JEGYZET

2021.09.18. 06:30

Különbség

Pajor-Gyulai László

Nem túl nehéz értelmezni Peter Stöger szavait: „Jó csapat vagyunk Magyarországon, de a Leverkusen jó csapat Németországban.” Első hallásra talán banálisan hangzik, de pontosan rávilágít arra, hogy a jó teljesítmény dacára miért szenvedett vereséget a Ferencváros egy német élcsapattól: a magyar bajnokság és a Bundesliga közötti minőségi különbség jól érzékelhetően volt tetten érhető ezen a mérkőzésen az Európa-ligában.

Éppen úgy, ahogyan a Fradi osztrák edzője elmondta ezt egy hete egy vele készült interjúban: „Németországban a futball gyorsabb, veszélyesebb, ezért is nehéz megtippelni, mire mennénk az ottani első osztályban. Azt gondolom, sokat kellene dolgoznunk, hogy bennmaradjunk a Bundesligában, ugyanakkor úgy vélem, hogy a Groupama Arénában meg tudnánk nehezíteni a német topcsapatok dolgát is. Egyetlen gárdának sem egyszerű itt játszania, hiszen fantasztikus szurkolóink vannak.”

Ha ebből indulunk ki, akkor a 2–1-es vereség Leverkusenben tisztes eredménynek számít, hiszen egy kiesés ellen harcoló Bundesliga-szintű csapat érte el az egyik legjobb német együttes ellen. Beszélhetünk remek helytállásról, és folytathatnánk a többi hasonló és unalomig elkoptatott közhellyel, amelyekbe rendre a soros vereségeket próbáljuk szépen becsomagolni, de hagyjuk, a tisztes vereségért ugyanannyi pont jár, mint a csúnyáért: nulla.

Ugyanakkor azt el lehet mondani, hogy a Ferencváros mentalitását valóban példaként lehet állítani.

Nyilván a nemzetközi tapasztalat sokat segített, hiszen a játékosok zöme egymás után harmadszor szerepel európai kupasorozat csoportkörében, mégis jó volt látni, hogy a Fradi nem berezelve, kisebbségi érzésekkel lépett pályára, eleve kódolva a kudarcot. Sajnos ezen a szinten a bátorság persze rengeteg kockázatot rejt magában, hiszen még a legjobb magyar csapat, az itthon egyeduralkodó bajnok sem bírja végig sem fejben, sem pedig az izmokban azt a tempót, amellyel fel lehet venni a versenyt egy Bundesligában edződő ellenféllel.

Ezért nem meglepő, ha az idő múlásával lyukassá válik a letámadás, vagy olyan hiba csúszik bele a labdakihozatalba, mint a második német gól előtt. A ferencvárosi védőknek itthon senki ellen sem kell ennyire gyorsan és precízen passzolniuk kilencven percen át. Ezzel együtt csak a bátor futballnak lehet esélye arra, hogy bravúrt szállítson, másnak nincs is értelme. Kizárólag ezzel lehet elfedni a nagy különbséget egy-egy meccs erejéig, de számunkra már ez is nagy eredmény lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!