a legjobbak

2019.08.21. 13:20

A Halott Pénz és Rúzsa Magdi is díjat kapott a Petőfi Zenei Gálán

Ismét egy 100 fős szakmai csapat választott a jelöltek közül.

Zamárdi, 2019. augusztus 21. Marsalkó Dávid (j) és Járai Márk (b) énekesek, a Halott Pénz zenekar tagjai az idei Petõfi Zenei Díjak átadásán a zamárdi Strand Fesztiválon 2019. augusztus 20-án. Az együttes az év zenekara díjat vehette át. A Petõfi Rádió, a VOLT Produkció és az M2 Petõfi TV közös díjait - tizenkét kategóriában - egész estés gálán adták át. MTI/Bodnár Boglárka

Forrás: MTI / Bodnár Boglárka

Idén is Zamárdiban, a STRAND Fesztivál nyitónapján, augusztus 20-án rendezték meg a IV. Petőfi Zenei Díj átadóját, ahol nagyszabású, 120 perces élő show keretében, 11 kategóriában díjazták a hazai könnyűzenei élet legnépszerűbb előadóit – írja az Origo.

Az év női előadója Rúzsa Magdi, a férfi előadó Ákos lett, az év akusztikus koncertjét a Bagossy Brothers Company adta. Életműdíjat kapott Nagy Feró, díjat adott át Fábry Sándor. A Follow The Flow a Nem tudja senki című videoklip díja miatt örülhetett, a legjobb zenekar pedig a Halott Pénz lett.

A Petőfi Zenei Díj megalapításával az volt a cél, hogy egy olyan nívós zenei eseményt hozzanak létre, ahol méltó módon megünnepelhetjük a legsikeresebb dalokat és a legnépszerűbb hazai előadókat. Tavaly a gála új helyszínre, a Balaton partjára költözött, és a STRAND Fesztivál nyitó napján tartották meg, az új helyszín pedig tökéletesnek bizonyult, így nem is volt kérdés, hogy idén is itt vehetik majd át díjaikat a kategóriák győztesei.

100 fős szakmai csapat választott

A Petőfi Zenei Díj nominálásának alapját a Petőfi Rádió 2018. március 1. és 2019. március 1. között legtöbbet játszott 100 magyar dala képezte. Idén is egy 100 fős, elismert zenészekből, producerekből, zenei szerkesztőkből, újságírókból, koncert- és fesztiválszervezőkből álló Akadémia tagjai választották ki a kategóriák 5-5 jelöltjét. A döntés minden évben nehéz, rengeteg kiváló dal készül, és ezekből, illetve az előadóik közül kellett választaniuk, így volt, ahol csak pár szavazaton múlt, ki jutott be a top 5-be.

A jelöltekre június 18. és augusztus 12. között a Petőfi Zenei Díj oldalán szavazhatott a közönség, és az Akadémia tagjai is újra voksoltak. A végeredményt az Akadémia és a közönség szavazatainak összessége adta, amely 50-50%-ban befolyásolta az eredményt. A Petőfi Zenei Díj szobrát a következő kategóriákban vehették át az első helyezettek: az év zenekara, az év női és férfi előadója, az év videóklipje és az év akusztikus koncertje.

Két kategória már eldőlt korábban

Két kategóriában már korábban kiderültek a győztesek: az év felfedezettje az Acoustic Planet, míg az év dala Pápai Joci Az én apám című száma lett. Ők szintén extra produkcióval érkeztek a gálaműsorba.

Emellett további négy új kategóriában – az év szövegírója, az év gitárosa, az év ütőhangszerese és az év billentyűse – a Petőfi Rádió által összeállított 5-5 fős shortlistből a korábbi életműdíjasok – Bereményi Géza, Demjén Ferenc és Tátrai Tibor választották ki a győzteseket.

A PETŐFI ZENEI DÍJ 2019 JELÖLTJEI VOLTAK:

AZ ÉV ZENEKARA:

Bagossy Brothers Company

Follow the Flow

Halott Pénz

Margaret Island

Vad Fruttik

AZ ÉV FÉRFI ELŐADÓJA:

Ákos

Bagossy Norbert

Caramel

Marsalkó Dávid

Mező Misi

AZ ÉV NŐI ELŐADÓJA:

Lábas Viki

Palya Bea

Rúzsa Magdi

Schoblocher Barbi

Sena

AZ ÉV VIDEÓKLIPJE:

FOLLOW THE FLOW – NEM TUDJA SENKI

IRIE MAFFIA/MARSALKÓ DÁVID – HAJNALI KÖR

KOWALSKY MEG A VEGA/LOTFI BEGI – LEHETETLEN NINCS

RANDOM TRIP – BENNED A FÉNY

VAD FRUTTIK – JOBB LESZ HOLNAP

AZ ÉV AKUSZTIKUS KONCERTJE:

Bagossy Brothers Company – 2018.11.05.

Blahalouisiana – 2019.01.14.

Margaret Island-Karácsonyi Akusztik – 2018.12.24.

Paddy and the Rats – 2018.05.14

Pál Utcai Fiúk – 2019.01.07.

Borítókép: Marsalkó Dávid és Járai Márk, a Halott Pénz zenekar tagjai az idei Petőfi Zenei Díjak átadásán a zamárdi Strand Fesztiválon augusztus 20-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában