Verseny

2017.07.21. 16:06

Akadályok sora és hőség várta a versenyző rajokat

A Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság képviselheti Tolna megyét az országos versenyen, miután megnyerték tegnap a megyei fordulót. A tűzoltók mindegyike emberfeletti teljesítményt nyújtott, hiszen a jócskán harminc fok fölötti hőmérsékletben órák hosszat a nehéz védő felszereléseket viselve küzdötték le az akadályok sorát.

Hanol Erzsébet

A gépjárművezetők a rutinpályán bizonyíthattak. A feladatok során figyelniük kellett, le ne lökjék a bójákra helyezett ládákat

Fotó: Makovics Kornél

A megyei tűzoltók szakmai versenyét rendezték csütörtökön Szekszárdon, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon. A megmérettetésen a szekszárdi, a paksi és a dombóvári hivatásos tűzoltó-parancsnokságok csapatai, valamint a bátaszéki önkormányzati és a paksi atomerőmlétesítményi tűzoltói vettek részt egy-egy legénységgel.

Az egyik állomáson tömlőt kellett kifektetni, majd összetekerni
Fotós: Hanol Erzsébet

A verseny szakmai kérdésekből összeállított teszt kitöltésével kezdődött, majd gyakorlati feladatok vártak a csapatokra. A kisgépkezelési állomáson előbb korongos gyorsdaraboló segítségével egy speciálisan kialakított állványon kellett három drótszálat oly’ módon elvágni, hogy az alatta lévő izzó ne sérüljön. Ezt követően feszítővágóval kellett két pingponglabdát átrakni egy lavórból egy pohárba, illetve egy üvegre. Végül láncfűrésszel kellett egy öt, valamint egy tizenöt centiméteres rönkszeletet levágni úgy, hogy azok minél pontosabban passzoljanak az előre kialakított sablonba.

A feltételezés szerint a volt SZÜV épületében ütött ki tűz
Fotós: Hanol Erzsébet

A tűzoltóság udvarán felállított akadálypályán egyénileg teljesítettek a versenyzők. A mászóháztól indultak, magukra öltötték a bevetési ruhájukat, felmentek a második emeletre, és onnan úgynevezett önmentést hajtottak végre, vagyis kötélen ereszkedtek le. A földet érés után a légzésvédelmi felszerelést is magukra vették, majd a nyugtázott rádiópróba után siettek a következő állomáshoz. Az első emeleti tűzoltómúzeum elől kellett bábut „menteni”, a kijelölt pontig elvinni, végül egy tömlőt kigurítani, kifektetni és összetekerni, s úgy a célon áthaladni. A gépjárművezetők ez idő alatt a Tesco parkolójában teljesítették a rutinpályát.

Zárásként tűzoltási feladat várt a hattagú rajokra. A feltételezés szerint a volt SZÜV épületének második emeletén ütött ki tűz. Az oltás során egy magatehetetlen személyt alakító bábut kellett kihozniuk az épületből, illetve egy gázpalackot és egy veszélyes anyagot tároló edényt is meg kellett találniuk, és a szükséges intézkedéseket megtenniük.

Az elméleti és a gyakorlati feladatok összesítése alapján a szakmai verseny megyei fordulóját a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata nyerte, így ők képviselik Tolna megyét az országos megmérettetésen. Második helyen a Paksi HTP, harmadikon a Szekszárdi HTP végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!