A láz, és ami mögötte van

Ma már az is előfordul, hogy az anyukák közösségi fórumokon cserélnek eszmét arról, mikor miként kell a gyerekek lázát csillapítani. A gyermekgyógyászati szakmai kollégium pontos ajánlást fogalmazott meg ezzel kapcsolatban.

Van, hogy muszáj csillapítani

Abban az esetben kell mindenképpen lázat csillapítani 39 Celsius fok alatt, ha a betegség hányásos-hasmenéses tünettel társul. Ugyanis ekkor folyadékhiány, illetve kiszáradás veszélye áll fenn. Ezen túl a szívbetegek esetében is ez az általános eljárás. Bár a tapasztalat az, hogy sok kisgyermekes szülő túlaggódja a lázcsillapítást, ez még mindig jobb eset, mintha egyáltalán nem vagy félvállról kezelnék az ilyen helyzeteket. A gyerekek a felnőtteknél sokkal jobban tűrik a lázas állapotot, gyakran a közérzetük sem rossz, és ez fontos szempont a gyógyulásnál.

Az influenza és az ezzel együtt járó agresszív láz többekben, elsősorban persze a kisgyermekes szülőkben veti fel azt a kérdést, mikortól kell gyógyszert adni. A választ tekintve vannak olyanok is, akik a nyugati mintát követve, ahol jó ideje nem csillapítják a lázat, sem gyógyszert, sem hűtést nem alkalmaznak. Mint mondják: kiderült, hogy a láz nem veszélyes, nem károsítja a szervezetet. Ráadásul a magasabb testhőmérséklet a szervezet védekező reakciója, és ebből kifolyólag ennél megfelelőbb védekezési módot egy kórokozóval szemben el sem lehet képzelni. Eszerint ha teljesen csökkentjük a lázat, az immunválasz felfüggesztése révén kiszolgáltatjuk a beteget a kórokozók kényének-kedvének.

A lázat 38 Celsius fok fellett egy-két tizeddel már érdemes csillapítani, főleg a csecsemőknél (Fotó: MW-archívum)

Hogyan kell mérni?

A csecsemőknél és kisgyerekeknél a testhőmérsékletet a legmegbízhatóbban a végbélben lehet mérni, de tudni kell, hogy a lázmérő által mutatott érték 0,5 Celsius-fokkal magasabb, mint a hónaljban mérve. Tehát, ha hónaljban 37 Celsius fokot mérünk, a végbélben 37,5-öt. Gyermekek esetében a magas láz hónaljban 39 Celsius-foktól kezdődik, igen magas lázról 40,5 Celsius fok felett beszélünk. Ha 39 fokos láza van a gyereknek, és mindenképpen hűtőfürdőt készítünk neki, az ne legyen hidegebb 38 fokosnál, és csak addig legyen benne a gyermek, amíg jól érzi magát, nem tiltakozik ellene.

Csakhogy ez részben igaz, és míg Kanadában és Nyugat-Európa több országában például egyáltalán nem javasolják a hűtőfürdőt és a lázcsillapító készítményeket, nálunk azért más a helyzet. Az ajánlás nem egy-egy gyermekorvos sajátja, hanem a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégiumé, erről dr. Gujás Erika szekszárdi háziorvos tájékoztatott. Elmondta: azt, hogy a gyerek láza öt perc alatt elmúljon, nem akarhatja a szülő. Az a legjobb, ha szépen lassan, két óra alatt csökken a testhőmérséklet. Nagyon nem mindegy, hogy milyen idős gyermekről beszélünk, máshogy kell ugyanis egy csecsemő, és máshogy egy iskolás korú csemete esetében eljárni. Fél éves korig kúpot lehet adni a piciknek, hat kilónál könnyebb babáknak nem is egészet, csupán egy felet. Hat hónapos kortól már sziruppal is lehet próbálkozni, ezt azonban kiköpheti a kis beteg, és nehéz eldönteni, hogy mekkora az a mennyiség, ami benne is maradt.

A lázat 38 Celsius fok fellett egy-két tizeddel már érdemes csillapítani, főleg a csecsemőknél, és azt is érdemes tudni, hogy minél kisebb egy gyerek, annál nagyobb az esélye annak, hogy lázgörcs alakul ki nála. Tízből egy-két kicsinél fordul ilyesmi elő, és a tünetei egészen ijesztőek. A kisbabáknál azért javasolják nem túl magas láz esetén is a lázcsillapítást, mivel eleve magas a pulzusszámuk, és ha gyorsul a szívverésük, márpedig láz esetén ez bekövetkezik, előfordulhat, hogy nem jut elég oxigén az a csecsemő agyába. Jó tudni azonban, hogy a feleslegesen beadott gyógyszer terheli a vesét és a májat.

Kommentek

Legolvasottabb

1
Darázstámadás miatt került kórházba egy decsi család
2
Nagy károkat okozott a mai felhőszakadás a megyében
3
Pataki Rita diplomát szerzett Cambridge világhírű egyetemén
4
Őrizetbe vették a rendőrök a halálos baleset okozóját
5
Halálos baleset Fácánkert közelében
Méltatás
Az EYOF az utánpótlás idei legfontosabb eseménye
tánc / 37 perce
Arany minősítést szerzett a németkéri tánccsoport
Balatonberényben, a tizenhetedik Dunántúli Amatőr Művészeti Fesztiválon lépett fel a Németkéri Német Nemzetiségi Tánccsoport.
Gyász
MEGEMLÉKEZÉS KÁSLER ANDRÁSNÉ sz. Sebestyén Lídia halálának 15. évfordulójára "Hiába borul rád a temető csendje, szívünkben élni fogsz mindörökre. A halál nem jelent feledést, és véget, amíg élnek azok, akik szerettek téged." Szeretteid
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LOVASI IMRÉNÉ sz. Szakály Ilona faddi lakos 71 éves korában csendesen elhunyt. Végső nyugalomra helyezése 2017. augusztus 1-jén, kedden 15 órakor lesz a faddi temetőben. Kérjük, kegyeletüket csak egy szál virággal fejezzék ki. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Köszönetet mondok a bátaszéki Szivárvány Idősek Otthona vezetőségének és minden dolgozójának édesanyám HENÉZI MIHÁLYNÉ odaadó, gondos ápolásáért. Leánya Mendrei Lászlóné
Mély fájdalommal, és megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett Férjem, Édesapánk, Nagypapánk SCHMIDT JÓZSEF Állami Biztosító korábbi dolgozója 2017. július 21-én, életének 80. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Felejthetetlen halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. augusztus 4-én, pénteken 11 órakor a szekszárdi alsóvárosi temetőben lesz. Végakaratának megfelelően kérjük, hogy egy szál virággal búcsúztassuk. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Drága emléke szívünkben él!
"Küzdelmes volt az út, mely most véget ért, Fáradt tested megpihenni tért. Nyugodj csendesen, legyen békés álmod, találj odafenn örök boldogságot." Szomorú szívvel tudatjuk, hogy VARGA PÁL nyugalmazott vájár 78 éves korában türelemmel viselt, hosszú betegség után csendesen elhunyt. Szeretett halottunk hamvainak végső nyugalomra helyezése 2017. augusztus 1-jén, kedden 15 órakor lesz a bonyhádi katolikus temetőben. Lelki üdvéért gyászmise 2017. július 31-én, hétfőn reggel 7 órakor lesz a bonyhádi Közösségi Házban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MEGGYESI ISTVÁN szekszárdi lakos volt TOTÉV dolgozó 72 éves korában csendesen elhunyt. Végső nyugalomra helyezése 2017. augusztus 1-jén, kedden 13 órakor lesz a szekszárdi újvárosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Felújítás / 2 órája
Megtámasztották az egri minaretet
ott vagyunk / 11 órája
Döntőben a férfi pólósok!
vizes vb – úszás / 12 órája
Eredmények a csütörtöki úszóknál
Szerencsejáték / 13 órája
A kaparós sorsjegyek virágzását éljük
Hanol Erzsébet
megvan a második / 13 órája
Hosszú bronzérmet szerzett
pte-kpvk / 14 órája
Kevesebb hallgatót vettek fel idén a szekszárdi karra
Ihárosi Ibolya