jegyzet

2021.04.29. 06:30

Körök a grundon

Bódi Csaba

Sanyi bácsi egyszerű, jól bevált módszer szerint fegyelmez. A társaihoz beszélő, röhögcsélő, nem figyelő lurkót azonnal egy – nagyjából megállapított – kör lefutására utasítja. A fegyelem, tisztelet, becsület hármas jelszó égisze alatt zajlik a foglalkozás. Kimért pálya híján autónyomokkal szabdalt, fűcsomókban bővelkedő, egyenetlen rét jelenti a játékteret. Az egyik oldalon földút, a másikon nádas szegélyezi a faluszéli grundot, ahol háló nélküli kapukra lőhetnek Csabó, Joci és a többiek.

Sanyi bácsi nem a nulláról, mélyebbről látott hozzá a roma gyerekek neveléséhez.

A futball a zsigereiből ered, a pedagógiát az élet pakolta rá. Jól tudja, az kevés, ha a szegénysorból származó fiatal kizárólag arra teszi fel az életét, hogy nagy labdarúgó lesz. A sérülés bárkit elérhet, olykor fájdalmasan nehéz döntés elé állítva sportolót, szülőt. Ennek tudatában kifejezett hangsúlyt kap a tréningeken az iskola fontossága, a tanárok tisztelete, a helyes viselkedésre nevelés, és még sok egyéb, amit némelyek nem kapnak meg otthon. Hazulról a becsvágyat, a kitörést, a jobb élet reményébe vetett hitet viszik az ifjak a közösségbe. Érzik, tudják, tapasztalják, hogy itt figyelnek rájuk, kordában tartják őket úgy, hogy közben azt tehetik, amit nagyon szeretnek: futballozhatnak. A cingár, a kicsi, a túlsúlyos, a nagyszájú, a félénk és a csibész jól megfér egymás mellett a zöldellő gyepen, viszont nem Sanyi bácsi nélkül.

A nagyapa korú hajdani labdarúgó szívügyének tartja, hogy a futball segítségével szülőfalujában minél több fiatalnak utat mutasson. Az elsődleges célnak nem az számít, hogy profi sportolók nőjenek ki a göröngyös legelőről, hanem, hogy a labdarúgás segítségével olyan értékekkel gyarapodjanak az ifjak, amelyek a felnőtté válás útján a jobb élet esélyét hordozzák magukban.

Sanyi bácsi nem rest kérni, ha a gyerekekről van szó. Így már új bőrlabda akad a gyakorlásokhoz, mi több, mezeket és cipőket is hoztak melegítőben vagy éppen zakóban, szép nagy terepjáróval érkezett felnőttek. Ők adtak, mert adhattak, cserébe azt kérve, hallgassanak mentorukra a gyerkőcök. A lányokat is felvonultató csoport tagjai esetében nem kell attól tartani, hogy „car coaching” megzavarja a fejeket. Ezeket a gyerekeket nem autóval hozzák-viszik edzésre a szülők, így út közben nem hangozhat el, mit hogyan kellene tenni a pályán.

A tanácsokat Sanyi bácsi adja. Őszintén, jó szándékkal, fölösleges körök nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!