Megállította az időt

2017.07.30. 09:16

Hetvenéves a Terminátor

Hosszú út vezetett az osztrák szülőfalutól a kaliforniai kormányzói székig, Arnold Schwarzeneggernek azonban sikerült megtennie, közben pedig nemcsak testépítőbajnok, hanem világsztár is lett.

Mindenki Schwarzy-ja a Graz melletti Thal faluban látta meg a napvilágot Arnold Alois Schwarzenegger néven, a helyi rendőrparancsnok kisebbik fiaként. Vallásos szülei nagyon szigorúan nevelték, apja arról sem volt meggyőződve, hogy Arnold az ő gyermeke, ezért őt verte, bátyjával pedig kivételezett.

A fiatal Arnold tizennégy évesen elhatározta, hogy szembeszáll apjával, és a helyi focicsapat helyett a testépítő szalont választotta, kemény edzéseit grazi mozilátogatásokkal kapcsolta össze. A hollywoodi filmeket látva hamar Amerika bűvöletébe esett, és elhatározta, hogy egyszer majd ideálja, a Herkules-filmekben domborító testépítő, Reg Parker nyomdokaiba lép.

Mr. Olympia

A kötelező katonai szolgálat letöltése közben nyerte első nagyobb testépítő versenyét, a Mr. Junior Europe címet. Testépítőként példátlan karriert futott be, hétszer vehette át a Mr. Olympia, hatszor a legrangosabb verseny, a Mr. Universe győztesének járó díjat; utóbbi világbajnokságot ő nyerte meg a legfiatalabban, huszonegy évesen.

1968-ban az Egyesült Államokba költözött, ahol közgazdasági és üzleti diplomát is szerzett. Az amerikai álmot beteljesítve hamar milliomos lett: nem sokkal az Újvilágba érkezte után több vállalkozásba is belevágott, többek között hírnevét kihasználva testépítő gépeket értékesítő csomagküldő szolgálatot létesített, majd az ingatlanüzletbe is beszállt, tulajdonosa volt a Planet Hollywood étteremláncnak, filmes cége van, vagyonát több száz millió dollárra becsülik.

Filmes sikerek

A „világ legerősebb emberének” kikiáltott Schwarzenegger már 1970-ben megpróbálkozott Hollywood meghódításával, de fülsértő akcentusával, az amerikaiak számára nehezen kiejthető, hosszú nevével, eltúlzott izmaival esélytelennek látszott. A Herkules New Yorkban című film főszerepét megkapta ugyan, de hangját szinkronizálták, nevét Arnold Strongra változtatták. Mégsem adta fel, 1976-ban a Maradj éhen! című filmben nyújtott alakításáért már Golden Globe-díjjal jutalmazták. A nagy áttörés 1982-ben következett be a Conan, a barbár című, testre szabott filmmel. A folytatás, a Conan, a pusztító azonban csendes bukás volt, melyet további átlagos produkciók – Vörös Szonja, A piszkos alku – követtek.

James Cameron 1984-ben rá osztotta műfajt teremtő Terminátor című filmjének főszerepét, majd még két folytatásban alakította a messzi jövőből érkezett halálosztót. A rezzenéstelen arcú, érzelemmentes gyilkológép szerepében hatalmas sikert aratott, akciósztár hírnevét tovább öregbítette például A kommandó és a Ragadozó című filmjeivel. Komédiákat is vállalt, fergeteges sikert aratott Danny DeVito oldalán az Ikrekben, majd rendőrnyomozóként az Ovizsaruban, megcsillantva hajlamát az öniróniára.

Későbbi filmjei, például a Hull a pelyhes vagy Batman és Robin feledhető alkotások voltak, ekkor már megcsappant iránta az érdeklődés.

Új karrier: a politika

A rendkívül céltudatos Schwarzenegger azonban ekkor már új álmokat dédelgetett. A politika világához 1986-ban került közel, amikor bár republikánus nézeteket vallott, nyolcévi udvarlás után feleségül vette Maria Shrivert, a demokrata Kennedy dinasztia tagját, négy gyermekük született. Schwarzeneggert 2003-ban republikánus színekben megválasztották Kalifornia kormányzójának, majd három évvel később újraválasztották. Tevékenységének megítélése vegyes, az azonban biztos, hogy 2011 januárjában igen alacsony népszerűségi indexszel távozott tisztségéből. Bár egy tévéműsorban azt nyilatkozta, az elnökségért is indulna, ezt az amerikai törvények – mivel külföldön született – nem teszik lehetővé.

Esze ágában sincs nyugdíjba menni

Politikai tisztségviselőként nem vállalt filmszerepet, de megbízatásának lejárta után fejest ugrott a forgatásokba. Második filmkarrierjének legsikeresebb vállalkozása a Feláldozhatók három egymást követő folytatása, melyet vetélytársával és barátjával, Sylvester Stallonéval készített. Legújabb filmje, az Utóhatás pedig idén került a mozikba.

Egy interjúban azt is elárulta, hogy új Terminátor-filmen dolgozik, és a Conan folytatását is elvállalta. Érdekesség, hogy Graz melletti szülőházában múzeuma nyílt, az intézmény életének három fő állomásával: a testépítéssel, a színészettel és a politikával foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!