Olcsóbb lett a sertéshús

Betartották ígéretüket az áruházak: érezhetően olcsóbb lett a sertéshús, nem nyelték le a kereskedők az áfacsökkentést. Január elsejével 27-ről 5 százalékra változott a sertéshús adótartalma. A termelők, a feldolgozók és az értékesítők is nagyobb forgalmat remélnek.

Olcsóbb lett a sertéshús, ezt tapasztalhatják a vásárlók a boltokban. Persze van kivétel, vagyis olyan üzlet, ahol még nem módosították az árakat, de előbb-utóbb ők is rákényszerülnek, ha meg akarják tartani a vevőket.

Dr. Reibling József, a faddi sertéstelep állatorvosa és ügyvezető igazgatója szerint sertéstartóként korai még véleményezni a változást, de azért örülnek neki. Abban bíznak a többi termelővel együtt, hogy fél év múlva már érzik a pozitív változást, a kereslet növekedését. Az élősertés felvásárlási ára kilónként 8 forinttal emelkedett a múlt héten, de még nem tudják, hogy ez az áfacsökkentésnek köszönhető, vagy csak egy kis átmeneti javulás. Az élősertés felvásárlási ára jelenleg 330 forint.

Olvasóink közül többet is megkérdeztünk, érzékelik-e a hús árának csökkenését. Berg Margit elmondta: most 1100 forintért vette a karajt, decemberben 1450-et fizetett kilójáért, vagyis most 350 forinttal kevesebbet fizetett, ami szerinte egy 4-5 tagú családnál igenis érezhető.

– Most látom először, hogy mennyire mentek le az árak – mondta egy nyugdíjas asszony. – Nekem nagyon fontos, mert kevés pénzt kell beosztanom, és hétvégenként a lányom családját is vendégül látom – tette hozzá.

A fogyasztó már most örülhet, a sertéstartók és a feldolgozók pedig reménykednek, hogy hamarosan érzik a megnövekedett keresletet (Fotó: Mártonfai Dénes)

Sebestyén Gábor, a tengelici vágóhíd vezetőjének öt hús-szaküzlete van, ő a kereskedők problémáját látja jobban. Mint mondta, a boltjaikban még nem érzik a lényegesen megnövekedett forgalmat, pedig náluk 1000 forint körül van a comb és a karaj kilónkénti ára. Inkább azok a vásárlások tolódtak át januárra, akik nagy tételben szoktak húst venni, mert otthon, saját feldolgozásban készítenek évről évre kolbászt. Nos, ez a réteg az, amelyik most látványosan növeli a forgalmat, miután már decemberben számítani lehetett arra, hogy januártól 5 százalékra csökken a sertéshús áfája. Sebestyén Gábor szerint, ha több sertéshús fogy majd, az a marha és a csirke rovására megy, hiszen az emberek nem esznek többet, inkább átcsoportosítják a vásárlási szokásaikat.

A környék legnagyobb vágóhídja és feldolgozója, a kaposvári Kométa 99 Zrt. tavaly több mint 410 ezer sertést vágott le, míg egy évvel korábban csak 300 ezret. Termelésük 60 százaléka tőkehús. Az áfacsökentéstől az ágazat tisztulását várják. – Főként azt várjuk ettől az intézkedéstől, hogy az úgynevezett feketegazdaság el tűnik a szektorból, illetőleg a magyar fogyasztóknak a sertéshús iránti bizalma megerősödik, nő a fogyasztás – mondta Hollósy Tibor ügyvezető-helyettes. Az áfacsökkentés a sertés tőkehús bizonyos részeit érinti csak, tette hozzá.

Nem minden lesz olcsóbb

A sertéshúsok közül a karaj, a tarja, a comb, a lapocka, az oldalas és a dagadó lett olcsóbb januártól, ám nem vonatkozik a csökkentés a sertésmájra és a zsírszalonnára. Ezeken kívül az egyéb vágási melléktermékek is maradtak a 27 százalékos körben, ami az adóztatásban a farkat, a fejet és annak részeit (vagyis a fület és a nyelvet is), valamint a vesét, a tüdőt, a szívet, a velőt és a lábat is jelenti. A zsírszalonna a magasabb terhet kapta, míg a húsos szalonnák (toka, császár, hasaalja) a kedvezményes kulcsot. Tehát a belsőségekre, illetve a feldolgozott húsféleségekre – például a kolbászra, a szalámira, a párizsira vagy a felvágottakra – nem terjed ki az 5 százalékos áfa, hanem azokra továbbra is a 27 százalékos kulcs vonatkozik.

Figyelik a piac mozgását

Monitoring rendszert működtet a Földművelésügyi Minisztérium annak ellenőrzésére, hogy a januári áfacsökkentésnek milyen hatása van. Az agrártárca nem csak a fogyasztói árakat vizsgálja, hanem azt is, hogy az adómérséklés miként hat a feketegazdaságra. A minisztérium az összes rendelkezésre álló adatot és információt összegyűjti és értékeli. A vizsgálatok elsődleges célja, hogy a statisztikailag kimutatható változásokkal felmérjék az áfacsökkentés gazdasági hatásait. Az eltelt néhány nap tapasztalatai azt mutatják, hogy a meghatározó kiskereskedelmi láncok hajlandóak átadni a fogyasztók számára az áfacsökkentés előnyeit. A minisztérium korábban azt közölte, hogy az áfacsökkentés hatására a fogyasztók várhatóan 17 százalékkal olcsóbban vásárolhatnak sertés tőkehúst.

Kommentek

Legolvasottabb

1
Darázstámadás miatt került kórházba egy decsi család
2
Nagy károkat okozott a mai felhőszakadás a megyében
3
Pataki Rita diplomát szerzett Cambridge világhírű egyetemén
4
Őrizetbe vették a rendőrök a halálos baleset okozóját
5
Halálos baleset Fácánkert közelében
Méltatás
Az EYOF az utánpótlás idei legfontosabb eseménye
Pályázat / 8 perce
55 milliárd forinttal támogatja a Miniszterelnökség a tejtermelőket
A Vidékfejlesztési Program keretében megjelent tejágazati pályázatra olyan sok igénylés érkezett, hogy a tárca megemelte a források összegét.
Gyász
MEGEMLÉKEZÉS KÁSLER ANDRÁSNÉ sz. Sebestyén Lídia halálának 15. évfordulójára "Hiába borul rád a temető csendje, szívünkben élni fogsz mindörökre. A halál nem jelent feledést, és véget, amíg élnek azok, akik szerettek téged." Szeretteid
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LOVASI IMRÉNÉ sz. Szakály Ilona faddi lakos 71 éves korában csendesen elhunyt. Végső nyugalomra helyezése 2017. augusztus 1-jén, kedden 15 órakor lesz a faddi temetőben. Kérjük, kegyeletüket csak egy szál virággal fejezzék ki. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Köszönetet mondok a bátaszéki Szivárvány Idősek Otthona vezetőségének és minden dolgozójának édesanyám HENÉZI MIHÁLYNÉ odaadó, gondos ápolásáért. Leánya Mendrei Lászlóné
Mély fájdalommal, és megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett Férjem, Édesapánk, Nagypapánk SCHMIDT JÓZSEF Állami Biztosító korábbi dolgozója 2017. július 21-én, életének 80. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Felejthetetlen halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. augusztus 4-én, pénteken 11 órakor a szekszárdi alsóvárosi temetőben lesz. Végakaratának megfelelően kérjük, hogy egy szál virággal búcsúztassuk. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Drága emléke szívünkben él!
"Küzdelmes volt az út, mely most véget ért, Fáradt tested megpihenni tért. Nyugodj csendesen, legyen békés álmod, találj odafenn örök boldogságot." Szomorú szívvel tudatjuk, hogy VARGA PÁL nyugalmazott vájár 78 éves korában türelemmel viselt, hosszú betegség után csendesen elhunyt. Szeretett halottunk hamvainak végső nyugalomra helyezése 2017. augusztus 1-jén, kedden 15 órakor lesz a bonyhádi katolikus temetőben. Lelki üdvéért gyászmise 2017. július 31-én, hétfőn reggel 7 órakor lesz a bonyhádi Közösségi Házban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MEGGYESI ISTVÁN szekszárdi lakos volt TOTÉV dolgozó 72 éves korában csendesen elhunyt. Végső nyugalomra helyezése 2017. augusztus 1-jén, kedden 13 órakor lesz a szekszárdi újvárosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
tánc / 45 perce
Arany minősítést szerzett a németkéri tánccsoport
Vida Tünde
Felújítás / 2 órája
Megtámasztották az egri minaretet
ott vagyunk / 11 órája
Döntőben a férfi pólósok!
vizes vb – úszás / 12 órája
Eredmények a csütörtöki úszóknál
Szerencsejáték / 13 órája
A kaparós sorsjegyek virágzását éljük
Hanol Erzsébet
megvan a második / 13 órája
Hosszú bronzérmet szerzett