Filmtörténeti ikon

2019.04.01. 11:20

Senki nem hinné, de már húszéves a Mátrix

A Wachowski-testvérek alkotása legendás, a mai napig hivatkozási alapot jelent.

The Matrix 1999 Real Lana Wachowski et Lilly Wachowski Carrie Anne Moss Keanu Reeves Laurence Fishburne. COLLECTION CHRISTOPHEL © Groucho II Film Partnership / Silver Pictures

Forrás: AFP

Fotó: Groucho II Film Partnership / Silver Pictures

1999-ben még teljesen szokványos dolog volt, hogy közel fél évvel később érkezett a magyar mozikba egy alkotás az amerikai bemutatóját követően. A Mátrix-szal is ez történt, mely március 31-én volt éppen 20 éves – írja a hirado.hu.

A portál értékelése szerint nemcsak a disztópikus film mondanivalója, vagyis az örök kérdés, hogy a valóságban létezünk-e vagy csak egy szimulált világ foglyai vagyunk, hanem az akkori korszakalkotó látvány is hozzásegítette a Mátrixot a kult státusz eléréséhez.

Carrie Anne Moss és Keanu Reeves a Mátrix című filmben
Fotó: Groucho II Film Partnership / Si / Collection ChristopheL / AFP

A cikk kiemeli, hogy a Mátrix kimagaslóan felette állt az akkori filmtermésnek is, holott az 1999-es esztendő nem volt épp gyengének nevezhető az Amerikai szépséggel, a Halálsoronnal vagy éppen a Hatodik érzékkel.

A Keanu Reeves, Laurence Fishburne és Carrie-Anne Moss főszereplésével készült ikonikus alkotás összköltsége 63 millió dollár volt, amely közel a nyolcszorosát hozta vissza a pénztáraknál (az egyéb, reklámjellegű bevételeket nem említve). Bátran kijelenthető, hogy a Mátrixon egy egész nemzedék nőtt fel – összegez a hirado.hu cikke.

Borítókép: a Mátrix c. film egyik plakátja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!