Interjú

2017.08.29. 10:54

Földi-Kovács Andrea az újságírói pálya szépségeiről és árnyoldalairól

A műsorvezető emellett női szerepekről, indulatokról és arról is beszélt, mivel foglalkozna, ha nem lenne tévés.

Budapest 20170817 Földi - Kovács Andrea televíziós mûsorvezetõ

Több mint egy évtizede köszönti riporterként, műsorveze­tő­ként a nézőket. A közéleti, politikai-gazdasági kérdéseket feszegető háttérműsorai­ban estéről estére kell helytállnia akár vitás, konfrontatív témákról való beszélgetésekben is. Földi-Kovács Andrea az újságírói pálya szépségeiről, árnyoldalairól és a tiszta motivációkról beszélt a Vasárnap Reggelnek.

Mennyire könnyű a talán kicsit elférfiasodott hírműfajban női műsorvezetőnek lenni? Egyre konfliktusosabb a közélet, kemény témák vannak napirenden és sok a negatív hír, ezek a televíziós háttérműsorokra is rányomják a bélyegüket.

Nem szűkíteném le ezt a kérdést férfiakra és nőkre. Én azt mondom, sok mindent meg lehet és érdemes tanulni erről a műfajról nőknek és férfiaknak egyaránt, de alapvetően érzék kell hozzá. Ha mindenképpen különbséget kellene tennem férfi és női műsorvezető között, azt mondanám, ha csak kevéssel is, de a nők számára szélesebb eszköztár áll rendelkezésre egy-egy beszélgetés alatt, mint a férfi kollégáknak. Riporterként egyszerre kell kétkedőnek, gyanakvónak lenni, ugyanakkor megértőnek és empatikusnak is. Szerintem jót tesz a női jelenlét a hírműfajnak, éppen azért, mert egyre konfliktusosabb a közélet, és a politikai kérdések is keményednek. Ez számomra sem újságíróként, sem nőként nem okoz gondot.

Akkor önmagában nem a hírközlést érzi fontosnak, hanem hogy kibontsa a hírt, háttérinformációkkal lássa el a nézőket?

Igen, szeretném elgondolkodtatni a nézőket egy-egy beszélgetéssel. Ebből a szempontból másodlagos, hogy van-e szóváltás vagy nézet­különbség a stúdióban, sőt, doppingol a konfliktushelyzet. Szerintem nagyon fontos az érvelés, a meggyőzés. A vitára pozitív dologként tekintek, és az élet semmilyen területéről nem száműzném.

Egyre több olyan hírt lehet hallani, hogy Facebookon üzenget­nek egymásnak a közéleti szereplők vagy más platformokon jutnak el egészen a sárdobálásig.

Így van, sajnos mindig akkor jönnek elő az indulatok, amikor elfogynak az érvek. Ha nincs alapja annak, amit az egyik ember állít, amikor a kommunikáló fél sincs meggyőződve arról, hogy igaza van, akkor jön a verbális agresszió. Aki biztos talajon áll és meg van győződve róla, hogy hitelesen képviseli a véleményét, az képes higgadtan és jól érvelni.

Ez teljesen más műfaj, mint a híradózás volt.

A hírolvasásában is fontos az interakció. Száraz műfajnak tűnik, de értelmező olvasással, megfelelő hangsúlyokkal, tempóval, szünettel könnyebbé tehetjük a néző számára a megértést. Kiemelhetjük a lényeget. Ehhez viszont nemcsak szemlélnünk, értenünk is kell a körülöttünk zajló dolgokat.

Honnan tájékozódik? Mindent elolvas az árnyaltabb látásmód végett, vagy tudatosan választ a lapok, portálok cikkeiből?

A hírműfaj egy olyan hivatás, amivel együtt fekszik, együtt kel az ember. Sokat olvasok, de nem mindent. Talán meglepő, de a hírkereső oldalakat mellőzöm. Célirányosan tájékozódom.

Gondolom, a szerkesztőktől kap az adások előtt háttéranyagot, de ezen kívül hogyan készül a műsorokra?

Igen, a napi felkészülésben nagyon sokat segítenek a szerkesztő kollégák, hálás is vagyok nekik. Meglehetősen maximalista vagyok és tankönyvszerűen készülök az adásokra. A kutatómunka a felkészülés legfontosabb része. Nélkülözhetetlen a tájékozottság, az előzmények és az összefüggések ismerete.

Ezt a hivatást sem egyszerű összeegyeztetni a családi élettel, a gyerekneveléssel, a hagyományos értelemben vett női szereppel.

Nőként ez nehéz. Mint minden más területen, orvosnőnek is, egy női séfnek is nehéz. Ebben a hivatásban is nagyon sok energiát, időt igényel, hogy szakmailag felkészült legyél és emiatt tagadhatatlan, hogy néha kevesebb idő jut a családra.

Mi lenne, ha nem műsorvezető?

Rajzolnék, festenék, utaznék és tanulnék. Egy átszellemült művész lassú életét élném. Őszintén remélem, hogy mindig lesznek beteljesületlen álmaim, részben ezek viszik előre az embert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!