Közélet

2013.02.06. 17:26

Szorult helyzetben sokféle megoldás adódhat

A gazdasági nehézségek egyéb alternatív, de legális pénzkereseti források felfedezésére késztették az embereket. Szerencsés esetben kedvtelésből kereset is lehet.

Hanol Erzsébet

Egyre gyakrabban hallani olyanokról, akik az otthoni barkácsolások, kézműves termékek eladásával egészítik a gyakran szűkös családi kasszát, és az sem példátlan, hogy végül a hobbiból lesz a fő bevételi forrás. Ez történt egy fiatal paksi nővel is, aki a közösségi oldalakra tette fel az általa készített táskák, kitűzők és egyéb kiegészítők fotóit, majd fokozatosan növekvő igénnyel szembesült. Tanult szakmájáról ennek ellenére sem mondott le, de amikor hiába pályázta meg a kiszemelt állást, döntött: a varrásra szánja inkább az idejét és az energiáját. Mostanra pedig már egy saját üzlet megnyitását fontolgatja.

Dr. Gáll Ferenc ügyvéd a hasonló cipőben járóknak ugyanakkor azt tanácsolja, hogy kis tétel értékesítéshez nem szükséges a vállalkozói engedély kiváltása, lényeg, hogy az eladásból származó bevétel az adóbevallásában legyen feltüntetve.

Egy huszonéves szekszárdi nő azt mesélte, hogy a diploma megszerzése és a munkatalálás közti időszakot internetes piacolással vészelte át. De nemcsak saját megunt ruháit árusította ki, hanem a turkálókban olcsón beszerzett holmikat is meghirdette és magasabb áron túl adott rajtuk. Jelenleg ugyan nem ez jelenti számára az elsődleges pénzforrást, de mellékesként most sem jön neki rosszul az a pár ezer forint, amit így tud megkeresni.

A gyors pénzhez jutás érdekében van, aki zálogosítja értéktárgyait, más az interneten árusítja megunt ingóságait. De megoldást jelenthet egy jobban eleresztett ismerős által nyújtott kölcsön is. A zálogosítással óhatatlanul együtt jár a szegénység szégyenérzete, miközben a felsőbb rétegek tagjai közül is egyre többen választják ezt a lehetőséget pénzügyi nehézségeik gyors áthidalására. Kármán Ferenc, a Szekszárdon is évek óta jelen lévő BÁV Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Zrt. zálogigazgatója szerint 2009-től 2011-ig érezhető volt egyfajta „zálogpiaci bumm”. A gazdasági helyzetet jól jellemzi, hogy a BÁV Zrt. forgalma is jelentősen megnőtt.

A forgalom jó része – a BÁV esetében például 97 százalék – a nemesfémek zálogosításából származik, a fennmaradó hányadon pedig a műtárgyak, ékkövek, bútorok, kiváló minőségű bőr- és szőrmeáruk, szőnyegek és műszaki cikkek osztoznak – ismertette az igazgató. Az elmúlt évben viszont azt tapasztalták, hogy fogyóban van a lakosság szó szerint vett aranytartaléka. Ez részint a kevésbé legális eladásoknak is betudható. Sokan ugyanis arany-ezüst tárgyaik eladásával igyekeztek átvészelni a nehéz időket, emiatt azonban évente több tonnányi nemesfém áramlott ki az országból és végezte beolvasztva külföldön. Kármán Ferenc azt is hozzátette, megsokasodtak a kapualjakban, buszmegállókban nyélbe ütött adásvételek és ez sem könnyítette a zálogfiókok működését. Az ilyen üzletek vesztesei többnyire a pénzszűkébe került, utolsó szalmaszálba kapaszkodó eladók, hiszen ékszereik jobbára nem a valós értékükön cserélnek gazdát. Az ellenőrzött és szabályozott körülmények között működő zálogházak esetében viszont a fogyasztóvédelmi szempontokat is szem előtt tartják, így az biztonságos módja a gyors pénzhez jutásnak.

Ugyanakkor biztató jelként említette az igazgató, hogy a legtöbben még a legnehezebb körülmények ellenére is előteremtik a záloghitel összegét és kiváltják a tárgyaikat. A családi ékszerekhez ugyanis ragaszkodnak az emberek és csak a legvégső esetben mondanak le róla.

Magánszemélyek közt sem árt az írásos megállapodás

Bőkezű nagymamával ritkán köt az ember kölcsönszerződést, más esetekben viszont nem árt az elővigyázatosság. A magánszemélyek közti kölcsönzésnél ugyan nincs kötelező alakszerűséghez kötve a megállapodás, különösen nagy összeg esetében mégis tanácsos írásban is megállapodni. Dr. Gáll Ferenc ügyvéd elmondta, hogy a hitelező és az adós nevét, a kölcsön összegét, a visszafizetés határidejét, az esetleges részletfizetés mértékét, esedékességét, az idegen pénz használata után járó ügyleti kamat és a fizetési elmaradás után járó késedelmi kamat mértékét érdemes írásba foglalni. Bár – a magánszemélyek egymás közötti megállapodásának egyik előnyeként – utóbbi kettő nem feltétlen része a kölcsönnek.

Dr. Gáll Ferenc arra is kitért, hogy amennyiben ügyleti és késedelmi kamatról is döntenek a felek, annak tisztességes mértékűnek kell lennie. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének honlapja szerint a magánszemélyek szerződéseiben kikötött kamatláb a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét meghaladó részében semmis, azaz érvénytelen. Például 7 százalékos alapkamat mellett legfeljebb 31 százalékos lehet a meghatározott kamatláb.

Emberi szövet nem hirdethető

Népszerű pénzforrást jelentenek az internetes adok-veszek oldalak is. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Magyarország egyik legnagyobb online piacterének több mint 1 millió 400 ezer felhasználója van. Igény és kereslet pedig bármi iránt lehet. A meghirdetett, majd értékesített termékek között felbukkant már jégkorszaki iszaptóba fulladt barlangi medve koponyája, sétapálca kézzel faragott fa sasfejjel és kihúzható tőrrel, rendőrségi körözés 1850-ből, köldökszösz, falra szerelhető pénzbedobós vonalas telefon, nyerőautomata otthoni használatra és titokzatos angol ládák is. A jogszerű árusítás mégsem korlátlan. Emberi szerv és szövet például nem bocsátható áruba az internetes piactéren, mint ahogy engedély köteles lőfegyver és szexuális szolgáltatás sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!