Márkaszerviz vagy sufnituning?

Az autós társadalom örök dilemmája, hogy melyik műhellyel járunk jobban, ha baja lesz a család egyik legdrágább és legféltettebb kincsének. Az olcsó nem feltétlenül jelent gyengébb minőségű szolgáltatást.

Az országban 10-11 ezer szerviz működik hivatalosan, ebből közel 700 a márkaszerviz. Az ágazat megközelítőleg 50 ezer embert foglalkoztat (Fotó: Makovics Kornél)

A mechanikailag és elektronikailag is bonyolultabbá váló autók megfelelő karbantartását és szervizelését egyre kevésbé lehet a hagyományos módszerekkel – csavarhúzóval és villáskulccsal – végezni, csak a megfelelő technikai felkészültség és képzettség nyújthat kellő biztonságot. Annak eldöntése, hogy egy szerviznek tűnő hely valóban autószerviz-e, egy kívülálló számára nem mindig könnyű feladat.

Az adót fizető, minden törvényi előírásnak megfelelő műhelyek tulajdonosai nem szeretik a feketén dolgozó – nagyobb szerviz alkalmazásában álló – sufnisokat, akik némi pluszpénzt keresnek azzal, hogy délutánonként vagy hétvégeken elvégeznek kisebb-nagyobb javításokat a hozzájuk betérő autón.

– Dolgoztam maszeknál, öt évet pedig egy márkaszervizben, van rálátásom a dolgokra. Utóbbi helyen azt tapasztaltam, hogy az ügyfelek megkapták, amit a szerviz ígért nekik. A márkanévvel jár egyfajta garancia és hiúság – mindig új ügyfeleket akarnak szerezni. Örültek, ha nagy volt a forgalom – mondta Ferkelt Sándor, egy márkafüggetlen autójavító műhely szervizvezetője.

Városi legendák keringenek arról, hogy autószervizek ráálltak egy bizonyos csalásra. Ennek lényege, hogy miközben apróbb beállítási hibával visznek be drága autót, komolyabb meghibásodásról tájékoztatják a tulajdonost, esetleg javítás közben olyan elállításokat eszközölnek, amelyek később újabb hibákat okoznak.

Áramlanak be a használt autók

Az első háromnegyed év adatai alapján az idén magánimport útján jóval több mint százezer használt autó érkezett az országba. A járműállomány életkora a magyar piacon 12 év körülire tehető. Az MGE Értünk hozzá kampányával próbálja a hivatalos szervizekbe terelni az autósokat, akik számára általában az olcsóbb ár teszi vonzóvá az illegális javítóműhelyeket. Pedig a szakszerűen végzett javítás megtérül: egy ötéves autó esetében 250-500 ezer forint árelőnyt jelenthet az eladó számára, ha kocsija pontosan vezetett szervizkönyvvel rendelkezik.

– A mai, anyagias világban nem mindenki teheti meg, hogy drága műhelyben javíttat – tette hozzá a Ferkelt Autószerviz tulajdonosa. – A kérdéskör emberfüggő is, van olyan ügyfél, akinek nem lehet megfelelni. Sokan „túlpörgetik” a dolgot, az internetről informálódnak. Találkoztam olyan emberrel, aki azt mondta, hogy a Google-ben megnézi, hogy lehet kijavítani a hibát. Nekik a szakember csak addig kell, amíg behatárolja a problémát. Türelmetlenek az emberek, nekünk pedig nehéz dolgunk van, mert az autók egyre bonyolultabbak. Technikailag felkészültnek kell lenni, akkor tudunk lépést tartani. Azt szoktam mondani, hogy rövid idő alatt lehet pénzt keresni, a rossz hír azonban tönkreteheti a vállalkozást. Alapelvem, hogy inkább pénzt veszítsünk, mint bizalmat – szögezte le Ferkelt Sándor.

A szakszervizek 6-8, de akár 10 ezer forintos rezsióradíjat is felszámolnak, és kizárólag az eredeti, gyári alkatrész beépítését preferálják, ami drágább az után gyártottnál. Arról nem is szólva, hogy a szervizek a kereskedőktől esetenként 40-50 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak, amit viszont nem érvényesítenek a kuncsaftjuknál. Számlát adnak, így vissza lehet menni reklamálni.

A jól menő műhelyekben azonban hosszú a várakozási idő. A szintén számlaképes garázsműhelyek azonnalra vállalnak javítást. Nem hirdetik magukat, úgy bővül az ügyfélkörük, hogy az elégedett kuncsaftok ismerőseiknek ajánlják őket.

Magas a feketegazdaság aránya

Ami a törvényesen és illegálisan dolgozók arányát illeti: a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) becslése szerint az évi mintegy ezermilliárd forint forgalmú gépjárműjavítási szektorban 35-40 százalék a feketegazdaság aránya, az alkatrész-kereskedelemnek pedig a fele illegális. Utóbbinak a forgalma eléri a 230 milliárd forintot. A szövetség azt is nehezményezi, hogy szerintük az illegális alkatrész-kereskedelem és a sufniszerviz térnyerése nemcsak az állami bevételeket csapolja meg, hanem biztonsági és környezetvédelmi kockázatokat is jelenthet.

Kommentek

Legolvasottabb

1
Darázstámadás miatt került kórházba egy decsi család
2
Nagy károkat okozott a mai felhőszakadás a megyében
3
Pataki Rita diplomát szerzett Cambridge világhírű egyetemén
4
Őrizetbe vették a rendőrök a halálos baleset okozóját
5
Halálos baleset Fácánkert közelében
Méltatás
Az EYOF az utánpótlás idei legfontosabb eseménye
tánc / 34 perce
Arany minősítést szerzett a németkéri tánccsoport
Balatonberényben, a tizenhetedik Dunántúli Amatőr Művészeti Fesztiválon lépett fel a Németkéri Német Nemzetiségi Tánccsoport.
Gyász
MEGEMLÉKEZÉS KÁSLER ANDRÁSNÉ sz. Sebestyén Lídia halálának 15. évfordulójára "Hiába borul rád a temető csendje, szívünkben élni fogsz mindörökre. A halál nem jelent feledést, és véget, amíg élnek azok, akik szerettek téged." Szeretteid
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LOVASI IMRÉNÉ sz. Szakály Ilona faddi lakos 71 éves korában csendesen elhunyt. Végső nyugalomra helyezése 2017. augusztus 1-jén, kedden 15 órakor lesz a faddi temetőben. Kérjük, kegyeletüket csak egy szál virággal fejezzék ki. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Köszönetet mondok a bátaszéki Szivárvány Idősek Otthona vezetőségének és minden dolgozójának édesanyám HENÉZI MIHÁLYNÉ odaadó, gondos ápolásáért. Leánya Mendrei Lászlóné
Mély fájdalommal, és megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett Férjem, Édesapánk, Nagypapánk SCHMIDT JÓZSEF Állami Biztosító korábbi dolgozója 2017. július 21-én, életének 80. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Felejthetetlen halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. augusztus 4-én, pénteken 11 órakor a szekszárdi alsóvárosi temetőben lesz. Végakaratának megfelelően kérjük, hogy egy szál virággal búcsúztassuk. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Drága emléke szívünkben él!
"Küzdelmes volt az út, mely most véget ért, Fáradt tested megpihenni tért. Nyugodj csendesen, legyen békés álmod, találj odafenn örök boldogságot." Szomorú szívvel tudatjuk, hogy VARGA PÁL nyugalmazott vájár 78 éves korában türelemmel viselt, hosszú betegség után csendesen elhunyt. Szeretett halottunk hamvainak végső nyugalomra helyezése 2017. augusztus 1-jén, kedden 15 órakor lesz a bonyhádi katolikus temetőben. Lelki üdvéért gyászmise 2017. július 31-én, hétfőn reggel 7 órakor lesz a bonyhádi Közösségi Házban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MEGGYESI ISTVÁN szekszárdi lakos volt TOTÉV dolgozó 72 éves korában csendesen elhunyt. Végső nyugalomra helyezése 2017. augusztus 1-jén, kedden 13 órakor lesz a szekszárdi újvárosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Felújítás / 1 órája
Megtámasztották az egri minaretet
ott vagyunk / 11 órája
Döntőben a férfi pólósok!
vizes vb – úszás / 12 órája
Eredmények a csütörtöki úszóknál
Szerencsejáték / 13 órája
A kaparós sorsjegyek virágzását éljük
Hanol Erzsébet
megvan a második / 13 órája
Hosszú bronzérmet szerzett
pte-kpvk / 14 órája
Kevesebb hallgatót vettek fel idén a szekszárdi karra
Ihárosi Ibolya