Változó igények, lehetőségek

2022.12.09. 20:00

Ötvenöt éve csengettek be először

Ünnep volt pénteken Szekszárdon az I. Béla Gimnáziumban. Öt és fél évtizeddel ezelőtt kezdődött a tanítás az akkor iparosodó, növekvő megyeszékhely vadonatúj Ipari és Mezőgazdasági Szakközépiskolájában

Fotó: Mártonfai Dénes

Öt és fél évtizeddel ezelőtt indult az Ipari és Mezőgazdasági Szakközépiskola, amely később új nevet is kapott, mint Rózsa Ferenc Szakközépiskola, majd technikum, s a rendszerváltás után, mikor az ipari fejlődés visszaesett, szinte megszűnt, eltűnt a képzési igény, 1992-ben átalakult. Ekkor lett I. Béla Gimnázium. Itt már kezdetekben megteremtették a bázisát az informatikának, s azóta kapott még két jelzőt, mint „okos" és „zöld" iskola. Előző az intézményt átszövő digitális technikát jelzi, ennek eredményeként kapták egy pályázat során az okos kockát néhány éve, az udvaron álló, elektronikával felszerelt térbútort.

Az évtizedek során az  intézmény többször jelentős profilváltáson ment át, a változó igények, s az adódó, néha megszűnő lehetőségek formálták, időnként gyarapították is, így egy általános iskola és egy kollégium is társult hozzá.

Az évfordulót délelőtt az iskolában, délután a Művészetek Házában köszöntötték. Előbbi programon a tehetségnapok rendezvényeit összegezték, kiállítás nyílt az gimnazisták képzőművészeti alkotásaiból, online színházi előadásokat néztek a diákok, előadásokat tartottak sokakat érdeklő témákban, így karriertanácsadás során a jövő építéséről szóltak többek között a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Magyar Honvédség, a Mathias Corvinus Collegium szakemberei. Szó volt a környezet és az egészség védelméről, sportról, irodalomról, történelemről is.

Délután ötkor kezdődött a jubileumi ünnepség a Művészetek házában. Ott a zenei kezdést követően Hajós Éva, a gimnázium igazgatója, aki negyedszázada dolgozik ebben az iskolában, felidézte az eltelt évtizedeket. Elmondta, a lejegyzett történetek tanúsága szerint az első negyedszázad az útkeresés éveiből állt. Szekszárd iparának igényei szerint volt elektroműszerész, mechanikai műszerész, géplakatos, épületgépész képzés, ám ennek során a Rózsa egy jó színvonalú, rangos, műszaki profilú középiskolája lett a városnak. A rendszerváltás viszont a kivívott rang ellenére nehéz helyzetet teremtett. Akkor került Póla Károly igazgató az intézmény élére, s beindította a gimnáziumot, amely felvette a szekszárdi apátságot alapító I. Béla király nevét.

Az utóbbi negyedszázadot a fejlődés jellemezte, így itt már a járvány előtt nem az iskolát helyettesítő, hanem azt kiegészítő, gyarapító szándékkal, bevezették az e-learning rendszert.

Az ünnepen az igazgató asszony beszéde után egymást követték a diákszínjátszók és zenészek produkciói, a természettudományos kutatómunkáról szóló prezentációk, s bemutatták a diák alkotók műveit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!