Jegyzet

2022.05.20. 06:30

Momo melója

Szilágyi László

Tavaly nyáron idegesen vakargatták a fejüket a veszprémi kézilabdadrukkerek. Azt magától értetődőnek vették, hogy az elmaradt Final Four-szereplés és a Szeged ellen elbukott bajnoki döntő után David Davis edzőnek nincs maradása. De sokan nem értették, vajon miért a felnőtt szinten tapasztalatlan, korábban az ificsapatot irányító klublegenda, Momir Ilics kezébe adták az irányítást. Egyesek tudni vélték, hogy a tulajdonos már nem hajlandó olyan bőkezűen támogatni a bakonyi csapatot, mint korábban. Kiszivárgott, hogy hosszabb távra elköteleződni vágyó sztáredzőkkel is kapcsolatban állt a vezetőség, de végül házon belül találta meg a megoldást.

Momir Ilics és a szintén a klub egyik legsikeresebb korszakának szélsője, Gulyás Péter kapta a feladatot, hogy megteremtse az öltözői egységet, lenyesegesse az egoista zsenik vadhajtásait, és haladva a modern kézilabda követelményeivel felfrissítse a csapat – az utóbbi években könnyen kiszámítható – taktikai repertoárját.

Az ősszel becsúsztak gyengébb mérkőzések, nehezen vállalható vereségek a Bajnokok Ligája csoportkörében, a zaporizzsjai és bukaresti kudarcok fájdalmát közömbösítette a hazai veretlenség, a Barcelona, a Flensburg és a Paris SG legyőzése. Folyamatosan halkultak az Ilics alkalmasságát megkérdőjelező kritikus hangok.

Idén pedig végképp elnémította a károgókat a korábbi szerb balátlövő: Ligetvári Patrikból kiváló hármas védőt faragott, a támadójátékba becsempészte a Veszprémben addig hírből sem ismert hét a hat elleni játékot. Újra felfedezte a Davis regnálása alatt gyakran durcás kisgyerekként viselkedő olimpiai és világbajnok francia Kentin Mahét. Remekül kezeli honfitársa, Petar Nenadics túlcsorduló egoizmusát. Pedig ezzel korábban Davisnak meggyűlt a baja.

Momir Ilics csapata szerdán ugyan kikapott, de szűk vereséggel abszolválta az Aalborg elleni párharcot a Bajnokok Ligájában. A spanyol Roberto García Parrondo és a cseh Filip Jicha után ő lehet a harmadik edző, aki karrierje első felnőttcsapattal töltött évében megnyeri a Final Fourt. De előbb még le kell tudnia a Szeged elleni kétfelvonásos bajnoki döntőt, teljesítheti a küldetését, a hazai trón visszaszerzését.

A sportági berkekben Momóként ismert edzőnek sokat köszönhet a Telekom Veszprém, és nem csak a szerény bérigénye miatt.

A szurkolók még azt is megbocsátják neki, hogy kilenc veszprémi éve után sem tud magyarul nyilatkozni. Pláne akkor, ha egy hónap múlva nagyot alkot Kölnben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!