Mezőgazdaság

2017.09.22. 09:00

A napraforgó, a kukorica nagy része még lábon áll

Javában folyik a haszonnövények betakarítása. Ennek menetéről tárgyaltak a megyei aratási koordinációs bizottság tagjai is.

Mauthner Ilona, fotó: Makovics Kornél

 A megyei aratási koordinációs bizottság ülésének résztvevői – a megyei agrárkamara, a gazdakörök szövetsége, a Teszöv, az MVH, a statisztikai hivatal, a gabonaszövetség, a rendőr-főkapitányság, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága, a katasztrófavédelmi igazgatóság és a Közút egy-egy képviselője – járásról járásra haladva értékelték a helyzetet.

Varga András, a megyei gabonaszövetség tagja elmondta, jelenleg a csapadékosra fordult időjárás hátráltatja a betakarítási munkákat.

A napraforgó betakarítása folyamatosan zajlik, a termés mennyisége a várttól elmarad, ennek oka, hogy sok helyen megdőlt a lábon álló növény. A megyében az idén közel 38 ezer hektáron takarítanak be ebből a növényből, eddig a teljes mennyiség 30 százalékán vannak túl a gazdálkodók. A hektáronkénti termésátlag 3,4 tonna, ami közepesnek számít. Dr. Vörös Géza növényvédő szakmérnök szerint a csapadékos időt követően minél később kezdik el a napraforgó vágását, annál inkább kell számítani a tányérok gombafertőzöttségére.

A napraforgó jelenlegi piaci ára tonnánként 94 és 96 ezer forint között mozog, a magasabb olajsavas napraforgómag tonnájáért 99 ezer forintot, plusz bonifikációt (jóváírást) fizetnek.

A Szekszárdi járásban Őcsény, Fadd, Szekszárd és Gerjen környékén a repce vetése a vége felé tart. A napraforgó betakarítása itt is javában folyik, az eredmény változatos. Ahol volt viharkár-megdőlés, ott hektáronként 2 tonna, ahol nem volt, ott 3,3 tonnás a termésátlag.

A Tolnai járásban szeszipari kukoricát eddig 100 hektáron vágtak, hektáronként 7-9 tonnás átlaggal. A Paksi járásban kukoricából a szabadegyházi szeszipari feldolgozóba szállítottak, a víztartalom még nagyon magas, a próbaméréseken 25-28-as vizet mértek. Kukoricánál jó termés valószínű, de az ár felháborítóan alacsony – mondták a szakemberek –, a tőzsdei ár 43 ezer forint tonnánként.

A megyében 5 ezer hektáron vetettek szóját, a betakarítás már megkezdődött, az első adatok szerint a termésátlag 2,5 tonna. Kukoricából a megyében közel 80 ezer hektáron takarítanak be idén terményt, eddig a teljes terület 20 százalékán végeztek, és a termésátlag kimagasló: 9,4 tonna.

Varga András, a megyei gabonaszövetség tagja elmondta, a vártnál alacsonyabb mind a napraforgó, mind a kukorica felvásárlási ára.

 

Népszerű a repce

Évről évre egyre népszerűbb növény az őszi repce. Ennek oka, hogy míg a búza, kukorica, árpa ára viszonylag alacsony, és nehéz velük előre kalkulálni, addig a repcemagért magas árat fizetnek a felvásárlók. Tolna megyében tavaly 10 ezer hektár körül (tíz éve 2-3 ezer hektáron) vetettek repcét a gazdák, az idei ősszel 13 500 hektáron terveznek ebből a növényből vetni a termelők, melyből már 10 ezer hektáron végeztek is a munkákkal. Ennek nyilván az az oka, hogy jelenleg a repcemagért fizetnek a legtöbbet a felvásárlók, 103 ezer forintot tonnánként. A tervek szerint őszi árpából 10 ezer hektárnyit, búzából pedig 45 ezer hektárnyit vetnek még az idén ősszel a gazdák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!