Szarvasbőgés

2017.09.14. 11:30

Természetközeli élmény szarvasbőgést hallgatni

A szeptember a szarvasbőgés és a vadászidény kezdete. Dr. Király István vadász avatott be bennünket a gyönyörű időszak rejtelmeibe.

Melcher Alexa, fotó: Makovics Kornél

A szarvasbikák szerelmes hangja zengi be az erdőket Tolna megyében is. Az augusztus közepétől november elejéig tartó időszakban a szarvasbőgés az erdők legnagyobb kincse, fogalmazott dr. Király István, az Országos Magyar Vadászkamara Tolna megyei Területi Szervezetének titkára, aki interjút adott honlapunknak.

– Mettől meddig tart a szarvasbőgés?

– Ez sok mindentől függ – válaszolta dr. Király István, az Országos Magyar Vadászkamara Tolna megyei Területi Szervezetének titkára. – Összességében augusztus közepétől október végéig tart, de olykor november elejére is áthúzódhat. Ugyanakkor a szarvasbőgés fő időszaka a szeptember. Három szakaszra szoktuk bontani a bőgést. Az augusztusi az előszakasz, a szeptember a fő, ekkor tetőzik, és az október az utószakasz, vagy más néven az utóbőgés.

– Mitől függ, hogy mikor kezdődik és mikor végződik a bőgés? 

– Az időjárási körülmények és a biológiai folyamatok határozzák meg leginkább. Amikor jön a hűvösebb idő, rövidülnek a nappalok, azzal együtt változnak az állatok szervezetében végbemenő biológiai folyamatok. Ez alatt azt értjük például, hogy a szarvastehenek az ivarzás következtében szaganyagot termelnek, amit ebben az időszakban bocsátanak ki, ezt természetesen a bikák megérzik, és beindítja bennük a párzási ösztönt. Az utóbőgés az, amikor a szeptemberi fő bőgési időszakban nem megtermékenyült nőstények ismételten ivarzanak, ezzel utóbőgésre késztetik a bikákat.

– Szabad ilyenkor látogatni az erdeinket? Mikor rendelnek el erdőlátogatási tilalmat?

– Erdőlátogatási tilalmat a balesetek elkerülése végett rendelhetnek el az erdészetek. Azért, mert a nászidőszakban a bikák kiszámíthatatlanná válhatnak, ráadásul ekkor kezdődik a vadászidény is. A turisták száma megnő ősszel, emiatt veszélyes lehet az erdő. Azonban a vadászokra is szigorú szabályok vonatkoznak, amelyeket be kell tartaniuk, így nem lehet probléma. De teljes erdőlátogatási tilalmat csak a legvégső esetben szoktak elrendelni, nem áll szándékunkban megfosztani az érdeklődőket ettől az érdekes, természetközeli élménytől, amit a szarvasbőgés jelent.

– Tolna megyében hol hallgathatunk szarvasbőgést? 

– Szekszárd körül a legjobb hely szerintem a Keselyűsi út gemenci vége, ahol a Sió töltésről is hallhatjuk a bőgő bikákat, és a vadászatot sem zavarjuk. Emellett a Szekszárdi-dombság is jó környék, ha kirándulni akarunk és még bőgést is szeretnénk hallani. A Gemencben pedig különböző programokat is szerveznek a szarvasok nászához kapcsolódóan.

ERDŐLÁTOGATÁSI KORLÁTOZÁS

A Gemenc Zrt. a 2009. évi XXXVII. (az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló) törvény 94.§.(1) értelmében 2017. augusztus 28. és szeptember 30. közötti időszakban részleges erdőlátogatási tilalmat rendelt el a vagyonkezelésében lévő erdőterületekre vonatkozóan.

Azt kérik, hogy az érdeklődők szeptember 30-ig csak 9-től 15 óráig tartózkodjanak az erdeik területén! Korlátozottan látogatható a Duna és a Sió ártere, Szekszárd közelében Bárányfok, a Keselyűs, Pörböly, a Báta környéki erdőterületek, Baja közelében a Cserta és a Vén-Duna, a Pörbölyi erdő a Pörbölyi Titánnal és a Pandúr-sziget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!