Hollywood

2017.07.17. 09:40

Meghalt Martin Landau Oscar-díjas amerikai színész

Egyik filmjében Lugosi Bélát alakította, Jack Nicholsont és Anjelica Hustont is tanította.

2009. november 2-án Los Angelesben készített kép Martin Landau Oscar-díjas amerikai színészrõl. Landau 2017. július 15-én, 89 éves korában egy Los Angeles-i kórházban elhunyt.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Chris Pizzello

89 évesen meghalt Martin Landau. A művészt szombaton egy Los Angeles-i kórházban érte a halál, ahová csak rövid időre kellett bevonulnia, azonban váratlanul komplikációk léptek fel nála.

A színész 1928. június 20-án született a New York-i Brooklynban. Színészpályafutása előtt a New York Daily News rajzolója volt. Később a híres Actors Studio hallgatója lett – jó barátja volt James Dean, osztálytársa Steve McQueen.

1957-ben debütált a Broadwayn, filmes karrierjének első fontos állomása pedig két évvel később Alfred Hitchcock Észak-Északnyugat című alkotása volt. Később televíziós szerepeket is vállalt, a népszerű Mission: Impossible című sorozatban játszott, alakításáért 1968-ban Golden Globe-díjat kapott.

A Tucker, az autóbolond című 1988-as filmben Jeff Bridges oldalán nyújtott alakításáért szintén Golden Globe-díjat nyert és Oscar-díjra jelölték a legjobb férfi mellékszereplők között. Ugyanebben a kategóriában egy évvel később is esélyes volt az amerikai filmakadémia díjára Woody Allen Bűnök és vétkek című filmje révén. Hosszú – hullámvölgyektől sem mentes – pályafutását Tim Burton 1994-es filmjében, az Ed Woodban nyújtott alakításával koronázta meg: Lugosi Béla szerepéért végül megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscart és előtte bezsebelte a színészcéh elismerését, valamint a Golden Globe-díjat.

Mestere, Lee Strasberg bátorítására maga is tanított, tanítványai között volt Jack Nicholson és Anjelica Huston. Haláláig ő volt a vezetője az Actors Studio hollywoodi tagozatának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!