többek között „színészi képességei” miatt – korántsem kedvelték. Ráadásul a szigetországban sokak ellensége lett a 2006-os világbajnokságot követően, mivel a portugál-angol negyeddöntőben az ő „közreműködésének” köszönhetően állították ki klubtársát, Wayne Rooneyt.

Messi mögött

Teljesítménye később Aranylabdát ért. Már a 2007/2008-as idény végén felröppent a hír, hogy a Real Madridba igazol, ám ő még egy évig a manchesterieket erősítette, aminek újabb bajnoki cím lett az eredménye.

A Manchester United vezetősége 2009 nyarán már nem tudott ellenállni a Real Madrid ajánlatának, és akkor világcsúcsot jelentő 94 millió euróért eladta a világklasszis játékost.

Ronaldo „szerencsétlensége”, hogy abban az időszakban került a Real Madridhoz, amikor az ősi rivális FC Barcelona történetének egyik aranykorába lépett.

Így egészen a 2011/12-es szezonban elért bajnoki címig be kellett érnie a második hellyel, ráadásul hozzá kellett szoknia ahhoz is, hogy rendre a katalánok ásza, az argentin Lionel Messi mögött végzett egy-egy egyéni díj, így az Aranylabda odaítélésekor.

Sikerre siker

Ez a sorozat végül a 2012/13-as idény végeztével megszakadt, ugyanis

a Real bajnok lett, Ronaldo pedig az év végén Messit megelőzve megkapta az Aranylabdát.

Ronaldo 2015/2016-os idényben a Real Madriddal Bajnokok Ligáját nyert, 16 góllal lett a sorozat gólkirálya. Emellett a királyi klubban minden idők legeredményesebb futballistájává lépett elő – bár a bajnoki cím ezúttal is elmaradt.

A tavalyi Európa-bajnokságon végül hazája válogatottjával is a csúcsra ért: az EB-n aranyérmet nyert a portugál csapattal. Igaz, a döntőben sérülése miatt mindössze bő negyedórát játszhatott.

Nincs megállás

A portugál sztár az előző szezonban klubjával történelmet írva megvédte címét a Bajnokok Ligájában, megnyerte a spanyol bajnokságot, valamint elhódította az Európai Szuperkupát, a válogatottal pedig kijutott a jövő nyári, oroszországi világbajnokságra.

A BL-ben 12 találattal ő lett a gólkirály és legjobb futballistája, 110 találatával pedig az örökrangsort is vezeti a legrangosabb európai kupasorozatban.

Ronaldo tavaly november 6-án további három évvel, 2021-ig meghosszabbította szerződését Madridban, az éves fizetése 32 millió euró. Tavaly december 12-én a FIFA-tól ismét különvált Aranylabdát is elnyerte negyedszer.

Borítókép: C. Ronaldo a díjátadón az Aranylabdával. MTI/EPA/Augere Franck

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában