Kultúra

2017.06.13. 08:48

A Pincefalu várja a településeket

A gasztronómia, az értékek és a kultúra jegyében harmadik alkalommal szervezi meg a megyei önkormányzat „Vár a megye” – Tolna Megyei Értékek Napja elnevezésű rendezvényét.

Munkatársunktól ([email protected])

Idén június 23-án, pénteken vár a megye mindenkit, ezúttal Györkönyben – jelentette be helyszíni sajtótájékoztatóján Fehérvári Tamás, Tolna Megye Közgyűlésének elnöke. Az esemény beharangozóján a házigazda település polgármestere, Braun Zoltán, valamint a társszervező Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója, Kary József is részt vett. Valamennyien hangsúlyozták: idén is a gasztronómia, az értékek és a kultúra jegyében kerültek összeállításra a megye településeinek szóló programok – tájékoztatott Tóth Róbert kommunikációs referens.[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kary József, Fehérvári Tamás és Braun Zoltán a sajtótájékoztatón (Fotó: tolnamegye.hu)
[/caption]

Fehérvári Tamás mindenek előtt köszönetét fejezte ki a vendéglátó településnek, hogy lehetőséget biztosítanak a rendezvény megtartásához. - A Pincefalu kiváló, egyben gyönyörű környezet, amely nem véletlenül érdemelte ki a Tolnaikum minősítést – fejezte ki elismerését az elnök. Mindezen túl, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében támogatott pályázatának köszönhetően, közel százmillió forintos forrásból tovább is fejlődhet – tette hozzá.

A programokra rátérve elmondta: a „Minden ízében Tolna megye” című főzőversenyen különböző közösségek fogásai készülnek majd, amelyeket az úgynevezett kóstolópontokon ingyenesen megízlelhetnek a vendégek. A szakmai zsűri helyi, ugyanakkor országosan ismert mesterszakácsokból áll össze.

Az ételkülönlegességek mellett a szórakozás is fontos eleme az eseménynek. A játékra jelentkezők „Érték Viadalon” mérhetik össze tudásukat, mégpedig a térség kincseit megjelenítő feladványok által.
Délután a kiemelt megyei értékek, azaz Tolnaikumok ünnepélyes bejelentése, az értékdíjak átadása és eredményhirdetés zajlik le.
A vendégek elsősorban a települési önkormányzatok és az értékgyűjtő mozgalom képviselői, azonban a délután megrendezendő kulturális programokra, és a „borMegyetem”-re minden érdeklődőt szeretettel vár a megye.

Embléma is készül a rendezvényre

Kary József, a megyei közgyűlés elnökének véleményét osztva örömét fejezte ki, hogy a Tolna Megyei Önkormányzat és a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködése sikeres. A szakmai igazgató aláhúzta: a közművelődéshez kapcsolódó legfontosabb feladatokat helyben végzik. Ennek tükrében támogatják a helyi értékeket megjelenítő programokat, amelyek kiválóan hozzájárulnak az identitás és a közösség épüléséhez. A Vár a megyéhez hasonló események hozadékának nevezte mind a helyi gazdaságfejlesztést, mind a vidék megtartó erejének növekedését. A megyei önkormányzat külön emblémát is terveztetett a rendezvénynek: ez a védjegynek is beillő szimbólum magában foglalja az új – sárközi motívumot ábrázoló – megyelogót is. Az eseményen tavaly mintegy ötven település képviseltette magát, több mint háromszáz fővel; idén is hasonló számú érdeklődőt vár a megye.

A Pincefalu sajátosságából adódóan kékfrankos bortúrán vehetnek részt az érdeklődők: ezen a túrán a györkönyi pincészetek és a szekszárdi-tolnai borvidékek borai kóstolhatóak meg – ezt már Braun Zoltán mondta el a „borMegyetem” témaköréhez kapcsolódva. A résztvevők a helyszínen válthatnak jegyeket, melyekért cserébe nem csupán a borkóstolás, hanem a borozáshoz illő zenés-verses műsor adta élmény is jár.

Eddig mindegyik „Vár a megye” rendezvényen részt vettünk – közölte a polgármester. Véleménye szerint fontos, hogy a települések ne csak hivatalos formában találkozzanak, hanem más alkalmak keretében is építhessék kapcsolataikat. - Az egymással való megismerkedés közösséggé kovácsolja a megyét, mely által hatékonyabban érvényesíthetik érdekeiket is. Egymás értékeinek megismerése, a közös ételfogyasztás és borkóstolás összehozza az embereket – zárta mondandóját Braun Zoltán.

Kary József, Fehérvári Tamás és Braun Zoltán a sajtótájékoztatón (Fotó: tolnamegye.hu) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!