Nagyboldogasszony napja

2017.08.15. 14:00

Áhítat, tárlat és ünnepi mise a tolnai búcsún

Több száz hívő vett részt a tolnai búcsúmisén és a kapcsolódó programokon. A misét Rostás Jenő apát és Ravasz Csaba plébános mutatta be.

Wessely Gábor

Bólyból érkezett a tolnai templomba zenés áhítatot tartani az ITB Együttes

Forrás: Szerző felvétele

Az eddigi évek gyakorlatának megfelelően templomon belüli és templomon kívüli programok is kapcsolódtak a tolnai búcsúhoz szombaton délután. Az ünnepi misét Rostás Jenő apát celebrálta, a koncelebráns Ravasz Csaba plébános volt.

Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én Szűz Mária mennybevételére emlékezik a katolikus egyház. Ez a nap a tolnai templom búcsúnapja, ez a jelenet látható a főoltárképen. Zarándokok érkeztek Faddról, Bajáról és Komlóról is, a szervezők – az egyházközségi testület, a Karitász és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége – partnerkapcsolatainak köszönhetően.

Frissítővel a templommal szemben lévő katolikus iskola udvarán várták őket. Az épületben pedig kiállítás nyílt Németh István Péter fotóiból. Összesen 36 felvétel tekinthető meg szeptember végéig.

Rostás Jenő apát (balról) és Ravasz Csaba plébános misézett (A szerző felvétele)

Az ott megjelenteket Ravasz Csaba köszöntötte, aki a búcsú kapcsán, s általában a hitgyakorlás kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a modern technikát is az evangélium hirdetésének szolgálatába kell állítani.

– Ferenc pápa twitter-üzeneteket ír – mondta –, György püspökünk szorgalmazza, hogy legyen az egyházmegyének friss hírekkel feltöltött fészbukoldala, s a tolnai hívek is örülnének, ha lenne az egyházközségnek internetes elérhetősége. Ez rendjén van, de a gép nem helyettesítheti az élő szót, s pláne nem a közösségi együttlétet.

E gondolatok után ajánlotta a közösség figyelmébe Koncz Ádám – a helyi lap munkatársa – a Templomi életképek című tárlatot. – Ezek a képek rólunk, a XXI. századi tolnaiakról, a papról, a hívekről, az egyházi eseményekről szólnak – mondta.

A kiállító is köszöntötte a közönséget, és szép perceket szerzett a jelenlévőknek Link Réka Anna zongorajátéka is.

Ezt követően kezdődött a templomban a bólyi ITB Együttes (Istenem Tebenned Bízom) zenés áhítata, majd 18 órakor a mise. A zenekarvezető, Iváncsits Tamás az istentiszteleten is közreműködött, mint kántor.

A tolnai Nagyboldogasszony templom

A tolnai templomot Batthyány József kalocsai érsek építtette. Az épület 1773-ra készült el, s vélhetően Nagyboldogasszony napján szentelték. A belső festéssel, a falképekkel 1859-re végeztek, Durlach József munkájának köszönhetően. A falképeket később többször átfestették. A Szűz Mária mennybevételét ábrázoló keretezett főoltárképet a XX. század elején félretették, s helyére, 1939-ben falfestmény került – Éber Sándor alkotása – ugyanazzal a jelenttel. Az 1995–97-es felújításkor visszaállították az eredeti állapotot, az Éber-képet lefestették. A festő-restaurátor, Przudziki József kutatást is végzett, s ekkor, mélyebb rétegekből előkerültek régi falfestményrészletek is, amelyeket, az egységes megjelenés érdekében szintén le kellett festeni.

A berendezés nagy része a XVIII. század utolsó harmadából való. A templom mellett jobbra-balra, az utca vonalában négy homokkő szobor található: Szűz Mária, Szent József, Szent Flórián és egy kereszt, korpusszal. Ezek Gianone János munkái, és 1859-ben állították fel őket.

A búcsúmise mellett a Bárka fesztivál került megrendezésre hétvégén Tolnán. A program pillanataiért kattintson IDE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában