töretlen siker

2017.07.11. 13:28

Párizs lesz a Rubik-kocka világbajnokság idei otthona

1100 induló részvételével Párizsban rendezik meg idén a 9. Rubik-kocka világbajnokságot. A világ minden tájáról érkező játékosok július 13. és 16. között mérik össze tudásukat.

Ez az első alkalom, hogy a francia főváros ad otthont a világhírű magyar találmány nemzetközi versenyének, amelyet első alkalommal 1982-ben Budapesten rendeztek meg. Akkor még egyetlen kategóriában indulhattak a versenyzők, ma már ez a szám 18-ra nőtt. A négynapos rendezvény legfőbb versenye a hagyományos 3x3-as kocka kirakása két kézzel, de félkezes, csukott szemű kirakós és egyéb kategóriákban is be lehet szállni.

A 9. Rubik-kocka világbajnokság a nagyközönség számára nyilvános, de a versenyben kizárólag csak a világ legjobbjai vehetnek részt. A párizsi világbajnokság sztárja a 21 éves ausztrál Feliks Zemdegs lesz, aki hat kategóriában eddig nyolc világrekordot döntött meg, köztük a 3x3-as kocka klasszikus, két kezes kirakásában is ő a legjobb: 4,73 másodperc alatt tekerte egymás mellé a színeket.

Az 1980-as évek legnagyobb sikerű fejtörő játékából több mint ötszázmillió példányt adtak el, népszerűsége mindmáig töretlen. A párizsi világbajnokság szervezői szerint Franciaországban évente félmillió Rubik-kockát vásárolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!