Közélet

2017.05.17. 09:31

Bormustra: merlot lett idén Tamási bora

Százharmincnyolc mintát kóstolt a bíráló bizottság az idei Tamási Bormustrán.

Balázs László ([email protected])

Bajnok merlot

A kellemes, fajtáját és önmagát adó vörösbort Szíjártó József készítette, aki elmondta, hogy gyerekkora óta járt a szőlőbe, kezdetben azt őrizni, 12 évesen pedig már permetezővel a hátán segített szüleinek. Az elmúlt évben sikerült úgy megvédenie a szőlőt, hogy semmilyen betegség nem jelent meg rajta. Elég későre hagyta a szüretet, október 20-a körül szedte csak le a szőlőt, ez meghozta az eredményt, talán ennek köszönhető, hogy a zsűri az ő borát választotta.

A közelmúltban lezajlott kétnapos program első napján a művelődési központban rendezték meg a hagyományos járási borversenyt, melyen a szakértő mellett társadalmi zsűri is kóstolta, értékelte és bírálta a városban és a járásban élő, gazdálkodó termelők által leadott, a versenyre benevezett bormintákat – írja a Tamási Táj.

A zsűri elnöki teendőit Módos Ernő borász, az Alisca Borrend nagymestere, alapító tagja látta el, további húsz borbíra közreműködésével, akik elé összesen 138 minta került, mégpedig: 59 fehér, 57 vörös és 26 rozé bort töltöttek a poharakba. A járás, illetve az Észak Tolnai Hegyközség 17 településéről összesen 47 termelő nevezett a versenyre – mondta el lapunknak Czink Judit, a mustrát szervező Tamási Művelődési Központ és Könnyü László Könyvtár igazgatója.

Színvonal

A szekszárdi Ferger-Módos borászat borásza, Módos Ernő úgy fogalmazott: a borverseny kinőtte Tamási város szűkebb körzetét, és nemcsak a borok színvonala, hanem a kóstoltatás, a szervezés, a bemutatás színvonala is kifejezetten kiválóra sikerült. A benevezett 138 mintából gyakorlatilag négy darabot kellett kizárni, ami óriási eredmény, sok évvel ezelőtt ez a szám a többszöröse volt. Látszik, hogy a gazdák megfogadják a szakemberek és egymás tanácsait.

Sajnos a 2016-os évjárat nem kényeztetett el bennünket. Tudjuk, hogy a mi vidékünkön, itt a Kárpát-medencében, a szőlőtermelés északi határán az ősznek különösen nagy jelentősége van: fontos, hogy mennyit süt a nap, hogy áll a csapadék, és ezek függvényében milyen lehetőség rejlik a fajták tökéletes beéréséhez.

Sajnos a tavaly szeptember és október nem segített bennünket, sok csapadék esett, ami a vékonyhéjú fajtákat tönkretette – ismertette Módos Ernő.

A versenyen azért kiderült, hogy gyengébb évjáratban is lehet szép borokat készíteni, a leadott 138 mintából 19 óbort kóstoltak, az új borok közül a vörösök esetében 59-ből 18 arany, 17 ezüst, 15 bronzérem született, ez kifejezetten jó arány. A fehér borok esetében 58 mintából 15 aranyat, 19 ezüstöt és 15 bronzérmet érdemelt ki, a 21 rozé bormintából pedig 5 arany, 7 ezüst és 5 bronz született. A Nagy Fehér Arany minősítést Bella László olaszrizlingje, a Nagy Vörös Arany minősítést pedig Ortner Tibor merlot-ja kapta. A Tamási Város Bora címet 2017-ben Szíjártó József merlot bora érdemelte ki. [caption id="" align="alignleft" width="650"] Módos Ernő (balra) gratulál Szíjártó Józsefnek (Beküldött fotók)
[/caption] 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!