csökkent a népszerűsége

2017.08.21. 15:10

Károly herceget nem igazán szívleli a brit publikum

Diana walesi hercegnő halála 20. évfordulója közeledtével jelentősen romlott egykori férje, Károly herceg megítélése a britek körében.

Britain's Prince Charles, Prince of Wales travels in a horse-drawn carriage along The Mall in central London on July 12, 2017, on the first day of the three day state visit of Spanish King Felipe VI and Queen Letizia. Spanish King Felipe VI and Queen Letizia begin a state visit to Britain on Wednesday, as the two countries attempt to strengthen ties despite tensions over Britain's plans to leave the European Union. / AFP PHOTO / Chris J Ratcliffe

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Chris J Ratcliffe

A YouGov közvélemény-kutató intézet által megkérdezettek 27 százaléka véli úgy, hogy a trónörökös rossz hatással volt a monarchiára. 2013-ban még csak 15 százalékuk gondolta így. Harminchat százalék válaszolta azt, hogy a walesi herceg kedvező hatással bír a királyság intézményére, noha négy évvel ezelőtt még 60 százalékuk vélekedett így.

A felmérésből kiderült az is, hogy a britek mindössze 14 százaléka szeretné, ha Károly jelenlegi felesége, Kamilla cornwalli hercegnő, akivel a trónörökös tényként kezelt híresztelések szerint a Dianával töltött házas évei előtt és alatt is viszonyt folytatott, királyné lenne a walesi herceg trónra lépése után. A megkérdezettek 39 százaléka a király felesége (Princess Consort) címet találná megfelelőnek, 30 százalék pedig azt szeretné, ha Kamilla semmilyen címet se viselne férje koronázása után.

A Norstat ugyanebben a témában végzett friss felmérése szerint a britek 67 százaléka utasítja el, hogy Kamilla hercegnőből hivatalosan is királyné legyen.

Penny Junor, aki több életrajzi könyvet is írt Károlyról, Dianáról, valamint Kamilláról, a walesi hercegnő halála közelgő évfordulójának tudja be a trónörökös népszerűtlenségét. Diana 1997. augusztus 31-én autóbalesetben vesztette életét Párizsban.

Az eredmények mindazonáltal meglepetésként érték a szerzőt. „Eltelt húsz év, és én azt hittem, teljesen helyreállt Károly hírneve. Sokkal boldogabb, nyugodtabb és magabiztosabb lett, és ezáltal azt gondoltam, népszerűbb is” – fogalmazott.

Károly herceg népszerűségének csökkenését támasztja alá az ICM napokban közölt közvélemény-kutatása is, amelyben a megkérdezettek 51 százaléka amellett tette le a garast, hogy II. Erzsébetet ne az uralkodó elsőszülöttje, Károly, hanem a walesi herceg idősebbik fia, Vilmos cambridge-i herceg kövesse a trónon. Károlyt mindössze 22 százalék szeretné uralkodónak. Annak valószínűsége azonban, hogy II. Erzsébet után Vilmos legyen az uralkodó, szinte a nullával egyenlő szakértők szerint.

(Borítókép: AFP Photo / Chris J Ratcliffe)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!