18°
21°
10°

Alkohol, munkanélküliség az erőszak hátterében

Többen hívtak tavaly rendőrt családi erőszak miatt, de ez nem azt jelenti, hogy nőtt az esetek száma. Lehet, hogy többen menetek segítséget kérni és bíznak a rendőrségben.

A rendőrség megteszi, amit lehet, de a családi és egyéb problémákat nem tudja megoldani (Europress/Thinkstock)

Az elmúlt évben csaknem 500, a családon belüli erőszak körébe tartozó eset jutott a rendőrség tudomására, válaszolta kérdésünkre Gáspár Ildikó, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának kiemelt főelőadója. Azt is elmondta, hogy az esetek mintegy százalékában fordult  elő, hogy egy család több alkalommal is kérte a rendőrség segítségét. Ezen családok egy része, hasonló okokból már ismert a rendőrség előtt.

Ami a társadalmi hátteret illeti, a bántalmazások tavaly is jellemzően az alacsony társadalmi státusszal és jövedelemmel rendelkező családoknál fordultak elő. Emellett azonban mind a rendőrség tapasztalatai, mind pedig a családsegítő szakemberekkel folytatott konzultációk megerősítik, hogy évről évre egyre több jól szituált család fordul  a hatósághoz az ebbe a kategóriába sorolható események miatt.

Az esetek mintegy fele a család egyik tagjának, általában a férfi elkövetőnek, ritkábban a család egészének az italozó életmódjára vezethető vissza. Tolna megyében a sértettek többsége nő volt, és mindössze 6 százalékban fordult elő, hogy nő bántalmazott férfit. Az esetek csak 5 százalékában volt gyermek az erőszak célpontja, ugyanakkor a legtöbb esetben a veszekedések, majd a tettlegesség idején is jelen voltak a gyerekek.

Legtöbbször a bántalmazott hívta a rendőrséget, s általában zaklatás, vagy testi  sértés miatt indult büntetőeljárás. Sok esetben a sértettek a kialakult élethelyzetükön nem akarnak, nem mernek, vagy nem tudnak változtatni. Ennek gyakran anyagi oka van és szerepet játszik a munkanélküliség, iskolázatlanság, alkoholizmus, esetleg a változástól, magánytól való félelem húzódik meg a háttérben.

A bejelentések általában ünnepek, családi események, illetve a fizetéshez, segélyhez köthető alkoholfogyasztás és ennek következtében bekövetkező agresszív viselkedéshez köthetőek. A helyszínen intézkedő kollégák tapasztalatai azt mutatják, hogy egyes családokban teljesen elfogadott a tettlegesség, emelte ki Gáspár Ildikó.

Ugyanakkor megyeszerte több esetben volt arra példa, hogy ideiglenes megelőző távoltartás lehetőségével a sértettek nem kívántak élni. Előfordult az ellenkezője is, amikor a krízishelyzet elmúltával, pár nappal az események után, a történteket átgondolva kezdeményezték a távoltartást.

A rendőrök megjelenését követően általában lecsillapodnak az indulatok, s csak nagyon ritkán fordul elő, hogy még ugyanazon a napon megint segítséget kényszerül kérni a sértett. A rendőrök, ha szükséges, mentőt hívnak, távozás előtt meggyőződnek arról, hogy a többnyire bántalmazott nők, gyerekek biztonságban vannak. Ha a rendőri intézkedés során megállapítható a kiskorú veszélyeztetésének megalapozott gyanúja, akkor a gyermekjóléti szolgálatot és a gyámhatóságot is értesítik.  

A rendőrség megteszi amit tehet, de a családi és egyéb problémák megoldására se hatásköre se módja. Az alkoholizmus gyógyítására, a párkapcsolati problémák megoldására, a munkahely keresésér, vagy éppen a gyerekek megfelelő neveléshez a családi erőszak elszenvedőinek és tetteseinek másutt kell megtalálniuk a segítséget.

Gyakran kibékülnek a felek

A családon belüli erőszak kapcsán gyakori tapasztalat, hogy az események után hosszabb, vagy rövidebb időn belül kibékülnek a felek. Néha még azelőtt, hogy a rendőrök a helyszínre érkeztek volna, pedig ez általában néhány percen belül megtörténik. A családon belüli erőszakban érintettek gyakorta csak a pillanatnyi probléma orvoslására kérnek azonnali segítséget. A sértett vissza akarja vonni a feljelentést, már nem kívánja hozzátartozója felelősségre vonását. Gyakran nem is tesz rá terhelő vallomást, vagy a korábbiakat módosítva a bántalmazás mértékét próbálja enyhíteni, kedvezőbb helyzetbe hozva a bántalmazót. A sértett és az elkövető közötti érzelmi kötődés szintén nehezíti a bizonyítékok beszerzését. Ebből az is következhet, hogy a folytatódik a korábbi életmód, ismét bekövetkezik a bántalmazás.

Legolvasottabb

1
Tesztelik az új kórházi parkolási rendszert, a jövő héten már éles lesz
2
Tarka szüreti forgatag, műsorok, a poharakban nemes borok
3
Ezek az eredmények születtek a megye sportvilágában a hétvégén
4
Népes tömeg vonult fel, és borrendi tagokat is avattak
5
Súlyos sérülésekkel szállították kórházba a motorost
otp bank liga
Berg Sándor
Kiderül, hogy mit ér a DVTK elleni siker
Jól tartják magukat / 38 perce
Legendás topmodellek emlékeztek a divatcézárra Milánóban
Carla Bruni-Sarkozy, Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Cindy Crawford és Helena Christensen is a kifutóra lépett.
Gyász
MEGEMLÉKEZÉS REICHL JÓZSEF "Szepi" hűtős halálának 5. évfordulójára "Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen, drága lelked nyugodjon békében!" Szerető családja
MEGEMLÉKEZÉS HAJDU GYULÁNÉ szül. Sipos Zita halálának 2. évfordulójára "Elhagytad a házat, amit úgy szerettél, minket és mindent, amiért küzdöttél. Szorgalmas két kezed nem dolgozik többé, megpihent a szíved mindörökké." Gyászoló család
A hős / 1 órája
Tizenkét életet mentett meg eddig Frida, a mexikói keresőkutya
labdarúgás / 2 órája
Köllő szerint most jó úton jár csapata
Rónai Gábor
Koncert / 2 órája
Majdnem valaki címmel Udvaros Dorottya a MOM-ban énekel
Kosárlabda / 2 órája
Hasonlóan gondolkodnak a kosárlabdáról Djokiccsal
Rónai Gábor
szoptatás / 3 órája
Emelkedik a szoptató anyák száma ismét
Vida Tünde
Még nagyobb baj jöhet / 5 órája
Gátszakadás fenyeget, tízezreket kellene evakuálni Puerto Ricón