világpremier

2020.03.10. 10:14

Világsztár ad koncertet Magyarországon

Damon Albarn, a brit popzene elmúlt harminc évének egyik kulcsfigurája Budapesten, a Müpában is bemutatja legújabb, Izland ihlette művét, amelyet nagyzenekarral (vonósokkal, fúvósokkal, ütősökkel, elektronikával), hatásos vizuális körítéssel ad elő.

Damon Albarn of the supergroup The Good, the Bad & the Queen performing live at Lowlands Festival 2019 on 16 August 2019 in Biddinghuizen, Netherlands. (Photo by Roberto Finizio/NurPhoto)

Forrás: AFP / NurPhoto

Fotó: Roberto Finizio

A Blur és a Gorillaz énekesét intim térben látni kivételes esemény, úgy meg különösen, hogy

a 2020 májusi premierturné tizenkét állomása közül a Müpa-koncert lesz a második, és az egyetlen nem nyugat-európai!

Damon Albarn vitathatatlanul a modern könnyűzene egyik legjelentősebb alakja:

a Blur élén megalkotta a brit gitárpop egyik legizgalmasabb életművét, a Gorillazzal a 21. századi színes popzenének szabott új utat, a The Good, The Bad & The Queen és a Rocket Juice & The Moon szupergrupok élén pedig bátran keresztezett stílusokat.

Az afrikai zene inspirációját, kölcsönhatásait számos remek lemezen, nagyszerű projekttel bemutatta már (Mali Music, Kinshasa One Two, Africa Express). 2014-es szólóalbuma (Everyday Robots) a személyességén túl 21. századi problémákon filozofál – például azon, hogy merre tart az emberiség vagy a természet és a technika ellentétességén -, ahogy jelentős színpadi művei is. A Monkey: Journey To The West egy klasszikus kínai történet megzenésítése, a Dr Dee pedig brit opera. Albarnt régóta inspirálja Izland – ő szerezte a 101 Reykjavík filmzenéjét is -, The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows című legújabb alkotását is „spirituális otthona” ihlette: az idő múlása, a természet sérülékenysége.

Az esményért katt ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!