asztalitenisz

2021.11.15. 09:20

Amit Sáth Sándor csinált, nem lehet megismételni

A hazai asztalitenisz legnagyobbjai is kalapot emelnek a tolnai sikeredző előtt, aki minden bizonnyal megismételhetetlen teljesítménnyel, egy – akkor még – nagyközségben, Tolnán hozott létre világszínvonalú pingpong-bázist. A Sáth „Herrera” Sándorról készült dokumentumfilm online premierjét pénteken tartották.

Steinbach Zsolt

Forrás: Beküldött kép

A hetvenes-nyolcvanas években hazai és külföldi szakemberek is csodájára jártak a tolnai asztalitenisznek. Ennek a településnek olyan tizenéves, saját nevelésű lányokból álló pingpongcsapata volt, amely éveken keresztül végigverte Európát, és ötször is BEK-ezüstérmet szerzett. A sikerhez természetesen sok ember munkája kellett, ám kétségtelen, hogy a történet legfontosabb szereplője a menedzserként, pótapaként és számos más feladatkört is ellátó vezetőedzőként, Sáth Sándor volt. Az ő életútjáról és főként a tolnai sikerekről Kindl Gábor 2019-ben készített dokumentumfilmet „A Sáth – A munkában hiszek” címmel, amelynek bemutatója pénteken délután volt. Eredetileg élő vetítést terveztek Tolnán, de a járványhelyzet miatt végül online lett a premier.

Ha jól számoltuk, összesen huszonnyolcan szólalnak meg a filmben. Köztük olyan nagyságok, mint a világbajnoki aranyérmes Jónyer István–Klampár Tibor–Gergely Gábor-trió, amelynek tagjai a legendás argentin labdarúgóedző után egymás között csak „Herrera”-ként emlegették Sáth mestert. A kamera elé ült az európai női asztalitenisz egykori egyeduralkodója, a Tolnai Vörös Lobogó csapatának mumusa, a Statisztika korábbi vezetője, dr. Ormai László és Tarján András, egykori szövetségi kapitány is.

Természetesen megszólalnak a filmben a tolnai aranycsapat játékosai, Bolvári Ildikó, Balogh Ilona, Bolvári Katalin, Bátorfi Csilla, Kiss Anikó, Bizó Mária, illetve Sáth Sándor korábbi segítői, dr. Bátorfi István, Éberhardt János és Németh Zoltán edzők.

Fotó: Beküldött kép

Utóbbi fogalmazott úgy, hogy amit Sáth Sándor Tolnán elért, az bizonyosan megismételhetetlen teljesítmény. Nyilatkoznak Tolna korábbi településvezetői, szakosztályvezetői és több kortárs Tolna megyei edző, Kovács László Tamásiból, Tauker István Simontornyáról. A film kitér a Sáth családot ért tragédiára, arra az autóbalesetre, amely a mester kisebbik fia, Gyula ígéretes edzői karrierjét törte derékba.

Az alkotás nem hallgatja el, hogy Sáth Sándor soha nem volt úgymond könnyű ember (amit Sanyi bácsi is elismert), szakmai teljesítményéről azonban mindenki felsőfokban beszélt. Nem maradtak ki a filmből a tolnai aranykorszak utáni miskolci, orosházi, szekszárdi Sáth-sikerévek sem, amelyek azonban már elsősorban menedzseri kvalitásokat igényeltek Sanyi bácsi részéről.

Megszólal a filmben dr. Varga József, a Szekszárdi AC tolnai származású korábbi elnöke is, akinek – mint a film mecénása – az alkotás létrejötte nagymértékben köszönhető.

A filmből természetesen sokkal több minden megtudható Sáth Sándorról és a remek asztalitenisz-sikerekről. Az alkotás még megtekinthető a Pixel TV honlapján. Kindl Gábor tájékoztatása szerint pedig amint a járványhelyzet engedi, megtartják az élő filmbemutatót is.

Kis település egyedülálló sportsikerei

A tolnai Vörös Lobogó női asztalitenisz-csapata 1971-ben lett járási bajnok, 1973-ban megyebajnok, 1976-ban jutottak fel az NB I-be, 1978-ban már a 3. helyet szerezték az élvonalban. Az 1979–80-as szezonban 2. helyet szerezték a Bajnokcsapatok Európa Kupájában, ebben a sorozatban 9 évig vettek részt, két 3. hely mellett még négyszer szereztek ezüst­érmet, utoljára 1985–86-ban. Serdülő és ifjúsági Európa-bajnokságokon 5 arany, 5 ezüst és 14 bronzérmet szereztek, Balogh Ilonának vb-bronza, Kiss Anikónak főiskolás világbajnoki ezüstje is van. A Balogh–Bolvári Ildikó-páros hatszor nyert magyar bajnokságot.

Borítóképünkön: Sáth Sándort a szakma legnagyobbjai között tartják számon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!