BulvĂĄr, celeb

2019.07.01. 18:10

Mintha nem lett volna Beatles

(L-R) Ed Sheeran, Lily James and Himesh Patel attend the UK film premiere of 'Yesterday' at the Odeon Luxe, Leicester Square on 18 June, 2019 in London, England. (Photo by WIktor Szymanowicz/NurPhoto)

ForrĂĄs: AFP

FotĂł: NurPhoto

A Beatles a vilĂĄg valaha volt legnagyobb hatĂĄsĂș egyĂŒttese. NagyjĂĄbĂłl minden eladĂĄsi rekordot megdöntött, minden kritikai Ă©s közönsĂ©gdĂ­jat megnyert, a mĂșlt szĂĄzad egyik lsikeresebb bandĂĄja volt. Egyike azoknak az nagyoknak, akiknek zenĂ©jĂ©t a mai fiatalok is (el)ismerik – Ă­rja a Mandiner.

Valami ilyesmi – Ă©s egy bankszĂĄmlĂĄt terhelƑ zsĂ­ros utalĂĄs Ă­gĂ©rete – lebeghetett a Yesterday alkotĂłinak szeme elƑtt, amikor hozzĂĄjĂĄrultak, hogy vĂĄszonra vigyĂ©k a Beatles jukebox musicales romantikus komĂ©diĂĄjĂĄt – a mƱfaj a sikeres zenĂ©szek, mƱvĂ©szek szĂĄmainak ĂșjbĂłli feldolgozĂĄsĂĄt jelenti egy romantikus komĂ©diĂĄban, szakszĂłval: limonĂĄdĂ©ban.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=149&v=82vSatlsuv8

A film cĂ­mĂ©t hĂĄla Istennek nem fordĂ­tottĂĄk le, magyarul is Yesterday-kĂ©nt fut a mozikban jĂșnius 27-e Ăłta. A szĂł kettƑs utalĂĄs, egyrĂ©szt a modern zenetörtĂ©nelem legtöbbször feldolgozott, hĂĄromezernĂ©l is több vĂĄltozatot megĂ©lt dalĂĄnak cĂ­mĂ©re, mĂĄsrĂ©szt a fƑhƑs, Jack Malik Ă©letĂ©nek sorsdöntƑ napjĂĄra.

Jacket a film elejĂ©n feltörekvƑ zenĂ©szkĂ©nt ismerjĂŒk meg, akinek valamicske zenei tehetsĂ©ge van, mĂ©gsem tud a bolti ĂĄrufeltöltĂ©s közbeni Ă©neklĂ©snĂ©l Ă©s nĂ©hĂĄny közönsĂ©gmentes fellĂ©pĂ©snĂ©l tĂĄvolabb jutni. Mikor Ă©ppen feladnĂĄ, rĂĄtekint a JĂłisten: intĂ©z egy csodĂĄt, 12 mĂĄsodpercnyi ĂĄramszĂŒnetet a Földre. A sötĂ©tben helyet kap a jĂł, a rossz Ă©s a megmagyarĂĄzhatatlan is: az emberisĂ©get magĂĄval ragadja a helyzet kuriĂłzuma, Jacket elĂŒti egy busz, a Beatles teljes munkĂĄssĂĄga pedig nyomtalanul eltƱnik a vilĂĄgbĂłl. Jobban mondva

emlĂ©kĂŒk egyedĂŒl Jackben Ă©l tovĂĄbb, aki a baleset utĂĄn egy Ășj, lehetƑsĂ©gekkel teli vilĂĄgban talĂĄlja magĂĄt.

A fiatal zenĂ©sz termĂ©szetesen nem ĂĄll ellen a kĂ­sĂ©rtĂ©snek, sajĂĄtjakĂ©nt adja el a Beatles szĂĄmait, vilĂĄgsztĂĄr lesz, Ășj környezettel, Ășj barĂĄtokkal, rĂ©gi-Ășj nyomorĂșsĂĄggal. Elköltözik Los Angelesbe, de nem kĂ©pes valĂłjĂĄban hĂĄtra hagyni a kedves-aranyos-vicces-lelkitĂĄrs barĂĄtjĂĄt, Ellie-t, aki iskolĂĄs koruk Ăłta mellette ĂĄll, hisz benne Ă©s segĂ­ti mindenben – termĂ©szetesen szerelembƑl, amit a fiĂș tĂșl kĂ©sƑn fog fel. A törtĂ©net lĂ©nyegi rĂ©sze ennyi – az elmondottakbĂłl, tudhatjuk, mi jön ezutĂĄn.

Richard Curtis forgatĂłkönyvĂ­rĂł – Briget Jones naplĂłja, SztĂĄrom a pĂĄrom, IgazĂĄbĂłl szerelem – a tƑle megszokott elemekkel dolgozik: mĂĄr-mĂĄr tĂșlcsordulĂłan szerethetƑ karaktereket ad, nĂ©hĂĄny epĂ©s-humoros megjegyzĂ©st, hogy ne folyjon el a szöveg, Ă©s egy-egy gondolatot, amivel kiemeli a törtĂ©netet az ĂĄtlagosan rossz limonĂĄdĂ©k sorĂĄbĂłl.

Ez az utolsĂł elem elĂ©g hiĂĄnyos a Yesterday esetĂ©ben. Mert bĂĄr kapunk egy sztorit, ami meseszerƱ, mĂ©gis emberi, kapcsolĂłdunk hozzĂĄ, Ă­gy egy-egy vilĂĄgmegvĂĄltĂł gondolat tĂĄptalaja lehetne – de nem adnak semmit, ami gyökeret ereszthetne benne.

Nincs semmi, ami tĂșlmutatna a film öncĂ©lĂșsĂĄgĂĄn: annak bizonyĂ­tĂĄsĂĄn, hogy a Beatles jĂł.

Richard Curtis Ă©s Danny Boyle kisujjbĂłl kirĂĄzott egy mozit, amibe beletettek mindent, amire haraphat az Y-generĂĄciĂł: azok, akik tudjĂĄk, hogy a Beatles „nagy zenekar”, „klasszikus a szĂł legjobb Ă©rtelmĂ©ben”, „zenetörtĂ©nelem”, vagy Ă©ppen „tökre az alapmƱveltsĂ©g rĂ©sze”, de arra mĂĄr nincsen igĂ©nyĂŒk, hogy akĂĄr egy Beatles-szĂĄmot is vĂ©gighallgassanak az egyĂŒttesrƑl kĂ©szĂŒlt filmben.

A Yesterday kiszolgĂĄlja a nĂ©zƑt, szĂłrakoztat Ă©s törekszik rĂĄ, hogy ne sodrĂłdjon mĂ©ly, lĂ©nyegi dolgok felĂ©; inkĂĄbb benyom nĂ©hĂĄny poĂ©nt vagy egy gyors vĂĄgĂĄst, mire a nĂ©zƑnek hiĂĄnyĂ©rzete tĂĄmadna. A vĂ©geredmĂ©ny egy ĂłriĂĄsi, kihagyott ziccer: egy jĂł ötlet elcseszĂ©se egy kiemelkedƑ stĂĄbtĂłl.

A legszomorĂșbb, hogy minden bizonnyal a ziccer kihagyĂĄsa mellett döntöttek – tudatosan foglalkoztak az ezerszer megĂ­rt szerelmi szĂĄllal a film valĂłs tartalma helyett. Minderre bizonyĂ­tĂ©k az idƑrƑl idƑre kiszĂłlogatĂł reflektĂ­v hang; ami rĂĄmutat, hogy ugyanmĂ©giscsak eltelt nĂ©hĂĄny Ă©vtized a Beatles-sikerek Ăłta – hiszen ma mĂĄr fĂ©lreĂ©rthetƑ lenne egy fekete-fehĂ©r lemezborĂ­tĂł! –, de arrĂłl az egy dologrĂłl, amirƑl Ă©rdemes lenne, nem beszĂ©lĂŒnk: alkalmas hely mĂ©g a vilĂĄg a Beatles befogadĂĄsĂĄra?

Ezek is Ă©rdekelhetik

Hírlevél feliratkozås
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb hĂ­reirƑl! Adja meg a nevĂ©t Ă©s az e-mail-cĂ­mĂ©t, Ă©s mi naponta elkĂŒldjĂŒk Önnek a legfontosabb hĂ­reinket!