Az örökbefogadás egy életre szól, de sokat kell várni rá

Tolna megyében is évről évre többen szeretnének örökbe fogadni újszülött csecsemőt a gyermekvédelmi központ szerint. A legtöbben maximum két éves korú kisgyermekben gondolkodnak. A várakozási idő pedig ez esetben öt év is lehet.

A legnagyobb érdeklődés az újszülöttek iránt van, de rájuk Tolna megyében általában öt évet kell várni (Fotó: Mártonfai)

Az idő a legfontosabb tényező azoknál, akik úgy döntöttek, hogy nem próbálkoznak tovább a teherbeeséssel, inkább örökbe fogadnak egy gyermeket. Ezek a családok már úgy is éveket töltöttek el a különböző meddőségi centrumokban, túl vannak több sikertelen beültetésen, mire eldöntik, “más gyermeke” is jó lesz, csak minél kisebb legyen.

Évekig tarthat

Az örökbefogadás szabályozott folyamata során a jelentkezést (megyei gyermekvédelmi központ) követően különböző igazolások (orvosi, jövedelem, pszichológiai, környezettanulmány) beszerzése, majd egy tanfolyam elvégzése, gyámhivatali meghallgatás követi. Ez után jön a leghosszabb szakasz, a várakozás időszaka, mely akár 5 évig is tarthat. Ez idő alatt ha változás történne – munkahely, lakhely, saját gyermek születése –, azt jelezni kell a tanácsadónak. Majd jön a gyermek kiajánlása, ismerkedés, barátkozás, összeszokás, gondozásba kihelyezés, és a sikeres gondozási idő leteltével következhet az örökbefogadás kérelmezése.

Judit és a férje is elmúlt negyven, amikor belátták, nem lesz már saját gyermekük. A próbálkozásokra tíz évük ment rá. Méhtükrözéssel kezdődött az első beavatkozás, majd újabb és újabb vizsgálatok, víz- és vitaminkúra, számtalan beültetés, egy-egy inszemináció. Ez utóbbinak azért nem volt sok értelme, mert ennek a szakorvos is kevés esélyt adott. Az eredmény: mindig negatív terhességi teszt.

– Idegileg kikészültünk, anyagilag a nullára kerültünk, még hitelt is vettünk fel a beavatkozások miatt. Három évet vártunk, mire gyermekünk lett, egy egy éves kislány, magánutas nyílt örökbefogadással, de gyerekotthonból. A vér szerinti anya nem mondott le róla születésekor, mert remélte, hogy javulnak a körülményei, és magához tudja venni őt, de ez 8 hónapig nem következett be. A szülőanya nagymamája viselte szívén a gyerek sorsát, ő keresett örökbefogadókat. Nagyon sok bürokratikus akadályon kellett átküzdeni magunkat, de megérte. Egészséges kislányunk, kruppos, de ennél súlyosabb betegségeket is vállaltunk volna – mondta Judit. Azt is elárulta, az első félévben attól tartott, hogy a kicsi nem fog enni, idegenkedik majd tőlük, illetve attól is félt, meg tudja-e ismerni, őszintén szeretni a “más” gyermekét. A legjobb tanács, amit kaptak: türelem és csak szeresd.

Ide kattintva elolvashatja a témához kapcsolódó jegyzetünket!

Kovácsné Kaszás Beatrix szekszárdi pszichológus szerint az örökbefogadások többsége jól sikerül, annak ellenére, hogy a szülőkben kezdetben talán több a feszültség mint az átlagos családokban. A gyermeknek és az új családjának össze kell szoknia, ez a vérszerinti szülőknél is így van, de az örökbefogadóknál az előzmények miatt érthető módon nagyobb a feszültség. A nőkben amúgy is van egy elvárás saját magukkal szemben: az anyaság egy alap státusz, amit illene teljesíteni.

Nyílt vagy titkos

Az örökbefogadás lehet nyílt vagy titkos. Nyílt, ha a vér szerinti szülő és az örökbefogadni szándékozók együttesen jelennek meg a gyámhatóságnál, ahol a vér szerinti szülő hozzájárul gyermeke nyílt örökbefogadásához. Nyílt örökbefogadások előkészítésében többnyire alapítványok működnek közre. Titkos örökbefogadás esetén a vér szerinti szülő és az örökbefogadók nem ismerik egymást. A gyermekvédelmi gondozásban lévő gyermekek örökbefogadása titkos. A vér szerinti szülő az örökbefogadáshoz hozzájáruló nyilatkozatát gyermeke 6 hetes életkoráig visszavonhatja, amennyiben ő vagy valamely családtagja tudja vállalni a nevelést.

Az első éjszaka

A bonyhádi Kornélia nyílt örökbefogadás folyamán találkozott egy két hetes csecsemő édesanyjával, egy kedves, fiatal lánnyal a gyámhivatalban. Tudtak kicsit beszélgetni, ismerkedni. Mesélt az anya a terhességről, a szokásairól, magáról. Kornéliát sokáig foglalkoztatta, mi lehet vele, hogyan alakult az élete. Az első telefon után négy nappal hazavihették a kisfiút. – Hirtelen ott volt a karunkban egy csöpp baba, aki olyan hirtelen érkezett. Persze, éveket vártunk rá, de erre nem lehet felkészülni. Soha nem fogom elfelejteni az első éjszakát, amit együtt töltöttünk. A lámpát sem mertem lekapcsolni – mesélte Kornélia.

Kommentek

Legolvasottabb

1
Darázstámadás miatt került kórházba egy decsi család
2
Nagy károkat okozott a mai felhőszakadás a megyében
3
Pataki Rita diplomát szerzett Cambridge világhírű egyetemén
4
Őrizetbe vették a rendőrök a halálos baleset okozóját
5
Halálos baleset Fácánkert közelében
Méltatás
Az EYOF az utánpótlás idei legfontosabb eseménye
tánc / 35 perce
Arany minősítést szerzett a németkéri tánccsoport
Balatonberényben, a tizenhetedik Dunántúli Amatőr Művészeti Fesztiválon lépett fel a Németkéri Német Nemzetiségi Tánccsoport.
Gyász
MEGEMLÉKEZÉS KÁSLER ANDRÁSNÉ sz. Sebestyén Lídia halálának 15. évfordulójára "Hiába borul rád a temető csendje, szívünkben élni fogsz mindörökre. A halál nem jelent feledést, és véget, amíg élnek azok, akik szerettek téged." Szeretteid
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LOVASI IMRÉNÉ sz. Szakály Ilona faddi lakos 71 éves korában csendesen elhunyt. Végső nyugalomra helyezése 2017. augusztus 1-jén, kedden 15 órakor lesz a faddi temetőben. Kérjük, kegyeletüket csak egy szál virággal fejezzék ki. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Köszönetet mondok a bátaszéki Szivárvány Idősek Otthona vezetőségének és minden dolgozójának édesanyám HENÉZI MIHÁLYNÉ odaadó, gondos ápolásáért. Leánya Mendrei Lászlóné
Mély fájdalommal, és megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett Férjem, Édesapánk, Nagypapánk SCHMIDT JÓZSEF Állami Biztosító korábbi dolgozója 2017. július 21-én, életének 80. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Felejthetetlen halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. augusztus 4-én, pénteken 11 órakor a szekszárdi alsóvárosi temetőben lesz. Végakaratának megfelelően kérjük, hogy egy szál virággal búcsúztassuk. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Drága emléke szívünkben él!
"Küzdelmes volt az út, mely most véget ért, Fáradt tested megpihenni tért. Nyugodj csendesen, legyen békés álmod, találj odafenn örök boldogságot." Szomorú szívvel tudatjuk, hogy VARGA PÁL nyugalmazott vájár 78 éves korában türelemmel viselt, hosszú betegség után csendesen elhunyt. Szeretett halottunk hamvainak végső nyugalomra helyezése 2017. augusztus 1-jén, kedden 15 órakor lesz a bonyhádi katolikus temetőben. Lelki üdvéért gyászmise 2017. július 31-én, hétfőn reggel 7 órakor lesz a bonyhádi Közösségi Házban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MEGGYESI ISTVÁN szekszárdi lakos volt TOTÉV dolgozó 72 éves korában csendesen elhunyt. Végső nyugalomra helyezése 2017. augusztus 1-jén, kedden 13 órakor lesz a szekszárdi újvárosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Felújítás / 2 órája
Megtámasztották az egri minaretet
ott vagyunk / 11 órája
Döntőben a férfi pólósok!
vizes vb – úszás / 12 órája
Eredmények a csütörtöki úszóknál
Szerencsejáték / 13 órája
A kaparós sorsjegyek virágzását éljük
Hanol Erzsébet
megvan a második / 13 órája
Hosszú bronzérmet szerzett
pte-kpvk / 14 órája
Kevesebb hallgatót vettek fel idén a szekszárdi karra
Ihárosi Ibolya