zene

2017.11.19. 08:24

Új szólólemezre készül a Junkies frontembere

Szekeres András karácsonyra szeretne kijönni a kész anyaggal.

A családdal töltött idő és a zene tölti fel a Junkies frontemberét, aki általában nem saját életéből meríti az ihletet dalaihoz. Szekeres Andrással egy dunaújvárosi koncert előtt, az utolsó pillanatban beszélgetett a duol. hu újságírója.

Mindig ilyen pörgős az életed?

Nem, most pont az a gond, hogy elfogytak a teendők. Most az első helyen a szólólemezem áll, de az meg nagyon nehezen készül el. Ez eléggé nyomaszt, mert haladnék vele. Az eddigiekről jók a visszajelzések. Szeretném már hallani a kevert változatot. Ez olyan, mint amikor elkészül egy ház, és az embernek jókedve lesz tőle. Kéne az inspiráció.

Nekem úgy tűnik, te vagy az üdítő kivétel a rockzenészek között, akit nem torzított a rockandroll életforma. Hogy csinálod?

Nem tudom. Nyilván a családomnak sokat köszönhetek. A földön tartanak, nincs lehetőségem akár elzülleni, vagy elszakadni nagyon a valóságtól, mert nap mint nap teendőm van velük. Édes teendőm, mert nagyon szeretem. Iskolába vinni a gyereket, meg ilyen hétköznapi feladataim vannak, amik a földön tartanak, és emellett intézem a zenekar ügyeit. Amikor nagyon sok mindennel foglalkoztam, akkor mindent rosszul csináltam. Kigyomláltam közülük azokat, amik kevésbé fontosak, vagy nélkülözhetők, és megpróbáltam kevesebb dologgal foglalkozni. A család mellett a zenekar, meg a szólókarrierem maradt, így jobb rálátásom van a dolgokra.

Amint egy kicsi időd van, rögtön a lányoddal töltöd.

Igen. Azt nem lehet pótolni semmivel. Egyrészt feltölt, másrészt látom, hogy milyen gyorsan elmúlik az idő. Már kilencéves, pedig csak most született. Még legfeljebb ugyanennyi időt lesz nálunk, utána éli majd a saját életét. Én nagyon örülnék, hogyha tovább maradna. Nagyon élvezem a vele töltött időt. De ugyanakkor a munkát, a koncertezést is. Sokat járunk el mindenhova. Én életemben nem utaztam ennyit, mint az elmúlt egy évben. Voltunk Koreában, amit úgy próbálunk felfogni, mint egy ajándékot az élettől.

Mikor tudsz elmélyülni? A dalszövegeid nagyon átgondoltak, mélyérzésűek.

Valóban, ahhoz el kell mélyülni. Ezzel igazából most problémám is van. Az első számú feladat az új nagylemez szövegeinek a megírása. A dalok nagyjából már készen vannak, fel vannak játszva, de ebben a stádiumban még rengeteget változnak, átalakulnak. Valóban, pont arra lenne szükségem, hogy mélyedjek el. Próbáltam Attilát, a Paddy and the Rats énekesét bevonni a saját dalaim megírásába, de nem ez a megoldás, ez sokkal személyesebb. Első számú, hogy nekem tetsszen, de még nem érzem úgy. Kitűztem magamnak egy karácsonyi lemezmegjelenést, amit tartok is majd. De most nagyon nyomaszt, hogy nem haladok úgy, ahogy szeretném.

Sok évnyi házasság után hogy lehet szerelmes dalt írni?

Biztos mindenki azt várja, hogy azt mondjam: mert megélem ezt. Én a szövegeimet mindig úgy írtam, hogy belülről elvonatkoztattam. Egy bizonyos szituációt írok meg, amivel száz százalékig tudok azonosulni. Általában keserédesek ezek. Ehhez hangulatba kell kerülnöm, a dal hatása alá kell kerülnöm. Igazából a dal szokta magát megírni.

Borítókép: MTI Fotó: Kollányi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!