környezetvédelem

2018.02.24. 09:19

Tollkorallokat és polipokat talált az Antarktiszon Javier Bardem

A színész a Greenpeace-szel együttműködve kutatott.

Velence, 2017. szeptember 5. Javier Bardem spanyol színész a Mother címû filmje bemutatóján a 74. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon 2017. szeptember 5-én. Az alkotás szerepel a szeptember 9-ig tartó filmes seregszemle versenyprogramjában. (MTI/EPA/Claudio Onorati)

Virágzó tollkoralloknak, koralloknak, polipoknak és szivacsoknak is életteret biztosító érzékeny ökoszisztémát találtak az Antarktisz körüli vizek mélyén, egy eddig feltáratlan területen – közölte kedden a Greenpeace. A természetvédelmi szervezetet Javier Bardem Oscar-díjas hollywoodi filmsztár is elkísérte a januári expedícióra.

A környezetvédő szervezet több merülést végzett egy kutató-tengeralattjáróval több száz méteres mélységben januárban, eközben mintákat is gyűjtöttek.

Az expedíció felvételeit kedden Berlinben mutatta be a Greenpeace. A képek és a minták elemzésének eredményei alátámasztják egy, a német kormány kezdeményezésére indított európai uniós javaslat szükségességét. E javaslat szerint a déli-sarkvidéki Weddel-tengernél a világ legnagyobb tengeri természetvédelmi területét hoznák létre.

A Greenpeace kutatócsapata megvizsgálta a tengerfeneket ezen a területen és az Antarktiszi-félszigettől nyugatra lévő régióban. Itt élő számtalan gerinctelen élőlényével ez az antarktiszi terület faji sokszínűség tekintetében alig marad el a trópusi korallszigetektől.

Mintegy 300 méteres mélységben korábban nem sejtett változatosságú életet figyelhettek meg a Weddel-tengerben a 4 Celsius-fokos hideg ellenére.

„Nem gondoltam volna, hogy ennyi élet van ezekben a vizekben”

- mondta Javier Bardem a kutatási eredmények bemutatásakor.

Az Oscar-díjas színész célja, hogy a Greenpeace-szel közösen dokumentumfilmet is forgasson az Antarktisz e részéről. Mint mondta: ebben az évben nincs ott a Berlinalén, de később szívesen bemutatná ott ezt a filmet.

„Korábban csak olyan hálókból vettek mintákat, amelyeket áthúztak a tengerfenéken. Nem akartuk azonban tudatosan károsítani a tengerfeneket, sem a tengeralattjáróval időnként egy-egy koralldarabot lecsippenteni”

- mondta Sandra Schöttner német tengerbiológus.

Az Antarktisz élővilágának védelmével foglalkozó nemzetközi bizottság (CCAMLR) októberben dönt egy 1,8 millió négyzetkilométeres természetvédelmi terület kialakításáról. A döntés nyomán megakadályozható lenne a kiemelten érzékeny tengeri ökoszisztéma ipari kizsákmányolása.

A Déli-sarkvidéken jelenleg a Ross-tenger áll védelem alatt. A Greenpeace információi szerint a világ tengereinek csak egy százaléka védett. Ahhoz, hogy élőviláguk regenerálódni tudjon a túlhalászat és a környezetszennyezés okozta károsodásokból, a környezetvédők szerint az óceánok 30 százalékának védelmére lenne szükség.

Borítókép: MTI/EPA/Claudio Onorati

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!