A macskákat is megilleti a rendszeres állatorvosi vizsgálat

A külső és belső paraziták elleni védelem elhanyagolása számos, emberre is veszélyes betegség terjedését segítheti elő, így nekünk sem mindegy, hogy egészséges-e a cicánk.

Az MSD Animal Health állatgyógyászati vállalat megbízásából készített tanulmány szerint az indok 85 százalékban az, hogy az állat nem tűnik betegnek, baj esetén pedig úgyis elviszi, 11 százalék pedig anyagi okokra hivatkozott. A felmérésből kiderül az is, hogy a macskatartók közül jóval kevesebben gondoskodnak kedvenceik rendszeres állatorvosi ellenőrzéséről, mint a kutyatulajdonosok.

– Egy vidéki állatorvosi praxisban kétféle macskatartót lehet megkülönböztetni: van, aki lakásban tartja a cicát, és van, akinél a ház körül, szabadon élnek – mondta dr. Szabó Ákos bátaszéki állatorvos. Hozzátette, a lakásban tartott, vagy ki-be járós kedvencekre lényegesen több figyelem esik, a háztáji cicákkal általában csak akkor fordulnak orvoshoz, ha baj van. A szakember azt is megerősítette, hogy a macskákra jóval kisebb figyelmet fordítanak a gazdák, mint a kutyákra.

Hangsúlyozta, hogy a vakcinázás tekintetében különösen nagy a lemaradás. Míg az ebeknél egyre jellemzőbb, hogy a kötelezőn túl egyéb betegségek ellen is oltást kapnak, addig a macskáknál ez még lényegesen ritkábban fordul elő. Ugyan az esetükben nincs kötelező oltás, de fontos figyelembe venni, hogy a szabadon tartott, kijáró cicák veszettség szempontjából, humán- és állategészségügyi szempontból ugyanolyan veszélyt jelentenek, mint a kutyák.

A veszettség mellett a macskanáthának nevezett tünetegyüttes ellen is érdemes lenne nagyobb mértékben oltani az állatokat. A megnevezés felső légúti megbetegedést takar, amelyet többféle kórokozó válthat ki – leggyakrabban herpesz, vagy calici vírus a ludas, ami baktériumokkal is felülfertőződhet. Mivel a cicák nagy része oltatlan, a fertőzés akadálytalanul terjed. Súlyos esetekben ebbe bele is pusztulhat az állat, ami főleg szabadtartás esetében fordul elő. A lakásban tartott kedvencek sokkal kisebb veszélynek vannak kitéve, kisebb kockázatot jelent a tekintetükben a vakcinázás szempontjából elhanyagolt állapot. Az alap immunizálás két oltást jelent két hónapos különbséggel. Ezek után évente egyszer kell megismételni az immunizációt.

féregtelenítés tekintetében a külső és a belső élősködők irtásáról is gondoskodni kell, nemcsak az állatok, hanem a gazdák egészsége miatt is, hiszen a macskáktól ugyanúgy el lehet kapni parazitákat, mint a kutyáktól: orsóféreg, galandféreg is juthat az emberi szervezetbe. A belső élősködők tekintetében a veszély szabadtartású és lakásban tartott cicák esetében is fennáll. Alapesetben rendszeres, tehát két-három havi féregtelenítés mellett sem lehet teljes mentességről beszélni, viszont elkerülhető a fertőzés veszélye.

Mindezeken felül vannak egyéb, egyre gyakoribb betegségek is – például bőrgombásodás, leukózis, immunhiány betegség –, amelyek miatt a gazdáknak érdemes oltatni, illetve időről időre ellenőrzés céljából elvinni állatorvoshoz kedvenceinket, akár saját egészségük érdekében is.

(Forrás: MSD Animal Health)


Kommentek

Legolvasottabb

1
Darázstámadás miatt került kórházba egy decsi család
2
Nagy károkat okozott a mai felhőszakadás a megyében
3
Pataki Rita diplomát szerzett Cambridge világhírű egyetemén
4
Őrizetbe vették a rendőrök a halálos baleset okozóját
5
Halálos baleset Fácánkert közelében
Méltatás
Az EYOF az utánpótlás idei legfontosabb eseménye
Pályázat / 3 perce
55 milliárd forinttal támogatja a Miniszterelnökség a tejtermelőket
A Vidékfejlesztési Program keretében megjelent tejágazati pályázatra olyan sok igénylés érkezett, hogy a tárca megemelte a források összegét.
Gyász
MEGEMLÉKEZÉS KÁSLER ANDRÁSNÉ sz. Sebestyén Lídia halálának 15. évfordulójára "Hiába borul rád a temető csendje, szívünkben élni fogsz mindörökre. A halál nem jelent feledést, és véget, amíg élnek azok, akik szerettek téged." Szeretteid
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LOVASI IMRÉNÉ sz. Szakály Ilona faddi lakos 71 éves korában csendesen elhunyt. Végső nyugalomra helyezése 2017. augusztus 1-jén, kedden 15 órakor lesz a faddi temetőben. Kérjük, kegyeletüket csak egy szál virággal fejezzék ki. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Köszönetet mondok a bátaszéki Szivárvány Idősek Otthona vezetőségének és minden dolgozójának édesanyám HENÉZI MIHÁLYNÉ odaadó, gondos ápolásáért. Leánya Mendrei Lászlóné
Mély fájdalommal, és megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett Férjem, Édesapánk, Nagypapánk SCHMIDT JÓZSEF Állami Biztosító korábbi dolgozója 2017. július 21-én, életének 80. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Felejthetetlen halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. augusztus 4-én, pénteken 11 órakor a szekszárdi alsóvárosi temetőben lesz. Végakaratának megfelelően kérjük, hogy egy szál virággal búcsúztassuk. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Drága emléke szívünkben él!
"Küzdelmes volt az út, mely most véget ért, Fáradt tested megpihenni tért. Nyugodj csendesen, legyen békés álmod, találj odafenn örök boldogságot." Szomorú szívvel tudatjuk, hogy VARGA PÁL nyugalmazott vájár 78 éves korában türelemmel viselt, hosszú betegség után csendesen elhunyt. Szeretett halottunk hamvainak végső nyugalomra helyezése 2017. augusztus 1-jén, kedden 15 órakor lesz a bonyhádi katolikus temetőben. Lelki üdvéért gyászmise 2017. július 31-én, hétfőn reggel 7 órakor lesz a bonyhádi Közösségi Házban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MEGGYESI ISTVÁN szekszárdi lakos volt TOTÉV dolgozó 72 éves korában csendesen elhunyt. Végső nyugalomra helyezése 2017. augusztus 1-jén, kedden 13 órakor lesz a szekszárdi újvárosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
tánc / 40 perce
Arany minősítést szerzett a németkéri tánccsoport
Vida Tünde
Felújítás / 2 órája
Megtámasztották az egri minaretet
ott vagyunk / 11 órája
Döntőben a férfi pólósok!
vizes vb – úszás / 12 órája
Eredmények a csütörtöki úszóknál
Szerencsejáték / 13 órája
A kaparós sorsjegyek virágzását éljük
Hanol Erzsébet
megvan a második / 13 órája
Hosszú bronzérmet szerzett