JEGYZET

2021.09.25. 06:30

A mi gondunk

Pajor-Gyulai László

Ha nem lenne mindez roppant komoly, ha nem tízezrek szórakozásáról és rengeteg pénzről lenne szó, bátran használhatnánk a nevetséges jelzőt. Sajnos azonban sokkal szomorúbb az, amit az UEFA és a FIFA művel a fegyelmi ügyekben, mint hogy kedvünk támadhatna nevetni rajta.

Azt már minden magyar futballszurkoló tudja, hogy az UEFA az MLSZ-t az Európa-bajnokságon a három csoportmeccsünkön tapasztalt szurkolói viselkedés miatt százezer eurós pénzbüntetés megfizetésére, és 2+1 zárt kapus mérkőzés megrendezésére kötelezte. Az is nagy port vert fel a héten, hogy a magyar–angol vb-selejtezőn történtek miatt az MLSZ-nek a következő két selejtezőjét zárt kapuk mögött kell rendeznie, de a határozatot a másodikra két évre a nemzetközi szövetség felfüggesztette, és az MLSZ ezenfelül még kétszázezer eurós pénzbüntetést is kapott – az indoklás szerint rasszista bekiabálások, tárgyak bedobálása a játéktérre, pirotechnika használata a stadionban, valamint a lépcsők eltorlaszolása miatt.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége csütörtökön terjedelmes közleményben tiltakozott, elsősorban a kettős mérce ellen, és ehhez a Magyar Nemzeti Médiaszövetség is csatlakozott. A tiltakozás egyébként teljesen jogos. Az Eb-döntő előtt és közben égbekiáltó botrányok zajlottak Londonban, ott tombolt az erőszak, jegy nélküli, koronavírus elleni védettségüket igazolni nem tudó szurkolók a kordonokat áttörve beözönlöttek a stadionba, ott megfélemlítették, és olykor meg is verték az ellenfél drukkereit. Az UEFA a nyilvánvaló tények ellenére még mindig csak vizsgálódik, ítélet lassan három hónapja nincsen.

Vérlázító az is, ahogy az angol média egész Magyarországot rasszistának állította be már a vb-selejtező előtt, utána pedig, kevesek huhogása miatt, szigorú büntetést követelt – mintha nem Angliában érték volna gyomorforgató rasszista támadások a válogatott színes bőrű játékosait.

Csakhogy ez nem a mi gondunk, hanem az övék, nekünk muszáj másról beszélnünk.

Azokról, akik ürügyet adtak mindehhez. Akik huhogtak, akik dobáltak, akik pirotechnikát használtak, és akik miatt most tízezrek bűnhődnek igazságtalanul. Nekünk velük kell kezdenünk valamit, egész pontosan kitiltani és megbüntetni őket, ha úgy tetszik, példát statuálni, mert csak erre lehet ráhatásunk, és ha nem tesszük meg, ennek sohasem lesz vége. És ha majd itthon rendet tettünk, akkor már tiszta lelkiismerettel mutogathatunk másra: angolokra, UEFA-ra, FIFA-ra vagy bárkire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!